Συνεχίζεται η λογοκρισία για το μυθιστόρημα “Τα γαλάζια μάτια” της Τόνι Μόρισον

Το μυθιστόρημα της Αφροαμερικανής νομπελίστριας Τόνι Μόρισον «Τα γαλάζια μάτια» που πρωτοδημοσιεύτηκε το 1970, εξακολουθεί να αποτελεί στόχο λογοκρισίας και βιβλίο προς απαγόρευση.

Νέες κινητοποιήσεις εναντίον του βιβλίου από τον γερουσιαστή της Αλαμπάμα Μπιλ Χόλτσο, τη Χριστιανική Οργάνωση American Family Association αλλά και γονέων σε γυμνάσιο του Κολοράντο, προσπαθούν να εξαιρέσουν το μυθιστόρημα απο τις σχολικές βιβλιοθήκες ως βιβλίο απαράδεκτο για τη γλώσσα του αλλά και επικίνδυνο για το περιεχόμενο του.

Το μυθιστόρημα της Τόνι Μόρισον που εξελίσσεται τις δεκαετίες του 1930 και 1940, ξεδιπλώνει την ιστορία ενός 11χρονου μαύρου κοριτσιού απο το Οχάιο, η οποία οδηγείται στην τρέλα ως θύμα των αισθητικών στερεοτύπων της κουλτούρας των λευκών περί σωματικής ομορφιάς. Μέσα απο τη λαχτάρα του κοριτσιού για δυο γαλάζια μάτια, η νομπελίστρια συγγραφέας μεταφέρει την ψυχολογία της μαύρης φυλής και την αίσθηση της κατωτερότητας μπροστά στη λευκή ομορφιά. 

“…Κατέστρεφα άσπρες κουκλίτσες….
Όμως ο αληθινός τρόμος δεν ήταν ο διαμελισμός τους. Το αληθινά τρομακτικό ήταν η μετατόπιση των ίδιων επιθυμιών πάνω στα μικρά, λευκά κορίτσια. Η αδιαφορία με την οποία θα μπορούσα να τα τσεκουρώσω δεν ήταν τίποτα μπροστά στην επιθυμία μου να το κάνω. Ν ανακαλύψω τί μου ξέφευγε. Το μυστικό της γοητείας που άπλωνε το δίχτυ της πάνω στους άλλους. Τί έκανε τους ανθρώπους να τα κοιτάζουν και να λένε «άου» σ” αυτές και όχι σε μένα;…”

Στοιχεία από enet.gr

Διαβάστε Επίσης  Νέος συλλογικός τόμος Intermediate Language Varieties: Koinai and regional standards in Europe με συνεπιμελήτρια την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του ΑΠΚΥ Σταυρούλα Τσιπλάκου

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!