Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας

Στην Ελλάδα τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας θεσμοθετήθηκαν με το  ν. 2525/97 και λειτουργούν αυτή τη στιγμή σε πολλές πόλεις της χώρας μας αλλά και σε σωφρονιστικά ιδρύματα.

Πρόκειται για σχολεία που δίνουν την επιλογή σε ανθρώπους άνω των 18 εών, που δεν έχουν ολοκληρώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, να επιστρέψουν στα θρανία και να πάρουν τίτλο ισάξιο με το απολυτήριο του κλασικού Γυμνασίου, ο οποίος αναγνωρίζεται από τον ΑΣΕΠ.

Η φοίτηση είναι δωρεάν και τα μαθήματα πραγματοποιούνται απογευματινές ώρες.

Με αυτό τον τρόπο, το αυτονόητο για πολλούς από εμΕλλάς, αλλά όνειρο για κάποιους άλλους, ζωντανεύει και παίρνει μορφή.

Σύμφωνα με το ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ. «τα Προγράμματα Σπουδών είναι ιδιαίτερα ευέλικτα, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις ιδιαιτερότητες των ανθρώπων στους οποίους απευθύνονται. Έμφαση δίνεται στην απόκτηση βασικών προσόντων και στην ανάπτυξη προσωπικών δεξιοτήτων. Η απόκτηση γενικών γνώσεων, η χρήση των νέων τεχνολογιών, η εκμάθηση ξένης γλώσσας, η συμβουλευτική σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού βελτιώνουν σημαντικά τις δυνατότητες ένταξης στην αγορά εργασίας». Πρόκειται για ένα ευέλικτο, καινοτομικό, εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο στοχεύει στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού των ατόμων που δε διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα και δεξιότητες ώστε να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς εργασίας. Η φοίτηση διαρκεί δύο χρόνια.

O θεσμός των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας, όπως ονομάζονται στην Ελλάδα, ξεκινά από την Αμερική με τα «Αccelerated schools», τα οποία έχουν ως σταθμό ίδρυσης τους το 1980 στις ΗΠΑ. Πιο πριν όμως, στα πρώτα χρόνια της μετεπαναστατικής Ρωσίας, εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες κάθονταν στα θρανία τα βράδια μετά τη δουλειά. Ήδη, το 1928, είχαν μάθει γράμματα 7 εκατομμύρια περίπου ενήλικες. Από το 1920 έως το 1940, έμαθαν γράμματα 60 εκατομμύρια ενήλικες. Στην Ευρώπη το έτος 1996, με απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της συνόδου της 6ης Μαΐου 1996 (Λευκή Βίβλος «Διδασκαλία και μάθηση: Προς την κοινωνία της γνώσης»), ανακηρύχθηκε «ευρωπαϊκό έτος της δια βίου εκπαίδευσης και κατάρτισης». Στην Ελλάδα τα σχολεία αυτού του είδους ξεκίνησαν μόλις το 2000.


 

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Εκπαίδευση και κατάρτιση: βασικές και ψηφιακές δεξιότητες απαραίτητες για την εκπαίδευση, την εργασία και τη ζωή

Be the first to comment on "Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!