Ανισότητες υγείας κατά φύλο και οι 10 επιπτώσεις στην υγεία των γυναικών

Ενώ το προσδόκιμο ζωής στις περισσότερες χώρες είναι υψηλότερο για τις γυναίκες από ότι στους άνδρες, μια σειρά από κοινωνικούς και υγειονομικούς παράγοντες, συνδυάζονται οδηγώντας σε χαμηλότερη ποιότητα ζωής για τις γυναίκες. Η άνιση πρόσβαση σε πληροφορίες, στη φροντίδα και τη γνώση για βασικές πρακτικές που προάγουν την υγεία αυξάνουν ακόμη περισσότερο τους κινδύνους για την υγεία των γυναικών.

Οι διακρίσεις με βάση το φύλο οδηγούν σε πολλούς κινδύνους για την υγεία των γυναικών, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής και σεξουαλικής βίας, των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, HIV / AIDS, της ελονοσίας και της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας. Η χρήση καπνού αποτελεί μια αυξανόμενη απειλή για τις νέες γυναίκες και τα ποσοστά θνησιμότητας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού παραμένουν υψηλά στις αναπτυσσόμενες χώρες.

10 βασικοί τομείς που έχουν σοβαρές συνέπειες για την υγεία των γυναικών

1. Το ποσοστό καπνίσματος τείνει να είναι 10 φορές υψηλότερο στους άνδρες από ότι στις γυναίκες. Ωστόσο, λόγω των επιθετικών εκστρατειών προώθησης των προϊόντων καπνού που απευθύνονται στις γυναίκες, η χρήση του καπνού μεταξύ των νεότερων γυναικών στις αναπτυσσόμενες χώρες αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Οι γυναίκες έχουν χαμηλότερα ποσοστά επιτυχίας στην διακοπή της συνήθειας, έχουν περισσότερες υποτροπές σε σχέση με τους άνδρες και η θεραπεία υποκατάστασης της νικοτίνης φαίνεται να είναι λιγότερο αποτελεσματική στις γυναίκες.

2. Οι γυναίκες και τα νεαρά κορίτσια εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ευαλωτότητες με βάση το φύλο που απαιτούν άμεση προσοχή – ιδιαίτερα στην υποσαχάρια Αφρική, όπου το 80% του συνόλου των γυναικών ζουν με τον ιό HIV. Η βελτίωση στην πρόσβαση των γυναικών σε αντιρετροϊκή θεραπεία, στον διαγνωστικό έλεγχο για HIV και στην αντίστοιχη φροντίδα, στη θεραπεία και την υποστήριξη (όπως ο έλεγχος για τον καρκίνο του τραχήλου ) απαιτεί συγκεκριμένους στόχους και σημεία αναφοράς για τις γυναίκες και τα κορίτσια.

3. Ένα ποσοστό γυναικών μεταξύ 15% και 71% σε όλο τον κόσμο, έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία που διαπράττεται από ένα οικείο άνδρα σε κάποια στιγμή στη ζωή τους. Η κακομεταχείριση αφορά όλα τα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα. Η βία έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία των γυναικών, από τραυματισμούς και ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, μέχρι κατάθλιψη και χρόνιες παθήσεις.

4. Μελέτες δείχνουν ότι 1 στις 5 γυναίκες αναφέρουν σεξουαλική κακοποίηση πριν από την ηλικία των 15 ετών.

5. Παρότι οι πρόωροι γάμοι έχουν μειωθεί σημαντικά, περίπου 100 εκατομμύρια κορίτσια θα παντρευτούν πριν τα 18α γενέθλιά τους μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Πρόκειται για το ένα τρίτο των εφήβων κοριτσιών στις αναπτυσσόμενες χώρες (με εξαίρεση την Κίνα). Τα μικρά κορίτσια που παντρεύονται πριν την ενηλικίωση, έχουν ελλιπείς γνώσεις γύρω από το σεξ και τους κινδύνους των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και του ιού HIV / AIDS.

6. Περίπου 14 εκατομμύρια νεαρά κορίτσια γίνονται μητέρες κάθε χρόνο. Περισσότερο από το 90% αυτών των πολύ νέων μητέρων ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες.

7. Κάθε μέρα, 1.600 γυναίκες και πάνω από 10.000 νεογέννητα παιδιά πεθαίνουν από επιπλοκές, που θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Σχεδόν το 99% των μητέρων και το 90% των νεογνικών θανάτων συμβαίνουν στις αναπτυσσόμενες χώρες.

8. Εμποτισμένες κουνουπιέρες με εντομοκτόνο (ITNs-Insecticide treated nets ) μειώνουν τα κρούσματα ελονοσίας σε έγκυες γυναίκες και τα παιδιά τους. Γυναίκες που κερδίζουν μόνες τους κάποιο εισόδημα, είναι πιο πιθανό να αγοράσουν τα δίχτυα για τα νοικοκυριά τους από ότι οι άνδρες. Ωστόσο, η χρήση των διχτυών συνδέεται συχνά με συνήθειες ύπνου που εμποδίζουν μερικές φορές την χρήση από τις γυναίκες.

9. Στις περισσότερες χώρες, οι γυναίκες τείνουν να είναι υπεύθυνες για το μαγείρεμα. Όταν μαγειρεύουν σε ανοιχτές φωτιές ή παραδοσιακές σόμπες, αναπνέουν ένα μείγμα εκατοντάδων ρύπων σε καθημερινή βάση. Ο καπνός αυτός είναι υπεύθυνος για μισό εκατομμύριο από τα 1,3 εκατομμύρια θανάτους ετησίως που οφείλονται σε χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) μεταξύ των γυναικών σε όλο τον κόσμο. Συγκριτικά, μόνο το 12% περίπου των αντρικών θανάτων από ΧΑΠ κάθε χρόνο, σχετίζεται με τον καπνό στους εσωτερικούς χώρους. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η έκθεση του αναπτυσσόμενου εμβρύου σε τέτοιους επιβλαβείς ρύπους μπορεί να προκαλέσει χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση ή ακόμη και θνησιγένεια.

10.Ενώ πιστεύεται ότι οι επιπτώσεις στην υγεία από τις καρδιαγγειακές παθήσεις, του καρκίνου, του διαβήτη, της κατάθλιψης και άλλων ψυχικών και νευρολογικών διαταραχών από την κατάχρηση ουσιών, εμφανίζονται κυρίως στις πλουσιότερες χώρες, ολοένα και περισσότερες γυναίκες βάλλονται σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην πραγματικότητα, οι μη μεταδοτικές ασθένειες (NCDs) αντιπροσωπεύουν το 80% των θανάτων μεταξύ των ενήλικων γυναικών σε χώρες με υψηλά εισοδήματα, ενώ το 25% των θανάτων μεταξύ των ενήλικων γυναικών σε χώρες με χαμηλό εισόδημα μπορούν να αποδοθούν σε μεταδοτικές ασθένεις (NCD).

World Health Organization

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  ΙΝΕ ΓΣΕΕ: Ετήσια Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία και την Απασχόληση 2020

Be the first to comment on "Ανισότητες υγείας κατά φύλο και οι 10 επιπτώσεις στην υγεία των γυναικών"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!