Ψηφιακή Βιβλιοθήκη του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος

 

Στο φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου λειτουργεί καθημερινά με ελεύθερη είσοδο η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, ένας χώρος ιδιαίτερης αισθητικής, οι επισκέπτες του οποίου θα έχουν ψηφιακή πρόσβαση στο Αρχείο Παραστάσεων του ΚΘΒΕ και στην πλούσια συλλογή από ντοκουμέντα και έργα τέχνης που περιλαμβάνει.

Αρχείο Παραστάσεων

Η πρόσβαση στα πολιτιστικά τεκμήρια του θεάτρου γίνεται από τους υπολογιστές που υπάρχουν στο χώρο, μέσα από τη Διαδραστική Εφαρμογή που δημιουργήθηκε με σκοπό να μπορεί να απαντήσει σε κάθε αναζήτηση των επισκεπτών σχετικά με την ιστορία και την θεατρική παραγωγή του ΚΘΒΕ. Συγκεκριμένα, επιτρέπει την πρόσβαση και την αναζήτηση σε 862 θεατρικές παραγωγές και από το 1961 μέχρι σήμερα και σε 81.200 ψηφιακά αρχεία που σχετίζονται μ’ αυτές. Τα τεκμήρια αυτά αναλυτικότερα είναι τα παρακάτω:

ψηφιακή βιβλιοθήκη κρατικού θεάτρου βορείου Ελλάδος, socialpolicy.gr, θεσσαλονίκη

Το “εργαστήρι του θεάτρου”

Ολοκληρώνοντας, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι τα 73.388 ψηφιακά αρχεία που προβάλλονται σήμερα στη Διαδραστική Εφαρμογή της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης, εμπλουτίζονται καθημερινά. Οι επισκέπτες μπορούν δηλαδή να πλοηγηθούν και στα τεκμήρια των παραστάσεων που παρουσιάζονται ή πρόκειται να παρουσιαστούν στο ΚΘΒΕ και είναι σε φάση προβών, να έχουν πρόσβαση δηλαδή στο “εργαστήρι του θεάτρου”.

Η βιβλιοθήκη της Δραματικής Σχολής

Επίσης, η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη επιτρέπει την πρόσβαση στην Βιβλιοθήκη της Δραματικής Σχολής και συγκεκριμένα, σε 2.028 βιβλία (Θεατρικά έργα, Προγράμματα παραστάσεων, Εκδόσεις για το Θέατρο, την Τέχνη και την Ιστορία)που έχουν τεκμηριωθεί αναλυτικά ώστε να μπορούν οι επισκέπτες να κάνουν κάθε είδους βιβλιογραφική αναζήτηση εντοπίζοντας εύκολα τα βιβλία που τους ενδιαφέρουν.

Η βιβλιοθήκη των Κειμένων Παράστασης

Η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη περιλαμβάνει, μια ακόμη νέα συλλογή, που αποτελείται από 1.789 κείμενα παραστάσεων με σημειώσεις συντελεστών. Σε κάθε ένα από αυτά, παράλληλα με το κείμενο του έργου, υπάρχουν φωτογραφίες από τις δοκιμές των παραστάσεων, σκίτσα και οδηγίες για την κίνηση των ηθοποιών, την εκφορά του λόγου, το σκηνικό, την μουσική επένδυση, το φωτισμό της παράστασης κλπ.
Εκτιμώντας την ιδιαίτερη αξία των κειμένων αυτών τα φωτογραφήσαμε σελίδα προς σελίδα έτσι ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να ξεφυλλίσει σήμερα στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη 5.881 σελίδες τους ενώ -μόλις τελειώσει η επεξεργασία τους- θα έχει πρόσβαση και στις υπόλοιπες 90.000 σελίδες που έχουν φωτογραφηθεί.

wifi hotspot – ασύρματο δίκτυο ελεύθερης πρόσβασης

Για τους επισκέπτες της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί wifi hotspot – ασύρματο δίκτυο ελεύθερης πρόσβασης. Η πρόσβαση στο δίκτυο για λόγους ασφαλείας, λόγω της μεγάλης εμβέλειάς του, θα γίνεται με χρήση κωδικού τον οποίο οι ενδιαφερόμενοι θα παραλαμβάνουν από το προσωπικό του θεάτρου.

Αρχείο του ΚΘΒΕ

Τέλος επισημαίνουμε ότι η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη του Κ.Θ.Β.Ε. θα λειτουργεί παράλληλα με το Αρχείο του ΚΘΒΕ ώστε να μπορεί ο κάθε επισκέπτης

  • αφορμόμενος από την ψηφιακή του αναζήτηση να μελετήσει και τα φυσικά αρχεία σε έντυπη μορφή, ή όλο το φάκελο κάποιας παραγωγής.
  • να έχει πρόσβαση στη βιντεοθήκη του θεάτρου ώστε να παρακολουθήσει ολόκληρες τις βιντεοσκοπήσεις των παραστάσεων.
  • να υποβάλει σχετική αίτηση στο θέατρο στην περίπτωση που θα χρειαστεί να του παραχωρηθούν αντίγραφα από κάποια ψηφιακά αρχεία που επέλεξε.

Η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00 πμ. – 3:00 μμ.. Τηλ.: 2315 200 256

www.ntng.gr

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Ένα καθόλου αυτονόητο: το σπίτι

Be the first to comment on "Ψηφιακή Βιβλιοθήκη του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!