Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: Ρευματική καρδιακή νόσος

 

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, 29 Σεπτεμβρίου 2013, εστιάζει σε μια “ξεχασμένη” καρδιακή πάθηση -που μπορεί απόλυτα να προληφθεί- που επηρεάζει κατά ένα πολύ μεγάλο βαθμό τον νεότερο και φτωχώτερο πληθυσμό του κόσμου, την ρευματική καρδιοπάθεια (RHD-Rheumatic Heart Disease). Το περιοδικό Global Heart της Ομοσπονδίας World Heart Federation, δημοσιεύει ένα ειδικό τεύχος αφιερωμένο στη ρευματική καρδιοπάθεια.

Η Ομοσπονδία World Heart Federation θεωρεί τη δημοσίευση αυτής της ειδικής έκδοσης του Global Heart ένα σημαντικό βήμα στον στόχο για τη μείωση των παγκόσμιων θανάτων από RHD, σε ηλικίες κάτω των 25 ετών, κατά ένα ποσοστό 25% μέχρι το 2025. Η μείωση των θανάτων και των ασθενειών που οφείλονται σε καρδιακές παθήσεις (περιλαμβάνοντας την ρευματική καρδιοπάθεια) αποτελεί επίσης μέρος της στρατηγικής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατά των μη μεταδοτικών ασθενειών.

Το ειδικό τεύχος του  περιοδικού καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της απλής ευαισθητοποίηση του κοινού σε έναν  πονόλαιμο που προκαλείται από την ομάδα Α του βακτηρίου του στρεπτόκοκκου που δεν θεραπεύεται και μπορεί να οδηγήσει σε ένα οξύ ρευματικό πυρετό (ARF), ο οποίος προκαλεί επώδυνη διόγκωση των αρθρώσεων, εξανθήματα, πυρετό, και τελικά τη μόνιμη καρδιακή βλάβη των βαλβίδων που σχετίζονται με τη ρευματική καρδιοπάθεια.

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς Ρευματική καρδιακή νόσος

Στις μέρες μας, τα περιστατικά της νόσου της RHD εκτιμούνται κατά προσέγγιση σε 15,6 εκατ. διαδεδομένες περιπτώσεις με 282.000 νέες περιπτώσεις και πάνω από 233.000 θανάτους ετησίως. Σύμφωνα με τους ειδικούς μελετητές, είναι πολύ πιθανό να υποτιμάται ο πραγματικός αριθμός των περιπτώσεων της νόσου και σίγουρα θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω με την συλλογή των επόμενων δεδομένων μέσα στο 2014. Η υπερηχοκαρδιογραφική διάγνωση ανιχνεύει επίσης πολλές περισσότερες περιπτώσεις, τόσο της ακριβής νόσου της ρευματικής καρδιοπάθειας όσο και οριακές περιπτώσεις, όπου παρουσιάζονται ανωμαλίες στη λειτουργία της καρδιάς , χωρίς όμως ακόμη να υφίστανται ώς κλινικές νόσοι. 

Στα άρθρα του ειδικού τεύχους του περιοδικού Global Heart, διερευνάται επίσης η έλλειψη εγγυημένης παροχής του ειδικής μορφής της πενικιλίνης (βενζαθινική πενικιλλίνη G / BPG) σε πολλά μέρη του κόσμου, για τη θεραπεία των αρχικών περιπτώσεων του πονόλαιμου, αλλά και για δευτερογενή προφύλαξη πρόληψης της εξέλιξης της ασθένειας. Πρόσφατα όμως η ελπίδα για τον έλεγχο της νόσου δυνάμωσε, μέσω μιας νέας πρωτοβουλίας εμβολίου που ξεκίνησε απο την Αυστραλία και την Νέα Ζηλανδία, με το πρόγραμμα να έχει ήδη ξεκινήσει σε πολλά νησιά του Ειρηνικού και την Αφρική.

Ο Καθηγητής K Srinath Reddy, πρόεδρος της Ομοσπονδίας World Heart Federation, αλλά και Πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Υγείας της Ινδίας, ανέφερε: ” Οι ρευματικές καρδιακές παθήσεις είναι ένα πρόβλημα υγείας το οποίο μπορεί να προληφθεί αλλά το οποίο καταστρέφει τις ζωές των παιδιών και των νεαρών ατόμων από φτωχές οικογένειες. Συνεχίζει να αγνοείται από τα συστήματα υγείας παρά το γεγονός ότι είναι μια από τις παλαιότερες καρδιακές παθήσεις γνωστές στην ιατρική επιστήμη για αιώνες, όπως και οι μέθοδοι πρόληψης, μέσω της θεραπείας με πενικιλίνη για τη στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα, που είναι διαθέσιμη εδώ και αρκετές δεκαετίες. Είναι καιρός ο ρευματικός πυρετός και η ρευματική καρδιοπάθεια να λάβουν εκ νέου την προσοχή που χρειάζεται για την πρόληψη θανάτων νέων ανθρώπων. Η πρόληψη της ρευματικού πυρετού και η θεραπεία της ρευματικής καρδιοπάθειας πρέπει να αποτελεί ένα αναπόσπαστο μέρος του συνολικού σχεδίου δράσης κατά των μη μεταδιδόμενων νόσων και μέρος των εθνικών προγραμμάτων για την καθολική κάλυψη της υγείας”.

Γράφημα πληροφοριών για την καρδιαγγεική νόσο

Διαβάστε Επίσης  Έχεις φωνή, είμαστε δίπλα σου | Ενημερωτικά φυλλάδια του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας προς ανηλίκους

world-heart-federation.org

Be the first to comment on "Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: Ρευματική καρδιακή νόσος"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!