Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης 2013

H Παγκόσμια ημέρα οστεοπόρωσης εορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Οκτωβρίου. Η ημέρα αυτή σηματοδοτεί την έναρξη μιας εκστρατείας αφιερωμένης στην παγκόσμια ευαισθητοποίηση για την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία της οστεοπόρωσης. 

Η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια κατά την οποία μειώνεται η πυκνότητα και η ποιότητα του οστού. Καθώς τα οστά γίνονται πιο πορώδη και εύθραυστα, αυξάνεται σε μεγάλο βαθμό ο κίνδυνος κατάγματος. Η απώλεια οστικής μάζας προκύπτει σιωπηλά και σταδιακά και συχνά δεν υπάρχουν συμπτώματα έως ότου προκύψει το πρώτο κάταγμα.

Κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης διαθέτει μια διαφορετική καμπάνια, θέμα και μήνυμα.Το  φετινό της θέμα, τονίζει τους λόγους που οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο οστεοπόρωσης και καταγμάτων “μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες & η υγεία των οστών τους». Επιπλέον, η Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης 2013 περιλαμβάνει έμφαση στην ενημέρωση για την διαγενεακή υγεία των οστών, καθώς και μηνύματα για την  δευτερογενή πρόληψη καταγμάτων.

Η Παγκόσμια ημέρα οστεοπόρωσης, διοργανώνεται από το διεθνές ίδρυμα οστεοπόρωσης (IOF) και περιλαμβάνει δραστηριότητες σε πάνω από 90 τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο.

Η Ιστορία της παγκόσμιας ημέρας οστεοπόρωσης

Παγκόσμια ημέρα οστεοπόρωσης ξεκίνησε στις 20 Οκτωβρίου 1996 από την Εθνική Κοινωνία Οστεοπόρωσης του Ηνωμένου Βασιλείου και υποστηρίχτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από το 1997, η ημέρα οργανώνεται από το IOF, το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης. Το 1998 και το 1999, η παγκόσμια οργάνωση υγείας ενήργησε ως συν-χορηγός της παγκόσμια ημέρα οστεοπόρωσης. Από το 1999, οι εκστρατείες των παγκόσμιων ημερών οστεοπόρωσης χαρακτηρίζονται από ένα συγκεκριμένο θέμα:

1999 Έγκαιρη Ανίχνευση
2000 Χτίζοντας την υγεία των οστών
2001 Ανάπτυξη των οστών στα νέα παιδιά
2002 Οστεοπόρωση στο χώρο εργασίας
2003 Ποιότητα ζωής
2004 Οστεοπόρωση στους άνδρες
2005 Άσκηση
2006 Διατροφή
2007 Παράγοντες Κινδύνου
2008 Υπερασπίζοντας την αλλαγή πολιτικής υγείας
2009 Υπερασπίζοντας την αλλαγή πολιτικής υγείας

2010 Σημάδια και Συμπτώματα Νωτιαίων Καταγμάτων
2011 3 Βήματα για άθραυστα οστά: Βιταμίνη D, Ασβέστιο και Άσκηση
2012 Σταμάτα στο πρώτο:  Κάνε το πρώτο κάταγμα να είναι το τελευταίο
2013 Μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και η υγεία των οστών τους

 

iofbonehealth.org

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Εμβόλιο για covid-19: η ώρα της ανθρώπινης “ενηλικίωσης”

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!