Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας / Τα “αναντικατάστατα” είδη

Ελένη Τομπέα-Το 1993 καθιερώθηκε απο τα Ηνωμένα Έθνη η 22η μέρα του Μαίου ως η Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας.

Σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία: “Βιολογική ποικιλότητα ή βιοποικιλότητα είναι η ποικιλία των ζώντων οργανισμών πάσης προελεύσεως, περιλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, των χερσαίων, θαλασσίων και άλλων υδατικών οικοσυστημάτων και οικολογικών συμπλεγμάτων, των οποίων αποτελούν μέρος. Επίσης, περιλαμβάνεται η ποικιλότητα εντός των ειδών, μεταξύ ειδών και οικοσυστημάτων (άρθρο 2 του ν. 2204/1994, ΦΕΚ 59 Α΄). Στη βιολογική ποικιλότητα περιλαμβάνεται, τέλος, η ποικιλότητα των γονιδίων μέσα και μεταξύ των ειδών.NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 3937 Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις.

Η μόλυνση του περιβάλλοντος και των υδάτων, οι καταστροφές των δασών όπως και η ανεξέλεκτη λαθροθηρία ανά τον κόσμο, οδηγεί στην ραγδαία μείωση της βιοποικιλότητας και στην εξαφάνιση των ειδών.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σύμφωνα με έρευνα πέντε κορυφαίων Βρετανών επιστημόνων, τα πέντε είδη του ζωικού και φυτικού βασιλείου αναφερόμενα ως “αναντικατάστατα”.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ολόκληρη η λειτουργία του οικοσυστήματος του πλανήτη εξαρτάται από τα πέντε αυτά είδη χλωρίδας και πανίδας, που δυστυχώς απειλούνται με εξαφάνιση. Τα αναντικατάστατα αυτά είδη έχουν ως εξής: Πρωτεύοντα Θηλαστικά, Μέλισσες, Πλαγκτόν, Νυχτερίδες, Μανιτάρια.

Ο κύριος λόγος που κατατάσει τα  Πρωτεύοντα Θηλαστικά στη λίστα με τα “αναντικατάστατα είδη” είναι γιατί με τα περιττώματα τους μεταφέρονται οι σπόροι των φυτών. Αξίζει να σημειωθεί πως το 90% του DNA των ανθρώπων ταυτίζεται με το DNA αυτών των θηλαστικών όπως και ότι σχεδόν το 1/3 τους απειλείται με εξαφάνιση.

Το Πλαγκτόν, σημαντική τροφή για τη θαλάσσια ζωή αφού τρέφονται με αυτό μικροοργανισμοί αλλά και φάλαινες, παράγει το μισό ποσοστό του οξυγόνου του πλανήτη!  Τραγικό το αποτέλεσμα της έρευνας που παρουσιάζει το πλαγκτόν να εξαφανίζεται σιγά σιγά απο την μόλυνση.

Απαραίτητες στη διαδικασία γονιμοποίησης της χλωρίδας είναι οι Μέλισσες αν και έχουν χάσει τα 4/5 του πληθυσμού τους, σύμφωνα με τους επιστήμονες ερευνητές. Το πιο συγκλονιστικό σε σχέση με την προσφορά των μελισσών είναι ότι ο άνθρωπος θα πέθαινε από την πείνα χωρίς αυτές!

Όσο και αν σας φαίνεται περίεργη η αναφορά των Νυχτερίδων στη λίστα με τα «αναντικατάστατα είδη», η προσφορά τους είναι πολύ σημαντική μολονότι χωρίς αυτές ο πλανήτης θα πνιγόταν στα έντομα. Το 20% των νυχτερίδων απειλείται με εξαφάνιση.

Τέλος, σύμφωνα με έναν από τους Βρετανούς επιστήμονες που «ασχολήθηκαν» με την επιλογή των πέντε «αναντικατάστατων» ειδών, τον Λιν Μπόντι, τα Μανιτάρια είναι το μόνο από αυτά τα πέντε είδη που δεν φαίνεται να κινδυνεύει, τουλάχιστον ακόμη. Σύμφωνα με τον καθηγητή Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, αν δεν υπήρχαν τα μανιτάρια, οι άνθρωποι θα ζούσαν ακόμη στο νερό!

Πέρα από τα παραπάνω είδη, περισσότερα από 16.000 είδη χλωρίδας και πανίδας απειλούνται με εξαφάνιση. Σύμφωνα με την έρευνα της Ένωσης για την Διατήρηση της Φύσης, 869 είδη δεν υπάρχουν πια και 183 είδη προστίθενται κάθε χρόνο στη λίστα του αφανισμού….
To Νερό και η βιοποικιλότητα είναι το φετινό θέμα για την παγκόσμια ημέρα της βιολογικής ποικιλομορφίας για το 2013, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των Mελών της Σύμβασης για την Βιοποικιλότητα (Convention on Biological Diversity) αλλά και όλου του κόσμου για ένα ζήτημα ζωτικής σημασίας. 

Πηγές: http://wchimes.blogspot.gr, http://www.cbd.int/idb/2013    

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Ecotivity School: Θερινό Σχολείο Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!