Οι αρνητικές συνέπειες του εκφοβισμού εμμένουν στο ενήλικο στάδιο της ζωής του ατόμου

Νέα μελέτη κατέδειξε ότι ανάμεσα στις αρνητικές επιδράσεις στο ενήλικο στάδιο ζωής ενός ατόμου που είχε βιώσει περιστατικά εκφοβισμού κατά την παιδική του ηλικία, περιλαμβάνονται σοβαρές παθήσεις, η δυσκολία διατήρησης μίας σταθερής θέσης εργασίας και οι κακές κοινωνικές σχέσεις.

Ο εκφοβισμός κατά τη νεαρή ηλικία της ζωής ενός ατόμου έχει αναγνωριστεί ότι δημιουργεί προβλήματα τόσο για τα σχολεία και τους γονείς, όσο και για τους διαμορφωτές δημόσιας πολιτικής. Ενώ τα παιδιά περνούν περισσότερο χρόνο με τους συνομηλίκους τους/συμμαθητές τους από ότι με τους γονείς τους, έχουν πραγματοποιηθεί ελάχιστες μελέτες για την κατανόηση της επίδρασης αυτών των διαδράσεων στη ζωή των παιδιών μετά το πέρας των «μαθητικών ετών».

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Psychological Science, υπογραμμίζουν την έκταση του κινδύνου από την έκθεση στον εκφοβισμό στους τομείς της υγείας, των εισοδημάτων και των κοινωνικών αλληλοδράσεων/κοινωνικών προβλημάτων – κατά αυτόν τον τρόπο αποτελεί την πρώτη μελέτη που εξετάζει τις επιδράσεις του εκφοβισμού σε τομείς και εκτός του στενού υγειονομικού «ενδιαφέροντος».

Ο Καθηγητής Dieter Wolke του Πανεπιστημίου του Warwick και ο Δρ. William E. Copeland του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου του Duke που ηγήθηκαν της ερευνητικής ομάδας, προσπάθησαν να διερευνήσουν όχι απλώς τις επιδράσεις στην ψυχοσύνθεση των θυμάτων εκφοβισμού αλλά τον αντίκτυπο σε όλους του εμπλεκόμενους σε αντίστοιχα περιστατικά – στα θύματα, στους θύτες εκφοβισμού, καθώς και σε όσους εμπίπτουν και στις δύο κατηγορίες (‘bully-victims’).

Ο Καθηγητής Wolke δήλωσε: “Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αγνοούμε τον εκφοβισμό ως ένα αναπόφευκτο και αβλαβές στοιχείο της ενηλικίωσης μας. Θα πρέπει να αλλάξουμε αυτόν τον τρόπο σκέψης και να εκλάβουμε τον εκφοβισμό ως ένα σοβαρά πρόβλημα τόσο για το ίδιο το άτομο όσο και για το σύνολο της/(μιας) χώρας – οι επιδράσεις είναι μακροχρόνιες και σοβαρές”.

Η κατηγορία των ‘θυτών-θυμάτων’ οδηγούσε στους πιο σοβαρούς κινδύνους για την υγεία κατά την μετάβαση στην ενηλικίωση, εμφανίζοντας έξι φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωστούν με σοβαρή πάθηση, να καπνίζουν τακτικά ή να εκδηλώσουν ψυχικό νόσημα.

______________

Πηγή: Association for Psychological Science (2013, August 19). Far from being harmless, the effects of bullying last long into adulthood. ScienceDaily

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Μελέτη εκτίμησης του επιπολασμού των Διαταραχών Αυτιστικού Φάσματος στην Ελλάδα

Be the first to comment on "Οι αρνητικές συνέπειες του εκφοβισμού εμμένουν στο ενήλικο στάδιο της ζωής του ατόμου"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!