Παγκόσμια Ημέρα Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς

Η Παγκόσμια Ημέρα για την οπτικοακουστική κληρονομιά αποτελεί ημέρα εορτασμού της σύστασης για την προστασία και διατήρηση των κινουμένων εικόνων, της 21ης Γενικής Διάσκεψης του 1980.

Η ημέρα αυτή παρέχει μια ευκαιρία για την ευαισθητοποήση της κοινής γνώμης και την ανάγκη να ληφθούν επειγόντως μέτρα ώστε να αναγνωριστεί η σημασία των οπτικοακουστικών εγγράφων.

Η Παγκόσμια Οπτικοακουστική κληρονομιά ηχογραφήσεων και κινούμενων εικόνων είναι εξαιρετικά ευάλωτη, ως αποτέλεσμα παραγόντων που κυμαίνονται από αμέλεια, φυσική φθοράς λόγω τεχνολογικής απαξίωσης, καθώς και εσκεμμένης καταστροφής.

Η UNESCO, σε συνεργασία με το Συντονιστικό Συμβούλιο των Ενώσεων για τα Οπτικοακουστικά Αρχεία και άλλα ιδρύματα, συνέβαλε στην αύξηση της προβολής των θεμάτων που διακυβεύονται και εστίασε την παγκόσμια προσοχή σχετικά με την ευαλωτότητα αυτής της κληρονομιάς.

Ολόκληρη η οπτικοακουστική κληρονομιά του κόσμου βρίσκεται σε κίνδυνο. Συνεπώς, η Παγκόσμια Ημέρα για την οπτικοακουστική κληρονομιά και το πρόγραμμα Παγκόσμια Μνήμη, έχουν καταστεί οι δύο βασικές δράσεις για την UNESCO και τον κόσμο, τιμώντας τους επαγγελματίες που βοηθούν στην προστασία αυτής της κληρονομιάς για τις μελλοντικές γενιές παρά τους πολλούς τεχνικούς, πολιτικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς και άλλους παράγοντες που απειλούν την επιβίωσή της.

To Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο αποτελεί τον φορέα της διάσωσης και ανάδειξης της οπτικοακουστικής κληρονομιάς στη χώρα μας.

Πηγή: en.unesco.org

socialpolicy.gr

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας και της Αμφιφοβίας: χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια για την καταπολέμηση των διακρίσεων

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!