Μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως είναι θύμα κακοποίησης

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία έρευνας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), τα οποία αποκαλύπτουν ότι περισσότερες από μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως (το 35,6%) υφίστανται σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση στη διάρκεια της ζωής τους. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι το 30% των γυναικών πέφτουν θύματα βίας από τους συντρόφους τους.

Παράλληλα, αναφέρει ότι το 38% των γυναικών που δολοφονήθηκαν, δολοφονήθηκαν από τους συντρόφους τους.

Το 42% των γυναικών που έπεσαν θύμα σεξουαλικής ή σωματικής βίας από τους συντρόφους τους, έφεραν τραύματα ως αποτέλεσμα αυτής της βίας. «Τα συμπεράσματα αυτά στέλνουν ένα δυνατό μήνυμα ότι η βία κατά των γυναικών αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας με διαστάσεις επιδημίας» δήλωσε η Δρ. Μάργκαρετ Τσαν, διευθύντρια του ΠΟΥ.

«Φαίνεται, επίσης, ότι το παγκόσμιο σύστημα υγείας μπορεί και πρέπει να κάνει περισσότερα για τις γυναίκες που πέφτουν θύματα βίας» πρόσθεσε.

Οι γυναίκες που πέφτουν θύματα βίας από άτομα με τα οποία δεν διατηρούν ερωτική σχέση είναι κατά 2,6 φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους, σε σχέση με τις γυναίκες που δεν έχουν πέσει θύματα βίας. Σε εκείνες που υφίστανται βία από τους συντρόφους τους, διπλασιάζεται η πιθανότητα να εμφανίσουν παρόμοια προβλήματα.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι τα μεγαλύτερα επίπεδα βίας κατά γυναικών εμφανίζονται στην Αφρική, όπου σχεδόν ο μισός γυναικείος πληθυσμός (45,6%) υφίστανται σωματική ή σεξουαλική βία. Στην Ευρώπη το ποσοστό φτάνει το 27,2%.

Τα πλούσια κράτη δεν είναι απαλλαγμένα από τη βία. Το ένα τρίτο των γυναικών (32,7%) που ζουν σε χώρες με υψηλά εισοδήματα θα έρθουν αντιμέτωπες με τη βία σε κάποια φάση της ζωής τους, αποκαλύπτει ο ΠΟΥ.

Η έκθεση αναφέρει ότι «ο φόβος του στιγματισμού» εμποδίζει πολλές γυναίκες να καταγγείλουν το γεγονός ότι έπεσαν θύματα σεξουαλικής βίας.

Ο ΠΟΥ καλεί τις κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο «να λάβουν υπόψη τους σοβαρά το θέμα» και να υπάρξει καλύτερη εκπαίδευση των ατόμων που εργάζονται στον τομέα της υγείας, ώστε αυτά να μπορούν να αναγνωρίζουν τις γυναίκες που έχουν πέσει ή κινδυνεύουν να πέσουν θύματα βίας και να εξασφαλίσουν ότι θα δώσουν την κατάλληλη λύση.

Την έρευνα πραγματοποίησε ο ΠΟΥ μαζί με το London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM) και το Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας της Νοτίου Αφρικής (SAMRC).

Πηγή: tovima.gr, 20-06-2013

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Θέσεις Εργασίας στον Π.Ο.Υ. / Jobs@WHO (Closing Dates: May 16-24, 2020)

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!