Liberation: “Ελλάδα, ποιός έσβησε την τηλεόραση;”

Ο τρόπος με τον οποίο έκλεισε η δημόσια ραδιοτηλεόραση από την κυβέρνηση έχει προκαλέσει μεγάλο σοκ στην Ευρώπη και κυρίως στη γαλλική κοινωνία.

Η Télé Bruxelles, σε ένδειξη αλληλεγγύης στη ελληνική δημόσια ραδιοτηλεόραση, άλλαξε χθες, από το μεσημέρι ως τα μεσάνυχτα, το σήμα του αντικαθιστώντας το με αυτό της ΕΡΤ και από κάτω γραμμένο: “Αλληλεγγύη”. Πρόκειται, όπως ανακοίνωσε, για μια συμβολική κίνηση για να δείξει ότι “καμιά ευρωπαϊκή τηλεόραση, και σίγουρα όχι αυτή της πρωτεύουσας της Ευρώπης, δεν παραμένει αδιάφορη στην κατάσταση της ΕΡΤ και του προσωπικού της”. Τα μαύρα γράμματα είναι από την ανακοίνωση της βελγικής τηλεόρασης που στη συνέχεια επισημαίνει πόσο βαραίνει πάνω στην Ελλάδα αυτός ο κίνδυνος για τη δημοκρατία. “Η διαφοροποίηση των μέσων και η παρουσία μιας ισχυρής δημόσιας υπηρεσίας είναι απαραίτητες για μια κοινωνία ελευθερίας και προόδου”.

Το γεγονός ότι η ανακοίνωση, όπως και η υψηλού συμβολισμού κίνηση, αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση Σαμαρά δεν χρειάζεται καμιά ιδιαίτερη επισήμανση. Όμως, το γεγονός ότι χθες καταγράφηκαν διεθνώς τόσες δημόσιες δηλώσεις πνευματικών ανθρώπων για την κατάσταση στην Ελλάδα -δηλώσεις στις οποίες καταγράφονταν μια ανησυχία, για να ειπωθεί κομψά, για την πορεία της δημοκρατίας- σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι ιστοσελίδες κάποιων από τις μεγαλύτερες και εγκυρότερες εφημερίδες της ηπείρου -από τον Monde μέχρι τη Repubblica και τη Liberation που βγαίνει με μαύρο πρωτοσέλιδο και τίτλο “Ελλάδα, ποιός έσβησε την τηλεόραση;”– ανέδειξαν τον “ξαφνικό θάνατο” που επέβαλε η κυβέρνηση παραπέμποντας στη χούντα των συνταγματαρχών, θα πρέπει να προβληματίσει και τους πιο δύσπιστους. Αν μη τι άλλο γιατί από τότε είχαμε να ζήσουμε τέτοιο κύμα αλληλεγγύης.

ARTE: Σε μια πρωτοφανή κίνηση αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους εργαζόμενους της ΕΡΤ το κανάλι μετέδωσε το δελτίο ειδήσεων στα ελληνικά!

Το τηλεοπτικό κανάλι του Στρασβούργου ARTE προχώρησε σε μια εκπληκτική κίνηση καθώς μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων με ζωντανή ταυτόχρονη μετάδοση στα ελληνικά. Μάλιστα στην κεντρική του ιστοσελίδα έχει ανεβάσει μια ειδική έκδοση του απογευματινού δελτίου, μεταγλωτισμένη στα ελληνικά, ενώ έχει μια φωτογραφία με το σήμα της ΕΡΤ με φόντο την ακρόπολη, σημειώνοντας: «Αλληλεγγύη στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, της οποίας η μετάδοση διακόπηκε με βάρβαρο τρόπο».

Διαμαρτυρία για την ΕΡΤ και στο Βερολίνο

Περίπου 150 πολίτες του Βερολίνου (Έλληνες και μη) διαμαρτυρήθηκαν σήμερα μπροστά στο Ελληνικό Προξενείο Βερολίνου σήμερα για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Το κείμενο που διαβάστηκε, με τίτλο «Γιατί δεν μπορούμε να επιτρέψουμε το κλείσιμο της ΕΡΤ» ανέφερε:

– Η ΕΡΤ δεν είναι απλώς δυο-τρία τηλεοπτικά κανάλια. Μεταξύ άλλων η ΕΡΤ είναι ένα πλήθος ραδιοφωνικών σταθμών, μια (από τις λίγες στην Ελλάδα) συμφωνική ορχήστρα, ποικίλα μουσικά σύνολα, το αρχείο ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, ο μοναδικός πομπός που φτάνει σ΄ όλες τις ακριτικές περιοχές της Ελλάδας και στο εξωτερικό και πολλά άλλα. Από την Τρίτη 11/6/2013 δεν υπάρχει τίποτα από αυτά. Σήμερα Τετάρτη 12/6/2013 η Κρατική Ορχήστρα ανακοίνωσε την ακύρωση της συναυλίας της 14ης Ιούνη, καθώς σ΄ αυτήν θα έπαιρνε μέρος η Χορωδία της ΕΡΤ, η οποία όμως πλέον δεν υφίσταται.

– Η ΕΡΤ αποτελεί μοναδικό παράγοντα Παιδείας και Πολιτισμού στο ελληνικό ραδιοτηλεοπτικό πεδίο. Προσφέρει ένα αναντικατάστατο πολιτιστικό προϊόν.

– Η ΕΡΤ δεν είναι τα 100 καλοπληρωμένα στελέχη της. Αυτά ούτως ή άλλως δεν κινδυνεύουν – θα συνεχίσουν να αμοίβονται από τον κρατικό προϋπολογισμό σε άλλες θέσεις. Η ΕΡΤ είναι χιλιάδες δημοσιογράφοι, τεχνικοί, καλλιτέχνες κλπ. Μέσα σε μία νύχτα, εντελώς απροειδοποίητα, έμειναν άνεργοι περίπου 3.000 εργαζόμενοι της ΕΡΤ.

– Μέσα σε έναν χρόνο είναι η 19η φορά που η Κυβέρνηση εκδίδει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, οι π.ν.π. νομιμοποιούνται μόνο “σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικώς επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης”. Αυτήν την φορά η ΝΔ προχώρησε πραξικοπηματικά στην βίαιη επιβολή μιας απόφασης με την οποία δεν συμφώνησαν καν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι.

Το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν μπορεί να περάσει. Αν δεν τους σταματήσουμε, αύριο θα κλείσει ο ΟΚΑΝΑ, τα ΔΗΠΕΘΕ, οι δημοτικές βιβλιοθήκες, μουσεία κι ό,τι άλλο θεωρεί η Κυβέρνηση “περιττό και απίστευτα δαπανηρό”.

Είμαστε υποχρεωμένοι να αντιδράσουμε μέχρι να αποσυρθεί η απόφαση. Μας αφορά όλους.

Ένωση Τύπου Μαδρίτης: “Πλήγμα στη Δημοκρατία” το κλείσιμο της ΕΡΤ

H Ένωση Τύπου της Μαδρίτης χαρακτηρίζει το κλείσιμο της ελληνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης “πλήγμα της δημοκρατίας” στην Ευρώπη και καταδικάζει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης.

Η Ένωση Τύπου της Μαδρίτης καταδικάζει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει την δημόσια ραδιοτηλεόραση:

“Το κλείσιμο της ελληνικής ραδιοτηλεόρασης (ΕΡΤ) είναι ένα βαθύ πλήγμα της δημοκρατίας, της δημοσιογραφίας, της ελευθερίας της έκφρασης και του δικαιώματος στην ενημέρωση των πολιτών όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της Ενωμένης Ευρώπης”, σημειώνει η ΕΤΜ σε ανακοίνωσή της.

“Μπορούμε να πούμε και πρέπει να πούμε ότι αυτό το κλείσιμο αποτελεί οπισθοδρόμηση όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου οι κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια υπερασπίστηκαν σε περισσότερες από μία περιπτώσεις την ύπαρξη των δημόσιων μέσων ενημέρωσης”.

“Τα δημόσια μέσα ενημέρωσης ασκούν καθοριστικό ρόλο ως εγγυητές μιας πλουραλιστικής, ακριβής και ανεξάρτητης ενημέρωσης η οποία δε βασίζεται αποκλειστικά σε εμπορικά κριτήρια. Είναι μέσα τα οποία, όταν η διαχείρισή τους στηρίζεται στην σοβαρότητα και στην ανεξαρτησία, ενισχύουν την συνύπαρξη, ενθαρρύνουν τον δημοκρατικό διάλογο και δίνουν χώρο και φωνή σε συλλογικότητες  που δεν βρίσκουν χώρο σε ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης”.

“Η ΕΤΜ πάντα υπερασπίστηκε την ύπαρξη δημόσιων μέσων των οποίων η διαχείριση γίνεται με τη μέγιστη δυνατή ακεραιότητα και ανεξαρτησία από τις εκάστοτε κυβερνήσεις προκειμένου να προσφέρουν στους πολίτες υπηρεσίες με βάση το γενικό συμφέρον, όχι εκείνο κομμάτων, και με υψηλές ηθικές αρχές”.

“Τα δημόσια μέσα ενημέρωσης συνεισφέρουν με αποφασιστικό τρόπο στην διαμόρφωση της ελεύθερης κοινής γνώμης, με σεβασμό σε όλες τις ομάδες και μειονότητες, ειδικά σε περιόδους κρίσης όπως η σημερινή, όπου η πολυφωνία είναι απαραίτητη έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν διαμορφώσουν τη δική τους άποψη”.

“Η Ένωση Τύπου της Μαδρίτης τίθεται στη διάθεση των ελλήνων δημοσιογράφων για οποιαδήποτε πρωτοβουλία θελήσουν να φέρουν εις πέρας στην Ευρώπη για την προστασία της δημόσιας τηλεόρασης και των θέσεων εργασίας”.

“Παράλληλα, η ΕΤΜ υπενθυμίζει ότι στην Ισπανία τα δημόσια μέσα ενημέρωσης υπόκεινται σε βίαιες παρενοχλήσεις, όπως αποδεικνύεται από τις περιπτώσεις των Telemadrid και Channel 9 της Βαλένθια, που υποβάλλονται σε διαδικασία αποσύνθεσης με αποτέλεσμα την απώλεια σχεδόν 2.000 θέσεων εργασίας”.

rednotebook.gr

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Κινδυνεύει με απέλαση μαροκινή τρανς γυναίκα μετά από απόρριψη αιτήματος ασύλου

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!