Την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας, η UNICEF φέρνει στο προσκήνιο τη συγκλονιστική έκταση της κακοποίησης των παιδιών που εργάζονται κάτω απο επικίνδυνες συνθήκες ή συνθήκες εκμετάλλευσης.
Η UNICEF εκτιμά ότι περίπου ένα στα έξι παιδιά ηλικίας 5-14 ετών σχετίζονται με την παιδική εργασία σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ), 7,4 εκατομμύρια παιδιά στην ίδια ηλικιακή ομάδα, εργάζονται ως οικιακοί βοηθοί. Η δεινή θέση των οικιακών βοηθών είναι το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Παιδικής Εργασίας.
Η UNICEF αναγνωρίζει ότι, σε ολόκληρο τον κόσμο, εκατομμύρια παιδιά εργάζονται για να βοηθήσουν τις οικογένειές τους, αλλά η εργασία αυτή δεν είναι αποδεκτή, όταν τα παιδιά είναι πολύ μικρά, κακοποιούνται ή εκμεταλλεύονται – και όταν πρέπει, αντιθέτως, να βρίσκονται στο σχολείο.
“Δεν είμαστε τόσο αφελείς ώστε να πούμε ότι τα παιδιά δεν θα πρέπει να εργάζονται”, δήλωσε η επικεφαλής της Παιδικής Προστασίας της UNICEF, Susan Bissell. “Ωστόσο, όταν τα παιδιά αναγκάζονται να ακολουθούν τις πιο επικίνδυνες μορφές εργασίας, όταν λείπουν απο το σχολείο, όταν κινδυνεύουν και η υγεία τους και η ευημερία τους βρίσκεται υπο συνεχή απειλή , θα πρέπει να αποτραβιούνται απο τέτοιες περιπτώσεις.”
Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας κυκλοφόρησε έκθεση υπο τον τίτλο “Σταματώντας την παιδική εργασία / οικιακή εργασία και προστατεύοντας τα παιδιά από καταχρηστικές συνθήκες εργασίας”, η οποία αναφέρει πως εκατομμύρια παιδιά, κυρίως κορίτσια, είτε είναι κάτω από τη νόμιμη ηλικία εργασίας, είτε εργάζονται κάτω από επικίνδυνες συνθήκες ή εργάζονται σε συνθήκες που ισοδυναμούν με δουλεία.
Η ίδια έκθεση αναφέρει πως οι οικιακοί εργάτες αποτελούν ένα μεγάλο μέρος εργατών που εκμεταλλεύονται και κακοποιούνται περισσότερο, και επειδή πολλά παιδιά που εργάζονται ως οικιακοί βοηθοί ζουν μαζί με τον εργοδότη τους, τα καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτα στη βίαιη σεξουαλική κακοποίηση και στο trafficking.
Η UNICEF υποστηρίζει τη Σύμβαση 189 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας περί Οικιακού Προσωπικού, η οποία εγκρίθηκε το 2011. Η συγκεκριμένη σύμβαση αποτελεί ορόσημο σχετικά με τις συνθήκες που ζουν και εργάζονται γυναίκες και κορίτσια ως οικιακοί βοηθοί. Η Ουρουγουάη, οι Φιλιππίνες και ο Μαυρίκιος ήταν απο τις πρώτες χώρες που την επικύρωσαν ενώ άλλες 20 χώρες έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία.
“Πολλά παιδιά γνωρίζουν ελάχιστα τη χαρά του παιχνιδιού”, είπε η κα Bissell. “Το μέλλον τους και οι προοπτικές τους στην κοινωνία μπορούν να βελτιωθούν σημαντικά αν έχουν την βοήθεια που χρειάζονται ώστε να αναπτυχθούν σωστά, να παραμένουν ασφαλή και να μπορέσουν να γίνουν και πάλι παιδιά.”
Κορίτσι μεταφέρει ένα μπολ στο κεφάλι της στο Marché Forum στο Adjame, μια φτωχή συνοικία στο Αμπιτζάν, στην Ακτή του Ελεφαντοστού. Εκατοντάδες παιδιά εργάζονται στο Marché Forum, πουλώντας προϊόντα ή μεταφέροντας εμπορεύματα πελατών. Τα περισσότερα είναι κορίτσια μεταξύ 8 και 16 ετών.
O Masud, 10 ετών, εργάζεται κάτω απο επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες σε μια χωματερή στη Ντάκα, στο Μπαγκλαντές. Η εργασία των παιδιών στο Μπαγκλαντές αποτελεί μια τεράστια ανησυχία, λόγω της ραγδαίας αστικοποίησης και αύξησης του πληθυσμού.
www.unicef.org