Παγκόσμια Ημέρα Πληθυσμών 2013: Εφηβική Εγκυμοσύνη

Υπάρχουν πάνω από 600 εκατομμύρια κορίτσια στον κόσμο σήμερα και περισσότερα από 500 εκατομμύρια στις αναπτυσσόμενες χώρες, διαμορφώνοντας το παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας. Οι ευκαιρίες και οι επιλογές που έχουν τα κορίτσια κατά τη διάρκεια της εφηβείας τους, θα τους επιτρέψουν να ξεκινήσουν την ενήλικη ζωή, ως δυναμικοί και ενεργοί πολίτες. Με τις κατάλληλες δεξιότητες και ευκαιρίες, μπορούν να επενδύσουν στον εαυτό τους, στις οικογένειές τους και τις κοινότητές τους. Ωστόσο, η εγκυμοσύνη θέτει σε κίνδυνο τα δικαιώματα, την υγεία, την εκπαίδευση και τις δυνατότητες πάρα πολλών εφήβων κοριτσιών, στερώντας τους ένα καλύτερο μέλλον.

Περίπου 16 εκατομμύρια κορίτσια ηλικίας 15-19 ετών γεννούν κάθε χρόνο, και οι επιπλοκές από την εγκυμοσύνη και τη γέννηση του παιδιού είναι η κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των κοριτσιών σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η εφηβική εγκυμοσύνη δεν είναι απλώς ένα ζήτημα υγείας, είναι θέμα εξέλιξης.

Είναι βαθιά ριζωμένη στη φτώχεια, την ανισότητα των φύλων, στη βία, στον  εξαναγκασμό παιδιών σε γάμο, στην ανίσχυρη θέση των εφήβων κοριτσιών σε σχέση με τους άνδρες συντρόφους τους, στην έλλειψη εκπαίδευσης και στην αποτυχία των συστημάτων και των θεσμών για την προστασία των δικαιωμάτων τους. Για να φέρει αυτά τα ζητήματα στο κέντρο της παγκόσμιας προσοχής, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα του πληθυσμού επικεντρώνεται στην εφηβική εγκυμοσύνη.

Για να σπάσει ο κύκλος της εφηβικής εγκυμοσύνης απαιτείται η δέσμευση των εθνών και κοινοτήτων στις ανεπτυγμένες αλλά και στις αναπτυσσόμενες χώρες, στο να επενδύσουν στα έφηβα κορίτσια. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να θεσπίσουν και να εφαρμόσουν τις εθνικές νομοθεσίες που να αυξάνουν την ηλικία του γάμου στα 18 έτη και θα πρέπει να προωθήσουν προσπάθειες με βάσει τις κοινότητες για την στήριξη των δικαιωμάτων των κοριτσιών, αποτρέποντας παράλληλα το γάμο παιδιών και τις συνέπεις του. 

Οι έφηβοι και η νεολαία γενικότερα θα  πρέπει να λαμβάνουν μια ολοκληρωμένη σεξουαλική ενημέρωση και να διαπαιδαγωγούνται σχετικά ανάλογα με την ηλικία τους, για να αναπτύξουν τις γνώσεις  που χρειάζονται για να προστατεύσουν την υγεία τους σε όλη τη ζωή τους. Ωστόσο, η εκπαίδευση και η ενημέρωση δεν είναι αρκετά. Καλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας αναπαραγωγής θα πρέπει επίσης να είναι άμεσα διαθέσιμες, προκειμένου οι έφηβες να κάνουν συνειδητές επιλογές και να είναι υγιείς. Σε τοπικό επίπεδο, οι κοινότητες θα πρέπει να παρέχουν την υποδομή για την παροχή αναπαραγωγικής υγεία σε νέους με έναν ευαίσθητο και κατάλληλο τρόπο.

Στη βάση όλων αυτών των προσπαθειών θα πρέπει να βρίσκεται  η κατανόηση για τα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των εφήβων κοριτσιών που πρέπει να γίνονται σεβαστά, να προστατεύονται και να τηρούνται. Σήμερα, καλούμε τις κυβερνήσεις, τη διεθνή κοινότητα και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς να λάβουν μέτρα που θα επιτρέπουν στα έφηβα κορίτσια να κάνουν υπεύθυνες επιλογές ζωής και να παράγουν την απαραίτητη υποστήριξη σε αυτά σε περιπτώσεις που απειλούνται τα δικαιώματά τους. Κάθε νεαρή κοπέλα, ανεξάρτητα από το πού ζει ή των οικονομικών της συνθηκών, έχει το δικαίωμα να εκπληρώσει το ανθρώπινο δυναμικό της.

Η παγκόσμια ημέρα Πληθυσμών (11 Ιουλίου) είναι άρρηκτα δεμένη με το έργο του Ταμείου για τον Πληθυσμό, οργανισμoύ των Ηνωμένων Εθνών -UNFPA (United Nations Population Fund), όπου μέσα από τα προγράμματα του προάγει τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία (συμπεριλαμβάνοντας τον οικογενειακό προγραμματισμό), τα αναπαραγωγικά δικαιώματα, τη μείωση της μητρικής θνησιμότητας. Το UNFPA επικεντρώνεται επίσης στη βελτίωση της ζωής των νέων και των γυναικών υπερασπίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα των φύλων, καθώς και στην προώθηση της κατανόησης της δυναμικής των πληθυσμών.

Απόδοση/ Επιμέλεια: Ελένη Τομπέα

unfpa.org

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Ίση αμοιβή για ίση εργασία | Διεθνής Ημέρα Ισότητας των Αμοιβών

2 Comments on "Παγκόσμια Ημέρα Πληθυσμών 2013: Εφηβική Εγκυμοσύνη"

  1. Mοναδικό άρθρο για την υγεία και την εξέλιξη.Μείζωνος ζωτικής σημασίας.Συγχαρητήρια στον-στους αρθρογράφο-ους που δεν αναφέρονται.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!