Κομισιόν: “Αυξάνονται οι προσλήψεις στην Ελλάδα” – Μπορούμε να αισιοδοξούμε;

Ντούνης Ανδρέας – Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν στο Δ’ τρίμηνο του 2012 οι προσλήψεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 27% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του αμέσως προηγούμενου έτους με τη χώρα μας να καταγράφει “πρωτιά” στην Ευρώπη. Ανάμεσα στα επαγγέλματα με το μεγαλύτερο αριθμό προσλήψεων είναι οι εξειδικευμένοι γραμματείς, οι οικονομολόγοι και οι μάγειρες. Μπορούμε όμως να είμαστε, πράγματι, αισιόδοξοι;

Οι κοινοτικές αρχές, παρότι εκφράζουν επιφυλάξεις για την “ερμηνεία” των αριθμών, αναφέρουν ως πιθανή εξήγηση τη μεγάλη κρίση στην αγορά εργασίας που προηγήθηκε, αλλά και τη μείωση μισθών που κατέστησε τις επιχειρήσεις περισσότερες “ευέλικτες”, ενώ αναμένουν πιο πρόσφατα στοιχεία για να καταλήξουν αν η τάση αποτελεί σημάδι ανάκαμψης. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η αύξηση του αριθμού των προσλήψεων αποτελεί ένα παραπλανητικό-γενικό στατιστικό μέτρο, καθότι παραμελούνται στην ανάλυση η μορφή απασχόλησης-όροι σύμβασης εργασίας, η εργασιακή σταθερότητα, οι εργασιακές συνθήκες και βεβαίως το ύψος των μισθών, όπως επεσήμανε και η έρευνα της Κομισιόν, που δημιουργούν τις συνθήκες “ευελιξίας” των επιχειρήσεων, θα βοηθήσουν σταδιακά στην μείωση του δείκτη ανεργίας αλλά δεν θα βελτιώσουν την ίδια την ποιότητα της εργασίας.

“Η επίδοση της Ελλάδας που πλήττεται περισσότερο από την κρίση είναι δύσκολο να εξηγηθεί. Ένας παράγοντας θα μπορούσε να είναι ότι οι εργοδότες ανταποκρίνονται στη μεγαλύτερη ζήτηση καθώς οι προσλήψεις είχαν σταματήσει κατά τη χειρότερη περίοδο της κρίσης. Αν αυτό είναι σωστό, η ανάκαμψη στις προσλήψεις θα μπορούσε να είναι το πρώτο σημάδι αυξημένης δραστηριότητας προσλήψεων, αν και η τάση αυτή πρέπει να διατηρηθεί για να μπορεί να επιβεβαιωθεί” αναφέρει η έρευνα της Κομισιόν.

Το συμπερασματικό σχόλιο της Κομισιόν θεωρούμε ότι είναι παραπλανητικό. Οι θεμελιώδεις αλλαγές που απαιτούνται στον τομέα της εργασίας, αποκρύπτονται επιμελώς ώστε να κατευθυνθούμε απλώς στην αύξηση του αριθμού των προσλήψεων ως “παράγοντα επιτυχίας” του εργασιακού τομέα και επίτευξης απλώς του στόχου της καταπολέμησης της ανεργίας..

Η μελέτη της Επιτροπής κατέγραψε επίσης τα 10  επαγγέλματα με τον μεγαλύτερο αριθμό προσλήψεων στην Ελλάδα για την ανωτέρω χρονική περίοδο.

Επαγγέλματα
Εργαζόμενοι
Μεταβολή
1) Διοικητικοί και εξειδικευμένοι γραμματείς
52.100
10.900
2) Οικονομολόγοι
50.400
5.800
3) Μάγειροι
30.900
5.100
4) Επαγγελματίες Νοσηλευτικής και Μαιευτικής
14.100
4900
5) Άλλα επαγγέλματα του κλάδου υγείας
13,4
4,2
6) Ανειδίκευτοι εργάτες
10.500
2700
7) Επιχειρηματικές υπηρεσίες, διαχειριστές
12.500
2600
Μηχανικοί (εξαιρουμένων αυτών της ηλεκτροτεχνικής)
24.800
2.600
9) Τρόφιμα και συναφή προϊόντα, χειριστές μηχανών
14.400
2200
10) Ταμίες και υπάλληλοι διανομής εισιτηρίων
17.200
2200

 

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Εκτεθειμένες στη βία των δραστών οι επιζώσες στη Λέσβο

Be the first to comment on "Κομισιόν: “Αυξάνονται οι προσλήψεις στην Ελλάδα” – Μπορούμε να αισιοδοξούμε;"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!