Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας , με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας 2013, καλεί τις κυβερνήσεις να δράσουν κατά των πέντε ιών της ηπατίτιδας που προκαλούν σοβαρές λοιμώξεις του ήπατος και οδηγούν στο θάνατο 1,4 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Μερικοί απο αυτούς τους ιούς, κυρίως οι ιοί τύπου B και C, οδηγούν σε χρόνιες και μη-αναστρέψιμες παθήσεις όπως καρκίνο και κίρρωση του ήπατος, και οδηγούν επίσης σε τεράστιες ιατρικές δαπάνες και πολύ σημαντική απώλεια εισοδήματος για εκατομμύρια ασθενείς ανα τον κόσμο.
Ο ιός της ηπατίτιδας αναφέρεται συχνά και ως η “σιωπηλή επιδημία’, διότι πολλοί ασθενείς δεν γνωρίζουν ότι νοσούν και το πέρασμα των δεκαετιών οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα του ήπατος. Πολλές χώρες αντιλαμβάνονται μόλις τη σημερινή εποχή την διάσταση του του προβλήματος, προσπαθώντας να βρουν τρόπους για να την αντιμετωπίσουν.
“Το γεγονός πως η μόλυνση από τον ιό της ηπατίτιδας B και C είναι “σιωπηλή” και δίχως συμπτώματα, δημιουργεί άμεση ανάγκη για καθολική πρόσβαση στην ανοσοποίηση, σε ιατρικές διαγνωστικές εξετάσεις, στην κατάλληλη διάγνωση και τις αντιικές θεραπείες, αναφέρει ο Δρ. Keiji Fukuda, βοηθός γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Φέτος, πριν από την έλευση της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Ηπατίτιδας, ο Οργανισμός πραγματοποίησε την πρώτη του έρευνα σχετικά με τη νόσο σε επίπεδο χωρών, που κάλυψε συνολικά 126 χώρες. Η “Παγκόσμια Έκθεση για την Πρόληψη και τον Έλεγχο της ιογενούς ηπατίτιδας στα Κράτη-Μέλη του Π.Ο.Υ”, αναγνωρίζει τα επιτεύγματα των χωρών καθώς και τα “κενά” εφαρμογής σε τέσσερις άξονες-κλειδιά. Οι τομείς προτεραιοτήτων είναι η αύξηση της ευαισθητοποίησης-ενημέρωσης, τα δεδομένα που βασίζονται σε εμπειρικά στοιχεία και οδηγούν σε δράσεις, η πρόληψη της μετάδοσης, καθώς και το επίπεδο των διαγνωστικών εξετάσεων, της φροντίδας και της θεραπείας.
Τα ευρήματα της Έκθεσης κατέδειξαν ότι το 37% των χωρών έχουν ενεργοποιημένες Εθνικές Στρατηγικές κατά της ιογενούς ηπατίτιδας, ενώ εν γένει αναγνωρίζεται ότι απαιτούνται μεγαλύτερες προσπάθειες για τη θεραπεία της. Μέσω της Έκθεσης υπογραμμίζεται επιπλέον ότι ενώ οι περισσότερες χώρες (το 82% των κρατών-μελών του Οργανισμού) έχουν εγκαθιδρύσει προγράμματα παρακολούθησης της ηπατίτιδος, μόνο οι μισές από αυτές συμπεριλαμβάνουν στα εν λόγω προγράμματα την παρακολούθηση της χρόνιας ηπατίτιδας B και C, οι οποίες ευθύνεται για τις πλέον σοβαρές νόσους και τους υψηλότερους δείκτες θνησιμότητας.
socialpolicy.gr