Υποθέσεις εργασίας στην Κοινωνική Έρευνα

H υπόθεση εργασίας είναι μία πρόταση η οποία δηλώνεται σε μορφή που μπορεί να ελεγχθεί και προβλέπει μία σχέση μεταξύ δύo (ή περισσοτέρων) μεταβλητών. Με άλλα λόγια, εάν πιστεύουμε ότι ισχύει μία τέτοια σχέση την δηλώνουμε πρωτίστως ως υπόθεση και έπειτα ελέγχουμε την υπόθεση στο πεδίο. Ο έλεγχος της υπόθεσης εργασίας συνίσταται στην επιβεβαίωση ή διάψευσή της.

Προέλευση ή πηγές των υποθέσεων εργασίας

α) υποψία συσχέτισης δύο μεταβλητών

– 1. από την καθημερινή ζωή,

– 2. από την εμπειρία των κοινωνικών ερευνών

β) από προηγούμενες έρευνες

γ) από παγιωμένες αντιλήψεις και θεωρίες, που ενδεχόμενα θέλουμε να ελέγξουμε

Σημαντικότατα προαπαιτούμενα για μία “έγκυρη” υπόθεση εργασίας είναι ότι η συγγραφή της θα πρέπει να πραγματοποιείται σε μορφή που μπορεί να ελεγχθεί (κριτήριο επαλήθευσης ή διαψευσιμότητας), και η κατάληξη σε εμπειρικές γενικεύσεις.

  • Οι υποθέσεις εργασίας θα πρέπει να διέπονται από σαφήνεια και να εκφράζονται με όρους που παράγουν δεδομένα που μπορούν να ελεγχθούν, συνηθέστερα ποσοτικά (με ποσοτικούς όρους)
  • Η εμπειρική γενίκευση είναι μία πρόταση για μία σχέση που παράγεται πρωτίστως από την παρατήρηση της ύπαρξης μίας σχέσης (σε μία ή λίγες περιπτώσεις) και στην συνέχεια γενικεύοντας στατιστικά δηλώνοντας ότι η παρατηρούμενη σχέση ισχύει σε όλες ή τις περισσότερες των περιπτώσεων

 

Μετάφραση/Απόδοση: Ντούνης Ανδρέας

Πηγή: Kenneth D. Bailey, Methods of  Social Research, 1994

 

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!