Βιολογικές επιπτώσεις απο την κοινωνική κρίση στην Ελλάδα

Οι νέοι ενήλικες στην Ελλάδα υποφέρουν περισσότερο από το στρες και τα προβλήματα ψυχικής υγείας και είναι λιγότερο αισιόδοξοι για το μέλλον σε σχέση με τους Σουηδούς της αντίστοιχης ηλικίας. Τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα στην Ελλάδα έχουν επιφέρει μια κοινωνική κρίση που πιθανότατα έχει επηρεάσει την υγεία των ανθρώπων, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Linköping.

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό PLΟS One, ομάδες φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο του Linköping απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την υγεία τους και πως αντιλαμβάνονται το άγχος. Τα αποτελέσματα έδειξαν από κάθε άποψη, πως οι Έλληνες φοιτητές ανέφεραν περισσότερα προβλήματα υγείας από ό, τι οι Σουηδοί φοιτητές.

Από την άλλη πλευρά, τα βιολογικώς μετρημένα επίπεδα της ορμόνης του στρες, κορτιζόλης, ήταν χαμηλότερα μεταξύ των Έλληνων – το αντίθετο με ό, τι αναμενόταν.

“Αυτό δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί λέγοντας πως οι μαθητές στην Αθήνα, είχαν λιγότερο άγχος από ό, τι εκείνοι του Linköping. Γνωρίζουμε από άλλες μελέτες ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη ή από εξουθένωση ή υποφέρουν από χρόνιο σύνδρομο του στρες έχουν πραγματικά χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης”. ” Οι άνθρωποι μπορούν να χειριστούν αρκετά καλά μικρές περιόδους στρες, αλλά μετά από κάποιο χρονικό διάστημα ο οργανισμός δεν μπορεί να διαχειριστεί τα υψηλά επίπεδα άγχους και τα επίπεδα κορτιζόλης αρχίζουν να μειώνεται. Η παραμονή των παραγόντων του στρες, μπορεί να οδηγήσει επίσης ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα”,  λέει ο Tomas Faresjö, καθηγητής της ιατρικής κοινωνιολογίας και επικεφαλής ερευνητής της μελέτης.

Οι διαφορές στον τομέα της υγείας και στην ποιότητα ζωής των συμμετεχόντων ήταν σαφής. Για παράδειγμα, το 42% των Ελλήνων φοιτητών (52 από 124) είχαν βιώσει σοβαρά γεγονότα, σε σύγκριση με το 23% των Σουηδών φοιτητών. Το 47% των Ελλήνων ανέφεραν στρες σε σύγκριση με το 21% των Σουηδών. Το 24% των Ελλήνων δεν είχε καμία ελπίδα για το μέλλον, μια άποψη που συμμερίζεται μόλις το 5% των Σουηδών.

“Η μελέτη δείχνει ότι η υγεία των νέων στην Ελλάδα είναι σημαντικά χειρότερη από εκείνη των νεαρών Σουηδών. Έτσι μπορεί κάποιος να υποθέσει ότι η κοινωνική κρίση στην Ελλάδα έχει αρχίσει να έχει και βιολογικές επιπτώσεις για τους κατοίκους της χώρας”, λέει ο δρ. Faresjö.

Τα βιολογικά επίπεδα του στρες για την συγκεκριμένη μελέτη μετρήθηκαν χρησιμοποιώντας τις τρίχες από τα μαλλιά των συμμετεχόντων. Αυτή είναι μια εντελώς νέα μέθοδος που έχει αναπτυχθεί από την ερευνητική ομάδα στο Linköping. Καθιστά δυνατή τη μέτρηση της απελευθέρωσης της κορτιζόλης με το πέρασμα του χρόνου. Τα επίπεδα του στρες αφήνουν το σημάδι τους στα μαλλιά, και δεδομένου ότι η τρίχα μεγαλώνει περίπου ένα εκατοστό το μήνα, καθιστά δυνατόν να δούμε πόσο στρεσαρισμένος ήταν ο ενδιαφερόμενος κατά τους τελευταίους μήνες.

medicalnewstoday.com

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Ιατροπολιτική και Μετανεωτερικότητα

Be the first to comment on "Βιολογικές επιπτώσεις απο την κοινωνική κρίση στην Ελλάδα"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!