Έκτρωση επιλογής φύλου: Η χειρότερη μορφή έμφυλης διάκρισης…

 

Ινδία- Ένας αριθμός μικρών κοριτσιών πεθαίνει με αργούς ρυθμούς από την παραμέληση. Τα σοκαριστικά στατιστικά φανερώνουν τη διάσταση του προβλήματος: ένα κορίτσι στην Ινδία μεταξύ 1-5 ετών, έχει 75% μεγαλύτερη πιθανότητα να χάσει τη ζωή του σε σχέση με ένα αγόρι. Πρόκειται για τη χειρότερη έμφυλη διάκριση σε ηλικίες κάτω των 5 ετών σε όλο τον κόσμο. Όμως ακόμα πιο συνηθέστερο γεγονός δεν αποτελεί η εγκληματική παραμέληση των κοριτσιών αλλά ένας διαφορετικός τρόπος έμφυλης διάκρισης, η διασφάλιση πως δεν πρόκειται να γεννηθούν καθόλου κορίτσια!

H εμβρυική τεχνολογία απεικόνισης έγινε ευρέως διαθέσιμη στη δεκαετία του 1980. Οι μέλλοντες γονείς στην Κίνα και την Ινδία, τις πιο πυκνοκατοικημένες χώρες του πλανήτη, ήταν σε θέση να γνωρίζουν το φύλο του μωρού που βρισκόταν στη μήτρα και σε περίπτωση που δεν τους άρεσε αυτό που έβλεπαν, μπορούσαν να το “απορρίψουν”και να δοκιμάσουν ξανά.

Το αποτέλεσμα των επιλογών τους ήταν πολλά περισσότερα αγόρια και φυσικά πολύ λιγότερα κορίτσια. Εκτιμάται ότι μέχρι το 2020 μόνο στην Κίνα θα υπάρχουν 30-40 εκατομμύρια περισσότερα αγόρια κάτω των 19 ετών από ότι κορίτσια.  Η πιο πρόσφατη παγκόσμια εκτιμήση των Ηνωμένων Εθνών είναι ότι 117 εκατομμύρια γυναίκες “λείπουν”, δηλαδή με άλλα λόγια, ο αριθμός αυτός αφορά τις γυναίκες και τα κορίτσια που θα ήταν σήμερα  ζωντανά εάν δεν υπήρχε η επιλογή του φύλου πριν από τη γέννηση ή λόγω της παραμέλησης ή της μετέπειτα παιδοκτονίας.

Από καθαρά βιολογικής άποψης,  γεννιούνται 105 αγόρια σε κάθε γέννηση 100 κοριτσιών, αναλογία που έχει αλλάξει λόγω της επιλογής του φύλου όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Η Κίνα αποτελεί τον χειρότερο παραβάτη, με περίπου 118 αγόρια να γεννιούνται για κάθε 100 κορίτσια ενώ η Ινδία καταγράφει ένα εθνικό μέσο όρο περίπου 111 γεννήσεων αγοριών, αν και σε ορισμένες βορειοδυτικές πολιτείες, η διαφορά είναι πιο ακραία.

Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο ασιατικό. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Αζερμπαϊτζάν, της Αρμενίας, της Γεωργίας και της Αλβανίας, έχουν πολύ περισσότερες αρσενικές γεννήσεις από όσο θα έπρεπε, λόγω της επιλογής του φύλου. Το Αζερμπαϊτζάν, που έχει περίπου 116 γεννήσεις αγορίων για κάθε 100 κορίτσια, έχει τη δεύτερη χειρότερη αναλογία φύλων ως προς τις γεννήσεις στον κόσμο. Και υπάρχουν ενδείξεις για ανάλογες παρεμβάσεις στις γεννήσεις και στη Δυτική Ευρώπη αλλά και στη Βόρεια Αμερική.

Το πρόβλημα αυτό δεν παρουσιάστηκε  εν μία νυκτί, υπήρχαν προειδοποιήσεις. Το 1990, ο οικονομολόγος Amartya Sen δημοσίευσε έρευνα υποστηρίζοντας ότι εκατομμύρια γυναίκες «απουσίαζαν» από τον κόσμο. Την περίοδο εκείνη οι λόγοι προσανατολίστηκαν στην βρεφοκτονία και την εγκατάλειψη μιας και οι αναλυτές χρειάστηκαν χρόνο να συνδέσουν το γεγονός με την προγεννητική επιλογή του φύλου.

Κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, δόθηκαν περισσότερες προειδοποιήσεις, αλλά λίγα έγιναν σε επίπεδο πολιτικής για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Τώρα οι ακαδημαϊκοί είναι απασχολημένοι υπολογίζοντας και εικάζοντας το μελλοντικό αντίκτυπο του πλεονάσματος των ανδρών στην υγεία, την εγκληματικότητα, τις σχέσεις, την οικογενειακή ζωή, την κοινωνική αρμονία και την παγκόσμια ασφάλεια.

Ορισμένοι οικονομολόγοι ανέφεραν πως η κοινωνική θέση των γυναικών θα βελτιωθεί ως αποτέλεσμα της «αξίας» τους λόγω της έλλειψης τους, όμως φαίνεται να συμβαίνει το αντίθετο,  καθώς οι γυναίκες αντιμετωπίζονται όλο και περισσότερο ως εμπόρευμα, ένας πόρος, που πωλείται και αγοράζεται.

Η εμπορία των κοριτσιών και των γυναικών στην Κίνα έχει γίνει μια επιχείρηση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τη ζήτηση της να αυξάνεται. Οι παιδικοί γάμοι, που συνεχίζουν να αποτελούν συνηθισμένο φαινόμενο στην Ινδία, τώρα κάνουν την εμφάνιση τους και στην Κίνα. Υπάρχουν πάρα πολλές αναφορές  για γονείς που απαγάγουν κορίτσια ώστε να τα μεγαλώσουν ως μελλοντικούς συζύγους για τους γιους τους.

Υψηλά επίπεδα σεξουαλικής βίας στην Ασία – ειδικά ομαδικοί βιασμοί στην Ινδία-έχουν οδηγήσει σε εικασίες τα μέσα ενημέρωσης, πως ο μειωμένος αριθμός γυναικών μπορεί να είναι ένας παράγοντας. Αυτό που μπορεί όμως να διαπιστωθεί εύκολα είναι η βία, η σωματική και η συναισθηματική, που βιώνουν οι γυναίκες στην Ινδία όταν αρνούνται να κάνουν test για τη διαπίστωση του φύλου του παιδιού που κυοφορούν ή όταν αρνούνται να κάνουν έκτρωση του θηλυκού εμβρύου.

Στην Ινδία λαμβάνουν χώρα συλλαλητήρια και διαμαρτυρίες για τη βία κατά των κοριτσιών και γυναικών με μεγάλη συχνότητα τόσο σε μικρές όσο και σε μεγάλες πόλεις. Επιτακτική ανάγκη είναι να σταματήσει η επιλογή του φύλου και να τερματιστεί η βία κατά των γυναικών που έχει ως αιτία το λόγο αυτό. Παράλληλα, στην Haryana, πολιτεία της Ινδίας με το χαμηλότερο ποσοστό κοριτσιών, βάσει προγράμματος της κυβέρνησης, ανταμείβονται οι γονείς των κοριτσιών με πληρωμές σε μετρητά και με επιδόματα μέχρι τα κορίτσια να ενηλικιωθούν. Η Κίνα προσφέρει παρόμοια κίνητρα στους γονείς μέσω ενός προγράμματος φροντίδας για τα κορίτσια.

Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι η “συνήθεια” επιλογής φύλου εξαπλώνεται και σε άλλα μέρη του κόσμου. Το Νεπάλ και το Πακιστάν έχουν αρχίσει να δείχνουν τα σημάδια. Στη Μέση Ανατολή, ιδιωτικές κλινικές στη Βηρυτό και το Αμάν, προσφέρουν σε εκείνους που μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά την επιλογή φύλου χωρίς άμβλωση, χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες όπως τη διαλογή σπέρματος για εξωσωματική Γονιμοποίηση ή για Προεμφυτευτική γενετική διάγνωση (PGD).

newint.org

socialpolicy.gr

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Το 1 τοις εκατό της ανθρωπότητας έχει ξεριζωθεί: Έκθεση Παγκόσμιες Τάσεις της Ύπατης Αρμοστείας

There is one comment

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!