Παγκόσμια Ημέρα για την Υπενθύμιση του Δουλεμπορίου και της Κατάργησής του

Κάθε χρόνο στις 23 Αυγούστου, η Διεθνής Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών για την μνήμη του δουλεμπορίου και την κατάργησή του, είναι μια ευκαιρία υπευνθύμισης του τραγικού διατλαντικού δουλεμπορίου, των ιστορικών αιτιών, των μεθόδων και των συνεπειών του εμπορίου σκλάβων.

Kάθε χρόνο, ο ΟΗΕ καλεί τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών, φοιτητών και καλλιτεχνών, να οργανώσουν εκδηλώσεις που επικεντρώνονται στο θέμα της ημέρας. Θεατρικές εταιρείες, πολιτιστικοί οργανισμοί, μουσικοί και καλλιτέχνες λαμβάνουν μέρος εκφράζοντας την αντίστασή τους ενάντια στη σκλαβιά μέσα από παραστάσεις που αφορούν τη μουσική, το χορό και το θέατρο.

Εκπαιδευτικοί προωθούν την ημέρα ενημερώνοντας τους πολίτες σχετικά με τα ιστορικά γεγονότα που συνδέονται με το εμπόριο σκλάβων, τις συνέπειες του, προωθώντας παράλληλα την ανοχή και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πολλοί οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων των ενώσεων νεολαίας, κυβερνητικών υπηρεσιών και μη κυβερνητικών οργανώσεων, λαμβάνουν ενεργό μέρος σε εκδηλώσεις για την εκπαίδευση της κοινωνίας σχετικά με τις αρνητικές συνέπειες του δουλεμπορίου.

Ιστορικά στοιχεία

Στα τέλη Αυγούστου του 1791, πραγματοποιήθηκε εξέγερση στο Σάντο Ντομίνγκο (σημερινή Αϊτή και Δομινικανή Δημοκρατία), που είχε σημαντική επίδραση στην κατάργηση του διατλαντικού δουλεμπορίου. Η εξέγερση των σκλάβων στην περιοχή αποδυνάμωσε το αποικιακό σύστημα στην Καραϊβική,προκαλώντας μια εξέγερση που οδήγησε στην κατάργηση της δουλείας και δίνοντας στο νησί την ανεξαρτησία του. Από αυτό το γεγονός σηματοδοτήθηκε η αρχή της κατάργησης του συστήματος της δουλείας, το δουλεμπόριο και η αποικιοκρατία.

Η Διεθνής Ημέρα για την μνήμη του δουλεμπορίου και την κατάργηση της γιορτάστηκε για πρώτη φορά σε πολλές χώρες, ιδίως στην Αϊτή, στις 23 Αυγούστου του 1998 και στη Σενεγάλη στις 23 Αυγούστου του 1999. Η ημερομηνία αυτή αποτελεί επίσης φόρο τιμής σε εκείνους που εργάστηκαν σκληρά για την καταπολέμηση του δουλεμπορίου και της δουλείας σε όλο τον κόσμο. Η δέσμευση αυτή και οι ενέργειες που χρησιμοποιήθηκαν για την καταπολέμηση του συστήματος της δουλείας είχαν αντίκτυπο στο κίνημα υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πηγή: timeanddate.com

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  O COVID-19 ενδέχεται να ωθήσει εκατομμύρια ακόμη παιδιά στην παιδική εργασία

Κράτα το

There are 2 comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!