Σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές, η λήψη κοκαϊνης μπορεί να αλλάξει εντός λίγων ωρών τη δομή του εγκεφάλου οδηγώντας στα πρώτα βήματα του εθισμού. Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ζώα , τα αποτελέσματα των οποίων δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Nature Neuroscience, έδειξαν ότι νέες δομές που συνδέονται με τη μάθηση και τη μνήμη ξεκινούσαν να αναπτύσσονται λίγο μόλις μετά τη λήψη της συγκεκριμένης ναρκωτικής ουσίας.
Τα ποντίκια που εμφάνισαν τις περισσότερες εγκεφαλικές “αλλαγές” επέδειξαν μεγαλύτερη προτίμηση για λήψη κοκαϊνης. Οι ειδικοί ονομάσαν τη συγκεκριμένη διαδικασία ως “μαθησιακό εγκεφαλικό εθισμό” (the brain “learning addiction”).
Η ομάδα ερευνητών του Κολεγίου του Berkeley της California και του Πανεπιστημίου του San Francisco αναζήτησαν την ύπαρξη μικροσκοπικών προεξοχών των εγκεφαλικών κυττάρων που ονομάζονται δενδριτικές άκανθες (dendritic spines). Οι δενδριτικές άκανθες συνδέονται στενά με την διαδικασία σχηματισμού της μνήμης.
Επιπρόσθετα, η τοποθεσία ή/και το περιβάλλον που λαμβάνονται οι ναρκωτικές ουσίες παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία εθισμού.
Στα πειράματα που διενεργήθηκαν, τα ποντίκια αφέθηκαν ελεύθερα να εξερευνήσουν δύο εντελώς διαφορετικά δωμάτια – το κάθε ένα με εντελώς διαφορετική οσμή και υφή της επιφάνειας τους.
Από την στιγμή που επέλεξαν ένα αγαπημένο “σημείο ή δωμάτιο”, τα ποντίκια εγχύθηκαν με κοκαίνη στο έτερο δωμάτιο. Ένας συγκεκριμένος τύπος μικροσκοπίου-laser χρησιμοποιήθηκε για να εξεταστεί το εσωτερικό του εγκεφάλου των ζώντων ποντικών ώστε να ανιχνευθούν οι δενδριτικές άκανθες.
Περισσότερες νέες άκανθες παράγονταν όταν στα ποντίκια εγχεόταν κοκαϊνη παρά νερό, υποδεικνύοντας τον σχηματισμό νέων μνημών σχετικά με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Η διαφορά μπορούσε να ανιχνευθεί μόλις δύο ώρες έπειτα από την πρώτη δόση.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η μελέτη είναι πολύ σημαντική καθότι “αποδεικνύει την ύπαρξη ενός πιθανού μηχανισμού μέσω του οποίου η χρήση ναρκωτικών ουσιών ενισχύει περαιτέρω την συμπεριφορά αναζήτησης για νέα λήψη ουσιών (drug-seeking behaviour)”.
— bbc.com
Discover more from socialpolicy.gr
Subscribe to get the latest posts sent to your email.