«Η πρώτη σου δουλειά μέσω του EURES»

 

Μετά από μια επιτυχημένη πρώτη χρονιά, το πρόγραμμα «Η πρώτη σου δουλειά μέσω του EURES» επεκτείνεται σε τέσσερις νέες χώρες. Εάν είσαι νέος Ευρωπαίος και ψάχνεις για δουλειά σε κάποια άλλη χώρα της ΕΕ, το πρόγραμμα θα σε βοηθήσει να βρεις δουλειά και να εγκατασταθείς στον νέο σου τόπο.

Το πρόγραμμα «Η πρώτη σου δουλειά μέσω του EURES», το οποίο εγκαινιάστηκε το 2012, έχει στόχο να βοηθήσει νεαρούς πολίτες της ΕΕ ηλικίας 18 έως 30 ετών να βρουν εργασία σε άλλη χώρα της ΕΕ. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε αρχικά σε τέσσερις χώρες και πλέον καλύπτει έντεκα κράτη μέλη. Παρότι η υλοποίηση γίνεται από τις υπηρεσίες απασχόλησης των χωρών αυτών, το πρόγραμμα είναι ανοιχτό σε όλους τους υπηκόους της ΕΕ που ικανοποιούν τα απαραίτητα κριτήρια.

Ο Pieter van Schie, διευθύνων σύμβουλος του Werkcenter και υπεύθυνος για την υλοποίηση του προγράμματος στις Κάτω Χώρες, δηλώνει: «Νομίζω ότι είναι σπουδαία ιδέα και είμαι πολύ χαρούμενος που θα είμαστε μία από τις επόμενες χώρες που θα μπουν στο πρόγραμμα. Οι νέοι της Ευρώπης αποτελούν πολύτιμο κεφάλαιο και, στην παρούσα συγκυρία, τέτοιες πρωτοβουλίες είναι σημαντικές για την εύρεση των κατάλληλων υποψηφίων για τις κατάλληλες θέσεις εργασίας».

«Είχαμε μια συνάντηση στις Βρυξέλλες με άλλες χώρες που υλοποιούν ήδη το πρόγραμμα και οι αντιδράσεις ήταν σε γενικές γραμμές πολύ θετικές. Ακούσαμε τις συμβουλές τους και θα επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας σε περιοχές της ΕΕ με τις οποίες έχουμε εμπεδωμένες καλές επαφές και συνεργασίες».

Παρότι ο Pieter έχει πολύ θετικές εντυπώσεις για το πρόγραμμα, τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη να οριοθετηθούν ρεαλιστικές προσδοκίες και να αντληθούν διδάγματα από τις χώρες που ήδη υλοποιούν το πρόγραμμα, δηλώνοντας: «Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που είχαν να αντιμετωπίσουν ήταν η διαχείριση των προσδοκιών. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστικοί όσον αφορά το τι μπορεί να επιτευχθεί με το πρόγραμμα. Οι νέοι της Ευρώπης βρίσκονται αντιμέτωποι με μια εργασιακή κρίση και, όσο αισιόδοξος και να είμαι για το πρόγραμμα, γνωρίζω ότι δεν μπορεί να δώσει λύσεις για τα πάντα. Για τον λόγο αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τον τρόπο παρουσίασης του προγράμματος, ιδίως στα κοινωνικά μέσα, ειδάλλως δεν θα είναι τόσο αποτελεσματικό όσο θα μπορούσε».

Ο Salvatore Chiaia είναι υπεύθυνος διεθνών διαγωνισμών στον όμιλο GI, μια ιδιωτική υπηρεσία απασχόλησης που υλοποιεί το πρόγραμμα «Η πρώτη σου δουλειά μέσω του EURES» στην Ιταλία και σε πέντε ακόμη χώρες της ΕΕ. Συμμερίζεται τις απόψεις του Pieter για το πρόγραμμα και μιλά για το πώς συμβαδίζει με το όραμα της εταιρείας για αύξηση της διεθνούς κινητικότητας και αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων: «Θέλουμε να βοηθήσουμε τουλάχιστον 500 νέους να βρουν εργασία σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πολυεθνικές εταιρείες στη Γερμανία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Πολωνία, στην Ισπανία, στη Ρουμανία και στην Ιταλία. Αυτός είναι ο στόχος που έθεσε ο όμιλος GI στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας».

Πηγή: https://ec.europa.eu/eures

 

Διαβάστε Επίσης  Επανεκκίνηση Προγράμματος Εργασιακής Συμβουλευτικής για Ασυνόδευτους Ανηλίκους

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!