Πλαστικές σακούλες: Δραματικά στοιχεία και η απαγόρευση τους σε πόλεις του κόσμου

 

Στοιχεία που αφορούν την παραγωγή, την χρήση και την επίδραση των πλαστικών σακουλών στο περιβάλλον:

  • Κάθε χρόνο, 500 δισεκατομμύρια με 1 τρισεκατομμύριο πλαστικές σακούλες χρησιμοποιούνται το λεπτό σε όλο τον κόσμο. Αυτό ανάγει τη χρήση τους σε πάνω απο ένα εκατομμύριο πλαστικές σακούλες κάθε λεπτό.
  • Η παραγωγή των πλαστικών σακουλών δημιουργεί τέτοιο όγκο στέρεων αποβλήτων ετησίως ωστέ να καλύψει το Empire State Building δυόμισι φορές.
  • Η ποσότητα του πετρελαίου που χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει 14 πλαστικές σακούλες, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την οδήγηση ενός αυτοκινήτου επί ένα μίλι. Στην πραγματικότητα, ο αριθμός των σακουλών που καταναλώνονται ετησίως, κοστίσει 12 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου για την παραγωγή τους (περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια).
  • Οι πλαστικές σακούλες χρειάζονται 400 με 1000 χρόνια για να αποσυντεθούν, με αποτέλεσμα κομμάτια από πλαστικό να καταλήγουν στον ωκεανό.
  • Πάνω από 100.000 θαλάσσια ζώα πεθαίνουν από μη αποσυντεθειμένες πλαστικές σακούλες. Ορισμένα τμήματα του ωκεανού έχουν μια αναλογία, 6 κιλά πλαστικού ανά 1 κιλό πλαγκτόν.

plastic bags control, socialpolicy.gr

Μικρές και μεγάλες πόλεις σε όλες τις πολιτείες της Αμερικής, έχουν ξεκινήσει απαγορεύσεις στη χρήση πλαστικών σακουλών κατά τα τελευταία χρόνια. Το 2007, το Σαν Φρανσίσκο θέσπισε την πρώτη απαγόρευση στις πλαστικές σακούλες, απαγόρευση που γρήγορα ακολουθήθηκε και στο Λος Άντζελες, το Σιάτλ, το Πόρτλαντ, το Άσπεν, τη Χαβάη και το Outer Banks της Βόρειας Καρολίνας.

Αλλά δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ . Από την Ιταλία έως το Τόγκο της Αφρικής, υπάρχουν αρκετές πόλεις και χώρες που έχουν απαγορεύσει οριστικά τη χρήση της πλαστικής σακούλας.

Ο παρακάτω διαδραστικός χάρτης δίνει πληροφορίες σχετικά με το ποιες πόλεις και χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις πλαστικές σακούλες, ποιες  έχουν δοκιμάσει την απαγόρευση αλλά έχουν αποτύχει και ποιες χρησιμοποιούν άλλες μεθόδους για να αποτρέψου τη χρήση τους. Μπορείτε να κάνετε ζουμ στον πλήρη χάρτη και κλικ σε κάθε pin για περισσότερες λεπτομέρειες. 

Διαδραστικός χάρτης

Πηγές: thewritefuture.com , mnn.com

Κράτα το

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Ecotivity School: Θερινό Σχολείο Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

There is one comment

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!