Παιδιά σκλάβοι: Τα «αναλώσιμα» του κόσμου;

Vicky Markolefa – Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, σήμερα υπάρχουν στον κόσμο 27 εκατομμύρια σκλάβοι, διπλάσιοι από όσοι υπολογίζεται να μεταφέρθηκαν κατά τη διάρκεια του υπερατλαντικού δουλεμπορίου και περισσότεροι από ποτέ.

Γκάνα: Από το Ελμίνα στους καταυλισμούς «μαγισσών»

Στο οχυρό Ελμίνα στη Γκάνα, η μυρωδιά στα μπουντρούμια των σκλάβων είναι ακόμη έντονη. Από αυτό το λιμάνι, ένα από τα μεγαλύτερα σημεία δουλεμπορίου στον πλανήτη, εκατομμύρια άνθρωποι στοιβάχτηκαν και μεταφέρθηκαν σε άθλιες συνθήκες στον «Νέο Κόσμο». Αν και το «Υπεραντλαντικό δουλεμπόριο» έχει σταματήσει χρόνια πριν, η σκλαβιά στη Γκάνα υπάρχει ακόμη. Στους καταυλισμούς «μαγισσών» βόρεια της χώρας, περίπου 2000 γυναίκες και παιδιά αναγκάζονται να δουλεύουν χωρίς αμοιβή για λογαριασμό των «Μεγάλων Μάγων». Η Λαμινάτου είναι μόλις 14 και ζει εξόριστη όπως και η γιαγιά της στον καταυλισμό «μαγισσών» Κούκουο. Δεν πάει στο σχολείο, δουλεύει κάθε μέρα.  

 

Όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω καλός άνθρωπος

Ινδία: Η θλιβερή πρωτιά – Στην Ινδία των καστών, η κάθε οικογένεια κληρονομεί όχι την περιουσία των γηραιότερων, αλλά το χρέος τους. Έτσι πολλά παιδιά και ιδιαίτερα κορίτσια καταλήγουν να αποπληρώνουν με τη ζωή τους το χρέος των παππούδων ή των γονιών τους. Πολλές φορές οι οικογένειες εξαπατώνται, άλλες φορές απλά ενδίδουν στις προσφορές των σύγχρονων δουλεμπόρων, ανήμποροι να ανταπεξέλθουν στην απόλυτη φτώχεια και την εξαθλίωση. Τα παιδιά δουλεύουν ως οικιακοί βοηθοί, ως εργάτες σε χωράφια και εργοστάσια και τις περισσότερες φορές πέφτουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από τα νέα τους «αφεντικά» ή τους πελάτες τους. Υπολογίζεται ότι στην Ινδία κατοικούν οι περισσότεροι σκλάβοι στον πλανήτη.

Κορίτσι της κάστας των Ντάλιτ (Ανέγγιχτοι)

 

Πακιστάν: Παιδιά στη σκόνη – Η Rabia είναι 8 ετών. Δουλεύει φτιάχνοντας τούβλα. Η Rabia δουλεύει 80 ώρες την εβδομάδα, σε καθεστώς δεσμευμένης εργασίας σε ένα από 570 εργοστάσια τούβλων της πόλης Μultan. Υπολογίζεται πως συνολικά 76000 άνθρωποι στην περιοχή ζουν όπως η Rabia.

Η δουλειά είναι σκληρή, με κουράζει και τα χέρια μου πονάνε

 

Τι μπορεί να ελευθερώσει την Rabia, τη Λαμινάτου και τα εκατομμύρια παιδιά-δούλους από την σκλαβιά; Η ActionAid πιστεύει ότι το καλύτερο όπλο ενάντια στην αδικία, είναι η γνώση.

Νεπάλ: Οι ελεύθεροι Καμαΐγιας H Nabina είναι μόλις 6 ετών και είναι η πρώτη από την οικογένειά της που πηγαίνει στο σχολείο. Είναι μια Kamaiyas, ανήκει στην κάστα των λεγόμενων «σκλάβων» του Νεπάλ. Μέχρι το 2000 οι Kamaiyas δεν είχαν το δικαίωμα να πάρουν αμοιβή για την εργασία τους, να έχουν δικό τους σπίτι ή να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

H ActionAid ενημέρωσε τους Καμαΐγιας για τα δικαιώματα τους και στήριξε τον αγώνα τους για δικαιοσύνη. Οι Kamaiyas διεκδίκησαν την ελευθερία τους, έχτισαν τα δικά τους σπίτια με τη βοήθεια της κυβέρνησης και στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Τα παιδιά μου μπορούν τώρα να σπουδάσουν και ελπίζω να μπορέσουν να δουλέψουν χρησιμοποιώντας το μυαλό τους και όχι βασανίζοντας το σώμα τουςμας λέει ο πατέρας της, Shiva. 

Φωτογραφίa: Vicky Markolefa, Umar Farooq, Kari Collins/ActionAid

actionaid.org

 

Διαβάστε Επίσης  Αυτή η χρονιά μας έδειξε τη σημασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Κράτα το

Be the first to comment on "Παιδιά σκλάβοι: Τα «αναλώσιμα» του κόσμου;"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!