Η δικτατορία της οικονομίας και η κυριαρχία των οικονομικών δεικτών

Ντούνης Ανδρέας – Ένας πολιτικός στίβος που ζει στην φρενίτιδα των αριθμών, και των οικονομικών δεικτών αδιαφορώντας για την πλειονότητα της κοινωνίας και της κοινωνικής πραγματικότητας. Ζούμε σε μία “δικτατορία της οικονομίας”, όπου η πρόοδος μετράται σε πρωτογενή πλεονάσματα, μείωση ελλειμμάτων και προσέγγιση εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους. Ο οικονομικός τεχνοκρατικός Λόγος της Ελληνικής Νέας Δεξιάς κυριαρχεί στην πολιτική και δημοσιογραφική πραγματικότητα ενώ η πραγματικότητα “συσκοτίζεται” σε Λόγους περί “ανάπτυξης”, “μεταρρυθμίσεων” και “αποκρατικοποιήσεων”.

Ας μην ελπίζουμε λοιπόν σε “ανάπτυξη” υπό τα τρέχοντα δεδομένα. Η ανάπτυξη που δεν βασίζεται σε αλληλοσυμπληρούμενη και ισόρροπη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη είναι κενή περιεχομένου.. Οι “μεταρρυθμίσεις” που διαλύουν το κοινωνικό κράτος, συμπιέζουν τους μισθούς, οδηγούν στο κλείσιμο σχολείων, νοσοκομείων και κοινωνικών δομών γίνονται ξεκάθαρα προς όφελος της ιδιωτικής οικονομίας.. Οι “αποκρατικοποιήσεις” (που θα συνεισφέρουν στην “ανάπτυξη”) αποτελούν ιδιωτικοποιήσεις που συνιστούν ένα ευτελές ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας..

Τι σημασία έχουν άραγε οι οικονομικοί δείκτες και αριθμοί; Πώς ο πολιτικός Λόγος επικεντρώνεται και στηρίζεται στην επίτευξη “οικονομικών επιτυχιών” (τα περίφημα “success stories”), αλλά κυριότερα πώς οδηγηθήκαμε ως εδώ; Θεωρούμε ότι οι υπέρμαχοι του νεοφιλελευθερισμού επένδυσαν σε δύο Λέξεις-κλειδιά – ατομική ευθύνη και θυσίες. Εφ΄όσον επικρατεί στους κοινωνικούς κύκλους η διαστρεβλωμένη θεώρηση της έννοιας της ατομικής ευθύνης – κύρια έννοια στην νεοφιλελεύθερη θεωρία – η οποία οδήγησε στην αυτοενοχοποίηση του πληθυσμού για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μέσω του αισθήματος συνυπευθυνότητας, οι θυσίες του λαού είναι απαραίτητες για να επιτευχθεί η οικονομική “ανάπτυξη” και να σημειωθούν πλεονασματικοί οικονομικοί δείκτες.

Σε χθεσινές του δηλώσεις, που δημοσιεύθηκαν στο Βήμα, ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας υποστήριξε ότι “το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής εξελίσσεται εντός στόχων και ότι η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους μακροχρόνια έχει ενισχυθεί” με το μέσο ενημέρωσης να “επιλέγει” τον βαρύγδουπο τίτλο — Στουρνάρας: «Επιβάλλεται να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη» – αλλά η χώρα είναι εκτός “στόχων”, η κοινωνία αποδομείται μέρα με την ημέρα, οι πολιτικοί βρίσκονται εκτός κοινωνικής πραγματικότητας και τα ιδιωτικά συμφέροντα άμεσα εξυπηρετούμενα..

socialpolicy.gr
Διαβάστε Επίσης  Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Σοβαρές οι επιπτώσεις στην υγεία των αιτούντων άσυλο από την παράταση του περιορισμού κυκλοφορίας

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!