Κάθε δεύτερη Πέμπτη του Οκτωβρίου γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο η Παγκόσμια Ημέρα Όρασης (World Sight Day).
- Εκτιμάται πως 285 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης σε όλο τον κόσμο: από αυτούς 39 εκατομμύρια είναι τυφλοί και 246 έχουν χαμηλή όραση.
- Περίπου το 90% των ατόμων με προβλήματα όρασης ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες.
- το 82% των ανθρώπων που ζουν με τύφλωση είναι ηλικίας 50 ετών και άνω.
- Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι μη επανόρθωση διαθλαστικών προβλημάτων είναι η κύρια αιτία των προβλημάτων όρασης. Ο καταρράκτης παραμένει η κύρια αιτία τύφλωσης σε μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος χώρες.
- Ο αριθμός των ατόμων με προβλήματα όρασης από μολυσματικές ασθένειες έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία 20 χρόνια.
- To 80% του συνόλου των προβλημάτων όρασης μπορούν να αποφευχθούν ή να θεραπευτούν.
Υπάρχουν τέσσερα επίπεδα οπτικής λειτουργίας, σύμφωνα με τη Διεθνή Ταξινόμηση των Νόσων, International Classification of Diseases -10 (Update and Revision 2006):
- φυσιολογική όραση
- μέτρια προβλήματα όρασης
- σοβαρά προβλήματα όρασης
- τύφλωση
Σε παγκόσμιο επίπεδο οι κύριες αιτίες των προβλημάτων όρασης είναι:
- μη διορθωμένες διαθλαστικές ανωμαλίες (μυωπία, υπερμετρωπία ή αστιγματισμός), 43%
- μη διορθωμένος καταρράκτης, 33%
- γλαύκωμα, 2%.
Περίπου το 65% όλων των ανθρώπων που έχουν προβλήματα όρασης είναι ηλικίας 50 ετών και άνω, ενώ αυτή η ηλικιακή ομάδα περιλαμβάνει περίπου το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού. Με έναν αυξανόμενο πληθυσμό ηλικιωμένων σε πολλές χώρες, οι περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν διαταραχές όρασης που σχετίζονται με την ηλικία.
Εκτιμάται πως 19 εκατομμύρια παιδιά έχουν προβλήματα όρασης. Από αυτά, τα 12 εκατομμύρια αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης λόγω διαθλαστικών ανωμαλιών, προβλήματα που θα μπορούσαν εύκολα να διαγνωστούν και να διορθωθούν. Ενώ 1,4 εκατομμύρια παιδιά είναι τυφλά και θα παραμείνουν για το υπόλοιπο της ζωής τους, ως μη αναστρέψιμες περιπτώσεις.
Το 2013, η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας ενέκρινε το Σχέδιο Δράσης 2014-19 για την καθολική πρόσβαση στην υγεία των ματιών, ένα οδηγός υγείας για τα κράτη μέλη, τη Γενική Γραμματεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και τους διεθνείς εταίρους, με στόχο την επίτευξη μιας μετρήσιμης μείωσης της τάξεως του 25% των προβλημάτων όρασης που μπορούν αποφευχθούν, μέχρι το 2019 .