Σε πρωτόγνωρους ρυθμούς η κατανάλωση πλαστικών σακουλών απο τις θαλάσσιες χελώνες

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως οι θαλάσσιες χελώνες σε όλο τον κόσμο τρώνε πλαστικό με πρωτοφανή ρυθμό, με κάποια είδη να το κάνουν δύο φορές περισσότερο απο όσο το έκαναν πριν από 25 χρόνια. Αυτή η δυνητικά θανατηφόρα διατροφή είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των νέων χελώνων στον ανοιχτό ωκεανό, εντείνοντας τις ανησυχίες για την μακροπρόθεσμη κατάσταση των αρχαίων αυτών ζώων.

Οι πλαστικές σακούλες έχουν μια εντυπωσιακή ομοιότητα με τις μέδουσες κάτω απο το νερό και οι επιστήμονες γνωρίζουν από καιρό ότι οι πεινασμένες θαλάσσιες χελώνες έχουν την τάση να τις συγχέουν.  Το πρόβλημα όμως έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, μέσα σε μια ιστορική αύξηση της ρύπανσης από πλαστικό, το οποίο αποτελεί γιγαντιαίο πρόβλημα για τους ωκεανούς, που δυστυχώς αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται και τους επόμενους αιώνες. Η νέα αυτή μελέτη είναι η πρώτη σφαιρική ανάλυση του θέματος από το 1985, καλύπτοντας έρευνα χρονικής διάρκειας πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα για την πράσινη χελώνα και την Dermochelys coriacea, δύο από τα επαπειλούμενα είδη.

Ενώ οι νεότερες χελώνες σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες τρώνε περισσότερο πλαστικό που αποφράζει τα σωθικά τους  – μια ανησυχητική τάση για ζώα με τόσο αργούς ρυθμούς αναπαραγωγής – οι ερευνητές λένε ότι το φαινόμενο είναι πιο περίπλοκο από ό, τι φαίνεται. Χελώνες που έχουν εγκλωβιστεί στις παράκτιες περιοχές, για παράδειγμα, φαίνεται να τρώνε λιγότερο πλαστικό, απο ότι οι χελώνες που ζουν πιο μακριά από τους ανθρώπους.

“Η έρευνά μας έδειξε ότι οι νέες χελώνες του ωκεανού είναι πιο πιθανό να καταπόσουν πλαστικό από ό, τι οι μεγαλύτερες παράκτιοι συγγενείς τους,” δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Qamar Schuyler, σε ένα δελτίο τύπου σχετικά με την έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε αυτό το μήνα στο περιοδικό Conservation Biology. “Περιέργως, οι χελώνες που βρέθηκαν δίπλα σε πυκνοκατοικημένη περιοχή της Νέας Υόρκης έδειξαν μικρή ή και καμία απόδειξη κατάποσης σκουπιδιών, ενώ όλες οι χελώνες που βρέθηκαν κοντά σε μια υπανάπτυκτη περιοχή της νότιας Βραζιλίας είχαν φάει σκουπίδια.”

Αυτό όμως δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως ελαφρυντικό για τις μολυσμένες ακτές. Περίπου το 80% του συνόλου των θαλάσσιων απορριμμάτων προέρχεται από τη γη, έτσι ο καθαρισμός του Coney Island ή της παραλίας Copacabana θα μπορούσε να ωφελήσει τις θαλάσσιες χελώνες και αυτές που ζουν στις ακτογραμμές αλλά και εκείνες των ωκεανών.  Αντ ‘αυτού, ο επικεφαλής της πρόσφατης έρευνας, αναφέρει πως τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη για μια πιο ολιστική προσέγγιση για την προστασία των χελωνών και γενικότερα της θαλάσσια ζωής από το πλαστικό.

“Αυτό σημαίνει πως η διεξαγωγή παράκτιων καθαρισμών, δεν είναι η μοναδική απάντηση στο πρόβλημα κατάποσης απορριμμάτων απο τους  πληθυσμούς της τοπικής θαλάσσιας χελώνας, αν και είναι ένα σημαντικό βήμα για την παρεμπόδιση των θαλάσσιων σκουπιδιών”,  λέει ο Schuyler. “Τα δεδομένα δείχνουν πως τα δυο επαπειλούμενα είδη θαλάσσιων χελώνων διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους ή να πληγούν ανεπανόρθωτα από την κατάποση των θαλάσσιων απορριμμάτων. Για να περιοριστεί αυτός ο κίνδυνος, η διαχείριση των ανθρωπογενών απορριμμάτων θα  πρέπει να γίνει σε παγκόσμιο επίπεδο, από τους κατασκευαστές προς τους καταναλωτές — πριν τα απορρίμματα φτάσουν στον ωκεανό. “

Η διαχείριση του πλαστικού όμως σε όλο τον πλανήτη είναι μια δύσκολη πρόκληση. Περίπου 240.000 πλαστικές σακούλες χρησιμοποιούνται παγκοσμίως κάθε 10 δευτερόλεπτα και λιγότερο από το 5% ανακυκλώνονται. Απο τα αστικά απόβλητα τα ΗΠΑ, το 13% αποτελείται απο πλαστικό, σε σχέση με ποσοστό 1% που ίσχυε πριν από 50 χρόνια. Ο μέσος Αμερικανός τώρα χρησιμοποιεί  300 έως 700 πλαστικές σακούλες ανά έτος.

Ευρεία στατιστικά στοιχεία είναι λιγοστά, αλλά οι πλαστικές σακούλες αποτελούν περίπου το 14% όλων των σκουπιδιών της ακτογραμμής στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με μια έκθεση της EPA, και περίπου το ένα τέταρτο των σκουπιδιών στις αποχετεύσεις του Λος Άντζελες.

Παρόλα αυτά, προσπάθειες για μείωση της ρύπανσης απο το πλαστικό έχουν διαδωθεί τα τελευταία χρόνια. Οι βιοαποδομήσεις και επαναχρησιμοποιήσιμες εναλλακτικές λύσεις γίνονται όλο και πιο δημοφιλής, όπως και πολλές άλλες στρατηγικές για τον περιορισμό της κατανάλωσης του πλαστικού. Πολλές αμερικανικές πόλεις και κομητείες έχουν απαγορεύσει τις πλαστικές σακούλες, συμπεριλαμβανομένου του Λος Άντζελες και της Χαβάη, που σχεδιάζει την απαγόρευση σε όλη την πολιτεία το 2015. Και δεδομένου ότι μια πρόσφατη μελέτη έδειξε τις θαλάσσιες χελώνες να χρησιμοποιούν στην πραγματικότητα καταφύγια που έχουν δημιουργηθεί για αυτές, η προστασία του βιότοπου μπορεί να βοηθήσει και από άλλους ανθρωπογενείς κινδύνους όπως  την λαθροθηρία αυγών και την φωτορύπανση.

mnn.com

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Ecotivity School: Θερινό Σχολείο Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

There is one comment

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!