Η Επιστολή στον Πούτιν από Νομπελίστες Ειρήνης για τους Ακτιβιστές της Greenpeace

ΘΕΜΑ: Απόσυρση κατηγοριών και άμεση απελευθέρωση των “Arctic 30”

 

Αξιότιμε Πρόεδρε Πούτιν,

Σας γράφουμε αυτή την επιστολή για να σας ζητήσουμε να κάνετε ό,τι μπορείτε για να διασφαλίσετε ότι οι υπερβολικές κατηγορίες για πειρατεία ενάντια στους 28 ακτιβιστές της Διεθνούς Greenpeace, τον ανεξάρτητο φωτογράφο και τον ανεξάρτητο βιντεογράφο θα αποσυρθούν, και ότι όποιες κατηγορίες τους απαγγελθούν θα είναι σύμφωνα με το διεθνές και ρωσικό δίκαιο. Είμαστε βέβαιοι ότι μοιράζεστε την επιθυμία μας για σεβασμό στο δικαίωμα για μη βίαιη διαμαρτυρία.περ

Όπως γνωρίζετε, οι ρωσικές αρχές κρατούν 30 μέλη του πληρώματος του πλοίου της GreenpeaceArctic Sunrise, από τις 19 Σεπτεμβρίου, όταν οπλισμένοι άντρες των ρωσικών αρχών εισέβαλαν στο σκάφος στη Θάλασσα της Πετσόρα. Το πλήρωμα – το οποίο περιλαμβάνει Ρώσους και πολλές ακόμα εθνικότητες – συμμετείχε σε μία ειρηνική, μη βίαιη διαμαρτυρία.

Η δήλωσή σας στις 25 Σεπτεμβρίου ότι δεν πιστεύετε πως τα μέλη του πληρώματος της Greenpeace είναι πειρατές μας ενθάρρυνε. Όπως γνωρίζετε, οι ακτιβιστές της Greenpeace ήταν άοπλοι και χρησιμοποίησαν μόνο ειρηνικούς τρόπους για να δηλώσουν την αντίθεσή τους στην εξόρυξη πετρελαίου που απειλεί την Αρκτική.

Η εξόρυξη πετρελαίου στην Αρκτική είναι ένα επικίνδυνο εγχείρημα που εμπεριέχει υψηλό ρίσκο. Μία πετρελαιοκηλίδα στα παγωμένα νερά της θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις για ένα από τα πιο αγνά, μοναδικά και όμορφα τοπία στη Γη. Οι επιπτώσεις μίας πετρελαιοκηλίδας στις κοινότητες που ζουν στην Αρκτική και στα είδη ζώων της περιοχής που ήδη είναι ευάλωτα, θα ήταν ολέθριες και μακροχρόνιες. Το ενδεχόμενο ενός τέτοιου ατυχήματος είναι διαρκώς παρόν, ενώ τα σχέδια αντιμετώπισής του από τη βιομηχανία πετρελαίου παραμένουν εντελώς ανεπαρκή.

Εξίσου σημαντική είναι η συμβολή της εξόρυξης πετρελαίου στην Αρκτική στις κλιματικές αλλαγές. Οι κλιματικές αλλαγές στην Αρκτική και αλλού μας απειλούν όλους, είναι όμως οι πιο ευάλωτοι του πλανήτη αυτοί που πληρώνουν το τίμημα της αποτυχίας των ανεπτυγμένων χωρών να αναλάβουν δράση. Τώρα είναι η ώρα να επιταχύνουμε τη μετάβασή μας από τα ορυκτά καύσιμα προς ένα μέλλον βασισμένο σε ασφαλή, καθαρή και ανανεώσιμη ενέργεια.

Καλούμε όλα τα κράτη να πράξουν τα μέγιστα για την προστασία αυτού του πολύτιμου θησαυρού της ανθρωπότητας, ενώ θα προχωράνε πέρα από την εξάρτηση από το πετρέλαιο ως πηγή ενέργειας. Ως μία από τις πιο άμεσα ενδιαφερόμενες χώρες, καλούμε εσάς προσωπικά να ηγηθείτε αυτής της προσπάθειας.

Εμείς, όπως και εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, παρακολουθούμε αυτή την υπόθεση, προσμένοντας να δούμε τις ρωσικές αρχές να αποσύρουν τις κατηγορίες για πειρατεία, να μεταχειριστούν τους «Arctic 30» σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, να επαναβεβαιώσουν το δικαίωμα στη μη βίαιη διαμαρτυρία και να αφιερώσουν τις προσπάθειές τους στην προστασία της Αρκτικής.

 

Με εκτίμηση,

Μαίρηντ Μαγκουάιρ, Κάτοχος Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης (1976) — Βόρεια Ιρλανδία

Μπέτυ Γουίλιαμς, Κάτοχος Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης (1976) — Βόρεια Ιρλανδία

Αδόλφο Πέρες Εσκιβέλ, Κάτοχος Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης (1980) – Αργεντινή

Αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου, Κάτοχος Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης (1984) – Νότια Αφρική

Όσκαρ Άριας Σάντσες, Κάτοχος Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης (1987) – Κόστα Ρίκα

Ριγκομπέρτα Μεντσού Τουμ, Κάτοχος Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης (1992) – Γουατεμάλα

Ζοζέ Ράμος Ορτά, Κάτοχος Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης (1996) – Ανατολικό Τιμόρ

Τζόντυ Γουίλιαμς, Κάτοχος Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης (1997) – ΗΠΑ

Σιρίν Εμπαντί, Κάτοχος Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης (2003) – Ιράν

Ταβακόλ Καρμάν, Κάτοχος Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης (2011) – Υεμένη

Λέιμα Γκμπόουι, Κάτοχος Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης (2011) – Λιβερία

greenpeace.org

 

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Ecotivity School: Θερινό Σχολείο Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

There is one comment

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!