Π.Ο.Υ – Παγκόσμιο Σχέδιο Δράσης 2013-2020 για τις Μη-Μεταδοτικές Ασθένειες

Το Παγκόσμιο Σχέδιο Δράσης 2013-2020 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τις Μη-Μεταδοτικές ασθένειες (WHO Global NCD Action Plan 2013-2020) παρέχει άξονες δράσης και επιλογές εφαρμογής πολιτικών μέτρων για τα Κράτη-μέλη του Οργανισμού, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τους διεθνείς εταίρους και τους φορείς του ιδιωτικού τομέα, που εάν εφαρμοσθούν συλλογικά, θα οδηγήσουν στην επίτευξη 9 προαιρετικών παγκόσμιων στόχων, συμπεριλαμβανομένης της επίτευξης του στόχου της σχετικής μείωσης κατά 25% στα επίπεδα της πρόωρης θνησιμότητας από καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο, διαβήτη ή/και χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις έως το έτος 2025.

Πρωτοβουλία για την Απαλλαγή από τη Χρήση Καπνού – Tobacco Free Initiative (TFI)   

Κάθε χρόνο, η χρήση καπνού και η έκθεση στον καπνό (παθητικό κάπνισμα) αφαιρούν 700.000 ζωές στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μία ισχυρή Ευρωπαϊκή Οδηγία για τα Προϊόντα Καπνού (EU Tobacco Products Directive) δεν θα βοηθούσε μόνο στο να σωθούν ζωές και να προστατευθούν οι νέοι άνθρωποι από τον εθισμό, αλλά θα μπορούσε να αποτελέσει και ένα σημάδι ότι η Ε.Ε. “μπορεί να συνεχίσει να εκλαμβάνεται ως ένας ισχυρός σύμμαχος στη μάχη κατά της επιδημίας χρήσης καπνού”.

Χρόνιες παθήσεις και προαγωγή υγείας – Chronic diseases and health promotion

Οι χρόνιες παθήσεις, όπως οι καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, καρκίνος, χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις και διαβήτης, αποτελούν μακράν την συχνότερη αιτία θνησιμότητας παγκοσμίως, τουτέστιν το 60% όλων των θανάτων. Από τους 35 εκατομμύρια ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους με αίτια μία χρόνια ασθένεια το 2005, το 50% ήταν ηλικίας κάτω των 70 ετών και το 50% γυναίκες. 

Η αόρατη αυτή επιδημία αποτελεί ένα συχνά μη-υπολογίσιμο αίτιο της φτώχειας, που παρεμποδίζει την προσπάθεια οικονομικής ανάπτυξης σε πολλές χώρες. Αντίθετα από την κοινή αντίληψη, το 80% των θανάτων από χρόνιες παθήσεις επισυμβαίνουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. 

Επιμέλεια: Ντούνης Ανδρέας

socialpolicy.gr

___________

ΠΗΓΕΣ: 

1)WHO Global NCD Action Plan 2013-2020   

2) Tobacco-Free Initiative http://www.who.int/tobacco/en/index.html

3) Chronic Diseases and Health Promotion : http://www.who.int/chp/en/index.html

Διαβάστε Επίσης  Θέσεις Εργασίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Open Vacancies@WHO) | Closing Dates: Jul 6-Jul 17, 2020

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!