Τα άτομα με ήπια κατάθλιψη υποτιμούν τα ταλέντα τους. Ωστόσο, νέα έρευνα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Hertfordshire, δείχνει ότι οι άνθρωποι με κατάθλιψη είναι πιο ακριβείς στην εκτίμηση του χρόνου, σε σχέση με ανθρώπους δίχως συμπτώματα κατάθλιψης.
Οι άνθρωποι με κατάθλιψη συχνά φαίνεται να στρεβλώνουν τα γεγονότα και να βλέπουν τη ζωή τους από μια αρνητική σκοπιά σε σύγκριση με τους υπόλοιπους ανθρώπους. Τα αισθήματα απελπισίας, απόγνωσης, αναξιότητας και η αίσθηση πως η ζωή είναι εκτός του δικού τους ελέγχου είναι μερικά από τα κύρια συμπτώματα της κατάθλιψης. Για αυτούς τους ανθρώπους ο χρόνος μοιάζει να περνά βασανιστικά, ωστόσο, όσοι πάσχουν από κατάθλιψη έχουν μερικές φορές μια πιο σαφή αντίληψη της πραγματικότητας, σε σύγκριση με τους πιο “ευτυχισμένους”, που συχνά εξετάζουν τη ζωή μέσα από μια πιο θετική ματιά, ελπίζοντας για το καλύτερο.
Η καθηγήτρια Μαθηματικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Hertfordshire, Diana Kornbrot, ανέφερε: “Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν πως τα άτομα με κατάθλιψη ήταν πιο ακριβή κατά την εκτίμηση του χρόνου, ενώ οι εκτιμήσεις εκείνων που δεν έπασχαν από κατάθλιψη ήταν υψηλότερες από την πραγματική χρονική διάρκεια. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός πως οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη ήπιας μορφής εστιάζουν την προσοχή τους στην ώρα και λιγότερο στις εξωτερικές επιρροές, και ως εκ τούτου έχουν σαφήνεια της σκέψης--ένα φαινόμενο γνωστό ως “καταθλιπτικός ρεαλισμός”.
Στη μελέτη, οι εθελοντές έδωσαν λεκτικές εκτιμήσεις της διάρκειας διαφορετικών χρονικών διαστημάτων μεταξύ 2 και 65 δευτερολέπτων και παρήγαγαν επίσης, δικά τους χρονικά διαστήματα. Οι λεκτικές εκτιμήσεις των χρονικών διαστημάτων των εθελοντών που δεν έπασχαν από κατάθλιψη, ήταν υψηλότερες από την πραγματική χρονική διάρκεια, ενώ παράλληλα η δική τους παραγωγή χρονικών διαστημάτων του ίδιου μήκους ήταν χαμηλότερη. Αντίθετα, τα άτομα με ήπια κατάθλιψη ήταν ακριβή τόσο στις λεκτικές τους χρονικές εκτιμήσεις καθώς επίσης και στη δική τους παραγωγή χρόνου.
Η καθηγήτρια Kornbrot συνέχισε: “Τα ευρήματά μας μπορεί να βοηθήσουν ρίχνοντας φως στο πώς μπορούν οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη να βοηθηθούν. Οι άνθρωποι με κατάθλιψη συχνά ενθαρρύνονται να ελέγχουν τους εαυτούς τους σε σχέση με την πραγματικότητα, αλλά ίσως αυτή η ικανότητα αντίληψης του χρόνου που έχουν να μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της ήπιας κατάθλιψης. Τα ευρήματα αυτά μπορούν επίσης να συνδεθούν με επιτυχημένες θεραπείες για την κατάθλιψη που έχουν ως βάση τη λογική, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην ενθάρρυνση της συνειδητοποίησης της παρούσας στιγμής.”
Πηγη: sciencedaily.com
socialpolicy.gr