Κοινωνικό Ηθικό Παντοπωλείο στο Δήμο Αγ. Αναργύρων-Καματερού και Ηλιούπολης

Το Κοινωνικό Ηθικό Παντοπωλείο στο Δήμο Αγ. Αναργύρων-Καματερού και αντίστοιχα στο Δήμο Ηλιούπολης αποτελεί μια σύμπραξη των δημοτικών αρχών και των κοινωνικών φορέων Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» και Κοινωνική Συνεταιριστική «ΔΡΑΣΗ» που έχει ως σκοπό την κάλυψη με τρόφιμα, ρούχα ή άλλα είδη οικιακής χρήσης των οικονομικά αδύναμων κατοίκων των Δήμων.

Πως λειτουργεί το Κοινωνικό Ηθικό Παντοπωλείο:

Το Παντοπωλείο προσφέρει δωρεάν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης (ρούχα ή άλλα είδη οικιακής χρήσης) σε άπορα άτομα που στερούνται των βασικών ειδών διαβίωσης (ηλικιωμένοι, μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνοι, ΑμεΑ). Επιπλέον, κάθε πολίτης μπορεί να αγοράσει τα προϊόντα του Παντοπωλείου σε τιμές super market και με αυτόν τον τρόπο να στηρίξει την λειτουργία του, δεδομένου ότι τα έσοδα από την πώληση των προϊόντων διατίθενται αποκλειστικά για την αγορά νέων ειδών που παρέχονται δωρεάν στους δικαιούχους.

Ποια είναι η φιλοσοφία του:

Προσπάθεια ώστε μέσα σε μια κοινότητα να δημιουργηθεί μία αλληλέγγυα οικονομία, με  ενεργούς αλληλέγγυους δημότες και όχι παθητικούς φιλάνθρωπους πολίτες που προσφέρουν από το περίσσευμά τους. Έτσι το Κοινωνικό Ηθικό Παντοπωλείο γίνεται ένας κοινωνικός θεσμός, όπως το Κοινωνικό Φαρμακείο, το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» κτλ.

Ποιο είναι το μήνυμα που μεταφέρει το Κοινωνικό Παντοπωλείο:

Ενισχύοντας τους τοπικούς θεσμούς, κάθε πολίτης βοηθάει τον τόπο του, τον συνάνθρωπό του, τον συνδημότη του. Επιπλέον, αναπτύσσοντας τους θεσμούς αυτούς δημιουργούνται και επιπλέον θέσεις εργασίας.

Ποιος ορίζεται ως στόχος:

  • Η συνεχής ροή προϊόντων, η δημιουργία μίας τράπεζας τροφίμων που διαρκώς ανατροφοδοτείται και ως εκ τούτου η κάλυψη σταθερών αναγκών των ωφελούμενων
  • Η προώθηση αγροτικών – παραδοσιακών – βιολογικών προϊόντων από μικρούς συνεταιρισμούς ανά την χώρα, ώστε να αποτελέσει μία γέφυρα ανάμεσα στον αγροτικό κόσμο και στην πόλη, για αποφυγή των μεσαζόντων
  • Η επαφή των κατοίκων της πόλης με τους κατοίκους αγροτικών περιοχών μέσω ποικίλων δράσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως εκδηλώσεις γευσιγνωσίας, παρουσίαση παραδοσιακών χορών κτλ.

Πως προκύπτουν οι εισροές προιόντων:

  • Χορηγίες τροφίμων (δωρεές εταιρειών, καμπάνιες συγκέντρωσης προϊόντων κτλ.)
  • Από τα κέρδη της πώλησης τροφίμων του Κοινωνικού Παντοπωλείου

Τα συγκεντρωμένα τρόφιμα διανέμονται σε άπορους δημότες, με κριτήρια που καθορίζει η Κοινωνική Υπηρεσία του εκάστοτε Δήμου.

Θετικά αποτελέσματα μέχρι σήμερα:

Διανέμονται τακτικά ανά δήμο σε 35 οικογένειες τρόφιμα αξίας 100 €/οικογένεια και ανά τακτά διαστήματα είδη πρώτης ανάγκης σε 235 οικογένειες ανάλογα με τις δωρεές που έχουν συγκεντρωθεί (χορηγίες, καμπάνιες κτλ.)

Για πληροφορίες εγγραφής:

  • Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Αγ. Αναργύρων-Καματερού, Χίου και Καλύμνου, Ανάκασα, τηλ. 213 2690933 , εργάσιμες ημέρες και ώρες.
  • Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ηλιούπολης, Σοφ. Βενιζέλου 114 & Πρωτόπαππα, τηλ. 210 9970000, εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Για πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία του Κοινωνικού Ηθικού Παντοπωλείου:

  • Κοινωνικό Ηθικό Παντοπωλείο Ηλιούπολης, οδός Ποσειδώνος 49. Τηλ. 210 9750051. Λειτουργεί ώρες καταστημάτων.
  • «ΔΡΑΣΗ»: κα. Ανδριαννοπούλου Παναγιώτα, τηλ: 210 2380208, 6936784725. E-mail: drasi2010@hotmail.com, Url: ksdrasi.blogspot.com
  • «ΕΔΡΑ»: τηλ.210 5913826,fax 210 5762861, e-mail: mko.edra@gmail.com, κα. Γκούτσιου Αριστέα, Υπ. Δημ. Σχέσεων & Κοιν.Μάρκετινγκ, κιν: 6936784724

 

edra-coop.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Υλοποίηση προγράμματος “Σχολικά Γεύματα” σε σχολικές μονάδες Α/θμιας Εκπ/σης για το σχολικό έτος 2020-21

Κράτα το

Be the first to comment on "Κοινωνικό Ηθικό Παντοπωλείο στο Δήμο Αγ. Αναργύρων-Καματερού και Ηλιούπολης"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!