Παγκόσμιος Μήνας Αλτσχάιμερ 2013 – Άνοια: Το ταξίδι της φροντίδας

Ο Σεπτέμβριος του 2013 σηματοδοτεί τον δεύτερο παγκόσμιο μήνα για το Αλτσχάιμερ, μια διεθνής εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση όσον αφορά τη νόσο και τo στιγματισμό των ασθενών.

Το θέμα για τον Παγκόσμιο Μήνα Αλτσχάιμερ 2013 είναι η Άνοια: το ταξίδι της φροντίδας. Φέτος, οι ενώσεις Αλτσχάιμερ σε όλο τον κόσμο εστιάζουν τις δραστηριότητές τους στη φροντίδα που απαιτείται για τα άτομα με άνοια καθόλη τη πορεία και την εξέλιξη της νόσου.

Στοιχεία για την Άνοια

  • Άνοια είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για την περιγραφή διαφόρων  διαταραχών του εγκεφάλου που επηρεάζουν τη μνήμη, τη σκέψη, τη συμπεριφορά και το συναίσθημα.
  • Τα πρώιμα συμπτώματα της άνοιας μπορεί να περιλαμβάνουν απώλεια μνήμης, δυσκολία στην εκτέλεση γνωστών καθηκόντων, προβλήματα με τη γλώσσα και αλλαγές στην προσωπικότητα.
  • Η άνοια δεν γνωρίζει κοινωνικά, οικονομικά ή εθνικά σύνορα.
  • Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή αιτία της άνοιας. Άλλα αίτια είναι η αγγειακή άνοια, η άνοια τύπου Lewy και η μετωπο-χρονική άνοια.
  • Εκτιμάται ότι πάνω από 36 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με άνοια. Ο αριθμός των ανθρώπων που πλήττονται αναμένεται να αυξηθεί σε πάνω από 115 εκατομμύρια έως το 2050.
  • Κάθε τέσσερα δευτερόλεπτα προκύπτει ένα νέο κρούσμα άνοιας παγκοσμίως.

Alzheimers Concept Horizontal

Το κοινωνικό στίγμα των ατόμων που πάσχουν απο τη νόσο είναι αποτέλεσμα της έλλειψης γνώσεων σχετικά με την άνοια, γεγονός που μπορεί να έχει πολλές μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις, όπως οι ακόλουθες:

-Δαιμονοποίηση του ατόμου με άνοια

-Εντάσεις στο οικογενειακό και φιλικό πλαίσιο

-Έλλειψη επαρκούς φροντίδας για τα άτομα με άνοια και τους ανθρώπους που τους φροντίζουν

-Ένα χαμηλότερο ποσοστό διάγνωσης της άνοιας

-Καθυστερημένη διάγνωση και υποστήριξη

World Alzheimer Report 2013

www.alz.co.uk/

Διαβάστε Επίσης  Βασικά Ευρήματα Έκθεσης Παγκόσμιων Στατιστικών για την Υγεία του Π.Ο.Υ | 2020

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!