Οι άνθρωποι με κατάθλιψη έχουν μια πιο σαφή αντίληψη του χρόνου

Τα άτομα με ήπια κατάθλιψη υποτιμούν τα ταλέντα τους. Ωστόσο, νέα έρευνα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Hertfordshire δείχνει ότι οι καταθλιπτικοί άνθρωποι είναι πιο ακριβείς, όταν πρόκειται για την εκτίμηση του χρόνου από ό, τι οι πιο ευτυχισμένοι συνομήλικοι τους.

Οι καταθλιπτικοί άνθρωποι συχνά φαίνεται να στρεβλώνουν τα γεγονότα και να βλέπουν τη ζωή τους απο αρνητική σκοπιά σε σύγκριση με τους μη καταθλιπτικούς ανθρώπους. Τα αισθήματα απελπισίας, απόγνωσης, αναξιότητας και η αίσθηση πως η ζωή είναι εκτός του δικού τους ελέγχου είναι μερικά από τα κύρια συμπτώματα της κατάθλιψης. Για αυτούς τους ανθρώπους ο χρόνος μοιάζει να περνά βασανιστικά ωστόσο, οι άνθρωποι που πάσχουν απο κατάθλιψη έχουν μερικές φορές μια πιο σαφή αντίληψη της πραγματικότητας από ό, τι οι πιο “ευτυχισμένοι” φίλοι τους και η οικογένεια τους που συχνά εξετάζουν τη ζωή μέσα απο μια πιο θετική ματιά, ελπίζοντας για το καλύτερο.

Η  καθηγήτρια έρευνας Μαθηματικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Hertfordshire, Diana Kornbrot, είπε: “Τα αποτελέσματα της μελέτης μας βρήκαν πως τα καταθλιπτικά άτομα ήταν πιο ακριβή κατά την εκτίμηση του χρόνου ενώ οι εκτιμήσεις εκείνων που δεν έπασχαν απο κατάθλιψη ήταν πάρα πολύ υψηλές. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός πως οι άνθρωποι που πάσχουν απο κατάθλιψη ήπιας μορφής εστιάζουν την προσοχή τους στην ώρα και λιγότερο στις εξωτερικές επιρροές, και ως εκ τούτου έχουν σαφήνεια της σκέψης--ένα φαινόμενο γνωστό ως “καταθλιπτικός ρεαλισμός”».

Οι άνθρωποι με κατάθλιψη έχουν μια πιο σαφή αντίληψη του χρόνου, socialpolicy.gr

Στη μελέτη, οι εθελοντές έδωσαν λεκτικές εκτιμήσεις του μήκους διαφορετικών χρονικών διαστημάτων μεταξύ 2 και 65 δευτερολέπτων και παρήγαγαν επίσης δικό τους χρονικά διαστήματα. Οι λεκτικές εκτιμήσεις των χρονικών διαστημάτων των μη καταθλιπτικών εθελοντών ήταν πολύ υψηλές ενώ παράλληλα η δική τους παραγωγή χρονικών διαστημάτων του ίδιου μήκους ήταν υπερβολικά χαμηλή. Αντίθετα, τα άτομα με ήπια κατάθλιψη ήταν ακριβή τόσο στις λεκτικές τους χρονικές εκτιμήσεις καθώς επίσης και στη δική τους παραγωγή χρόνου.

Η καθηγήτρια Kornbrot συνέχισε: “Τα ευρήματά μας μπορεί να βοηθήσουν ρίχνοντας φως στο πως μπορούν οι άνθρωποι που πάσχουν απο κατάθλιψη να βοηθηθούν. Οι άνθρωποι με κατάθλιψη συχνά ενθαρρύνονται να ελέγχουν τους εαυτούς τους σε σχέση με την πραγματικότητα, αλλά ίσως αυτή η ικανότητα αντίληψης του χρόνου που έχουν να μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της ήπιας κατάθλιψης. Τα ευρήματα αυτά μπορούν επίσης να συνδεθούν με επιτυχημένες θεραπείες για την κατάθλιψη που έχουν ως βάση τη λογική, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην ενθάρρυνση της συνειδητοποίησης της παρούσας στιγμής.”

Πηγη: sciencedaily.com

socialpolicy.gr

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Socialmedia: πώς επηρεάζουν τη ζωή των εφήβων

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!