Παραλογισμός επί 10

Του Νίκου Χαραλαμπίδη

  1. Κάθε χρόνο πληρώνουμε περίπου 1 δισεκατομμύριο για να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια στα νησιά μας με πετρέλαιο. Ναι, είναι τα ίδια νησιά που τα μαστιγώνει ο αέρας και τα στεγνώνει ο ήλιος σχεδόν όλο το χρονο. Βέβαια, το μειονέκτημά τους είναι ότι δεν βοηθούν το κύκλωμα του πετρελαίου. Και πού να δείτε τι ωραία που δένουν οι πετρελαϊκοί σταθμοί με την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική! Όχι σαν τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά χάλια!
  2. Η παραγωγή ηλεκτρισμού μόνο στην Κρήτη, επιβαρύνει τον προϋπολογισμό περίπου 300 εκατομμύρια ετησίως, αφού η χρήση πετρελαίου είναι πολύ πιο ακριβή από τη λιανική τιμή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας. Με απλή αριθμητική, το έργο διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα με υποβρύχιο καλωδιο θα αποσβεστεί σε 4 χρόνια! Άσε που θα αφήσει να χρησιμοποιούμε τον αέρα και τον ήλιο της Κρήτης… Για αυτό εμείς εμπιστευόμαστε το πετρέλαιο! Ε;
  3. Κάθε χρόνο εξάγουμε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια για να εισάγουμε σόγια για ζωοτροφές. Συχνά, αυτή αποδεικνύεται μεταλλαγμένη. Και δαρμένος και κερατάς; Ακόμα και τα κατσικάκια και τα’ αρνάκια μας, συχνά, τρέφονται με μεταλλαγμένη σόγια. Και έχουμε πολλές ντόπιες λύσεις προσαρμοσμένες στο κλίμα και τα εδάφη μας (άρα χρειάζονται λιγότερο νερό και φυτοφάρμακα): το λούπινο, το κουκί, το ρεβίθι κοκ. Το μόνο τους μειονέκτημα: οι σπόροι τους δεν είναι ιδιοκτησία κάποιας εταιρείας. Για αυτό ποντάρουμε στα σίγουρα! Forca σόγια λοιπόν! ΝΟΤ.
  4. Τα φυτοφάρμακα συνήθως παρουσιάζονται σαν αναγκαίο κακό. Το «αναγκαίο» αμφισβητείται έντονα ενώ το «κακό» καθόλου. Αναζήτησε κάποια εθνική πολιτική (με στόχους και χρονοδιαγράμματα) για τη μείωση τους. Δεν θα τη βρεις. Αναζήτησε κάποιον κατάλογο με τα αποτελέσματα αναλύσεων που πραγματοποιεί τακτικά το αρμόδιο Υπουργείο για να ελέγξει την κατάσταση. Ούτε αυτούς θα τους βρεις. Αναζήτησε απαγορευμένα φυτοφάρμακα. Ε, αυτά θα τα βρεις εύκολα! Πολλά από αυτά κυκλοφορούν μάλιστα με την κάλυψη «προσωρινής άδειας χρήσης για λόγους έκτακτης ανάγκης» που ανανεώνονται για πάνω από τέσσερα χρόνια! Α, συμπτωματικά, αυτά τα φυτοφάρμακα φαίνεται να ανήκουν σε συγκεκριμένες βιομηχανίες. Ευκολάκι, ε;
  5. Έχουμε 16.500 χιλιόμετρα ακτής, χιλιάδες αμμουδιές, κλειστά κολπάκια, βράχια, βότσαλα, βραχονησίδες… Και πάνω από 30.000 ψαράδες. Αλλά πολύ λίγα ψάρια. Αυτοί που κάνουν τη μεγάλη ζημιά είναι οι λίγοι. Πολλοί από αυτούς βλέπουν την ανάγκη προστατευόμενων περιοχών, όπου θα απαγορεύεται το ψάρεμα, σαν τη μόνη λύση για να γεμίσει και πάλι η θάλασσα ζωή. Ο υπουργός υπεύθυνος για θέματα αλιείας όμως διαφωνεί! Έτσι, όταν η Νέα Κοινή Αλιευτική Πολιτική μιλάει για την ανάγκη μείωσης των αλιευτικών στόλων ξεκινώντας από τα πιο καταστροφικά αλιευτικά εργαλεία (τα λίγα και τους λίγους) το ΥΠΑΑΤ καταψηφίζει ή απέχει. Και μετά κάνει δηλώσεις για το μέλλον της αλιείας. Μόνο που για να υπάρχει αλιεία πρέπει να υπάρχουν ψάρια και ψαράδες!
  6. Ναι, οι κλιματικές αλλαγές είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια απειλή. Η κρίση μπορεί να είναι η ευκαιρία να προχωρήσουμε στις απαραίτητες αλλαγές, κυρίως στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας μια και φαίνεται πλέον τελείως παράλογο να προσπαθούμε να δροσίσουμε ή να ζεστάνουμε κτίρια «σουρωτήρια». Κι εμείς τι κάνουμε; Αντί να βρούμε λεφτά να αναβαθμίσουμε ενεργειακά το τεράστιο και κακό κτιριακό μας απόθεμα, προσπαθούμε να βρούμε χρηματοδότηση για καινούρια λιγνιτική μονάδα στην Πτολεμαΐδα. Για να συνεχίσουμε να ταΐζουμε κτίρια «σουρωτήρια»…
  7. Η χώρα κυβερνάται από 2 πολιτικούς άνδρες με πλούσιο πολιτικό παρελθόν. Εύκολα τους βρίσκεις σε διάφορους ρόλους στο παρελθόν. Ούτε κρυμμένοι σε σπηλιές, ούτε θαμμένοι στα βιβλία ήταν. Ήταν μέρος του όλου πακέτου που μας κυβέρνησε για περίπου 40 χρόνια. Θα τους βρεις πίσω από αποφάσεις που ακόμα και σήμερα πληρώνουμε (μεταφορικά και κανονικά). Ε λοιπον, αυτοί οι δύο συνασπίστηκαν, ένωσαν τις δυνάμεις τους, για να μας βγάλουν από την κρίση (στη δημιουργία της οποίας ήταν … αμέτοχοι)
  8. Στην Αίγυπτο, μετά από δεκαετίες καταπίεσης, ο λαός επαναστάτησε και ανέτρεψε τον δικτάτορα. Οι πρώτες εκλογές έβγαλαν κυβέρνηση πλειοψηφίας την οποία ανέτρεψε ο στρατός στο όνομα της … δημοκρατίας και (ναι καλέ, ο στρατός) θα προετοιμάσει το έδαφος για τις επόμενες δημοκρατικές εκλογές. Με την ελπίδα ότι αυτές θα βγάλουν κυβέρνηση της αρεσκείας του. Μέχρι τότε ο διχασμός καλά κρατεί και τα ανθρώπινα θύματα πολλαπλασιάζονται. Οι μαύρες οθόνες της Αιγύπτου δεν είναι στο όνομα της κάθαρσης αλλά στο όνομα της δημοκρατίας!!!
  9. Με μία σύντομη δήλωσή του ο πρόεδρος της ΔΕΗ αναγνώρισε την ύπαρξη στρέβλωσης στα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό που ήθελε να πει είναι ότι, πέρσι, η ΔΕΗ είχε κέρδος περίπου 120 εκατομμύρια από ένα λάθος. Το ίδιο «λάθος» είχε επαναληφθεί για αρκετά χρόνια και η ΔΕΗ κέρδισε από αυτό αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια. Μαντέψτε τώρα ποιοι πλήρωσαν αυτό το λάθος: εμείς, οι καταναλωτές μέσα από τους λογαριασμούς. Λέτε να μας μοιράσουν τα λεφτά τώρα; Τι, και αυτά μαζί τα φάγαμε;
  10. Οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ελλάδα είναι ίδιες με αυτές του 1965. Εμείς όμως βλέπουμε την ανάπτυξη να έρχεται μέσα από καινούριους δρόμους. Θυμάστε τους πανηγυρισμούς όταν καταφέραμε να εξασφαλίσουμε χρήματα από το ΕΣΠΑ για τους δρόμους; Κουβέντα για μέσα συλλογικής μεταφοράς, κουβέντα για εκσυγχρονισμό σιδηροδρόμων.

greenpeace.org

Διαβάστε Επίσης  Το τέλος της ατιμωρησίας των εχθρών της Δημοκρατίας

Be the first to comment on "Παραλογισμός επί 10"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!