Εργατική Πρωτομαγιά -Σικάγο 1886

1η Μαίου:  η ημέρα των εργατών. Καθιερώθηκε το 1889, στο δεύτερο συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο Παρίσι, σε ανάμνηση της εξέγερσης των εργατών του Σικάγου την πρώτη Μαίου του 1886.

Τη μέρα εκείνη, 400.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις απεργίες που γίνονταν σε όλη την χώρα, με πάνω απο 80.000 στο μεγαλύτερο βιομηχανικό κέντρο των ΗΠΑ, το Σικάγο. Εργάτες, ξεκίνησαν με τις γυναίκες και τα παιδιά τους να διαδηλώσουν ειρηνικά στο χώρο της συγκέντρωσης στην πλατεία Haymarket, με αίτημα τη μείωση των ωρών εργασίας και καλύτερες συνθήκες εργασίας, με το σύνθημα “Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο”.

Ενώ το πλήθος παρακολουθούσε τις ομιλίες, ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης, διατάσσει να διαλυθεί η συγκέντρωση. Μια βόμβα έσκασε κοντά στους αστυνομικούς οι οποίοι άρχισαν να πυροβολούν και να χτυπούν τους συγκεντρωμένους χωρίς καμιά διάκριση. Είναι ακόμα άγνωστος ο αριθμός των θυμάτων αφού πολλοί τραυματισμένοι κατέληξαν τις επόμενες ημέρες. Επίσημα μόνο οκτώ νεκροί αστυνομικοί και τέσσερις διαδηλωτές έχουν επαληθευτεί.

Οκτώ συλληφθέντες διαδηλωτές δικάστηκαν, τέσσερις αυτών καταδικάστηκαν σε θάνατο και άλλος ένας αφαίρεσε μόνος τη ζωή του στην φυλακή. Η διεθνής προβολή αυτής της δίκης δημιούργησε τα θεμέλια της Εργατικής Πρωτομαγιάς ως Εργατικής Γιορτής.

 
socialpolicy4.grsocialpolicy.grsocialpolicy5.grsocialpolicy1.grsocialpolicy7.grsocialpolicy10.grsocialpolicy12.gr
socialpolicy13.gr
 socialpolicy.gr

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2020: Η ψυχική υγεία ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και σοφή επένδυση για το μέλλον

Be the first to comment on "Εργατική Πρωτομαγιά -Σικάγο 1886"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!