Ρενάτο Ακορίντι : Ένας “ξυπόλητος” δήμαρχος εναντίον όλων

Ο νέος δήμαρχος της Μεσσήνης στη Σικελία είναι άνθρωπος του λαού. Ο ακούραστος Ρενάτο Ακορίντι – ανεξάρτητος πολιτικός, χωρίς καμία επίσημη κομματική υποστήριξη – φημίζεται για τη συνήθειά του να περιδιαβαίνει ξυπόλυτος στην πόλη. Αγωνίζεται κατά της διαφθοράς, του οργανωμένου εγκλήματος και της εκτεταμένης δυσαρέσκειας απέναντι στην πολιτική.

Στο πόλεμο κατά της Μαφίας ο δήμαρχος φοράει μπλουζάκι του Αντιο Πίτσο, του κινήματος κατά της Μαφίας, στο οποίο είναι τυπωμένες οι εξής λέξεις: «Ελεύθερος είναι ο άνθρωπος που δεν πληρώνει για προστασία».

Ο Ακορίντι είναι από τις 24 Ιουνίου δήμαρχος της Μεσσήνης, η οποία μετρά 250.000 κατοίκους. Είναι ένας απλός καθηγητής Φυσικής Αγωγής και συμμετείχε δυναμικά στο τοπικό κίνημα πολιτών με όνομα «Ας αλλάξουμε ριζικά τη Μεσσήνη». Η εκλογή του ήταν εντελώς απρόσμενη και προκάλεσε σάλο στη Σικελία, την πιο φτωχή περιοχή της Ιταλίας, η οποία μαστίζεται από διαφθορά, βεντέτες και αποτελεί μια «μαύρη τρύπα» για τις επιχορηγήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ).

Οι σύζυγοι των δύο προκατόχων του Ακορίντι συνελήφθησαν τον Ιούλιο για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος. Τα ταμεία του δήμου αντιμετωπίζουν έλλειμμα 600 εκατ. ευρώ. Η Μαφία, η οποία ελέγχει πλήρως το Παλέρμο και το Ρέτζιο Ντι Καλάμπρια, χρησιμοποιεί τη Μεσσήνη ως «ησυχαστήριο», όπου και σχεδιάζει τα επόμενα βήματά της.

Ο Ακορίντι είναι εργένης  και ζει με τη μητέρα του, που πάσχει από άνοια, στο ίδιο διαμέρισμα όπου γεννήθηκε πριν από 59 χρόνια σε μια γειτονιά της εργατικής τάξης. Πριν από την εκλογή του ήταν πολιτικός ακτιβιστής. Για 40 ολόκληρα χρόνια αγωνιζόταν για τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων, για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και κατά της ιδιωτικοποίησης της ύδρευσης.

«Τώρα έχω τα μέσα για να επιφέρω αλλαγές αλλά όχι την εξουσία» δηλώνει πλέον. «Η πολιτική δεν είναι παρά ένα είδος υπηρεσίας». Η πρώτη επίσημη κίνησή του ως δημάρχου ήταν να αφαιρέσει την περιστρεφόμενη πόρτα στην είσοδο «ώστε όλοι να μπορούν να μπαίνουν ανά πάσα στιγμή».

Ρενάτο Ακορίντι Ένας δήμαρχος ξυπόλητος εναντίων όλων

Κάθε πρωί οι τρεις αίθουσες αναμονής έξω από το γραφείο του είναι γεμάτες. Στους κόκκινους βελούδινους καναπέδες κάθονται άνεργοι, άστεγοι και μια οικογένεια που ζει σε παραγκούπολη. «Καλώς ήλθατε στον Τρίτο Κόσμο» λέει ο θυρωρός.  «Δώστε μου λίγο χρόνο» λέει στην οικογένεια ο Ακορίντι, «θα το κοιτάξω» – μια φράση που χρησιμοποιεί συχνά. Στη συνέχεια ρωτάει τη γραμματέα του: «Να κάνω ένα τηλεφώνημα;». Εκείνη με τη σειρά της τον ρωτάει πότε θα συνηθίσει στην ιδέα ότι είναι πλέον το αφεντικό και μπορεί να κάνει ό,τι θέλει.

Οταν ανέλαβε καθήκοντα δημάρχου, ο Ακορίντι έδωσε εντολή να καθαριστεί η τοπική παραλία και τα πάρκα της πόλης, με τη βοήθεια των υπαλλήλων του δήμου, οι οποίοι δεν είχαν συνηθίσει να λερώνουν τα χέρια τους. Ο βασικότερος στόχος του είναι να αποτρέψει το χτίσιμο της νέας γέφυρας της Μεσσήνης που θα ενώνει τη Σικελία με τη Νότια Ιταλία.

Σύμφωνα με τα σχέδια, πρόκειται για τη μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα στον κόσμο, μια αντισεισμική κατασκευή που θα γεφυρώσει τον πορθμό της Μεσσήνης. Θα έχει μήκος περίπου τρία χιλιόμετρα και θα κοστίσει δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για το σχέδιο που θα αποκαθιστούσε το κύρος της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι.

Στη Μεσσήνη ο Ακορίντι πήγαινε από πόρτα σε πόρτα εξηγώντας στον κόσμο γιατί ήταν αντίθετος σε αυτό το σχέδιο. Πολλοί είχαν ταχθεί υπέρ της γέφυρας γιατί ήλπιζαν ότι έτσι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Επιπλέον ήθελαν να είναι συνδεδεμένοι με την ηπειρωτική Ιταλία ελπίζοντας ότι θα μεριμνήσει για αυτούς.

Ο Ακορίντι τους ενημέρωσε για τη ζημιά στο περιβάλλον, το αληθινό κόστος του σχεδίου και τη Μαφία, η οποία θα αποκόμιζε κέρδος από τα κατασκευαστικά συμβόλαια. Προς το παρόν φαίνεται μάλλον απίθανο να χτιστεί η γέφυρα. Αντ’ αυτής ο νέος δήμαρχος θέλει να δημιουργήσει μια οικονομικά βιώσιμη γραμμή με φέρι μεταξύ Μεσσήνης και Ρέτζιο. Με την κίνησή του αυτή θα δημιουργήσει νέους εχθρούς καθώς τα υπάρχοντα πλοία ανήκουν σε μια ισχυρή ναυτιλιακή.

Πριν από χρόνια μια πόλη νοτίως της Νάπολι είχε έναν δήμαρχο ο οποίος δεν ήταν επαγγελματίας πολιτικός ούτε ανήκε σε κάποιο κόμμα. Ηταν ένας απλός ψαράς που ήθελε να σώσει ένα εθνικό πάρκο και επέβαλλε ποινές σε όσους πετούσαν τις γόπες από τα τσιγάρα τους κάτω. Κάποια στιγμή μέλη της ναπολιτάνικης σπείρας μαφιόζων της Καμόρα τον πυροβόλησαν μέσα στο αυτοκίνητό του. Αν συνεχίσει έτσι, λένε οι φίλοι του, ο Ρενάτο μπορεί κι αυτός να βρεθεί σύντομα νεκρός.

«Μπορεί να γίνει η Μεσσήνη καλύτερη πόλη;» τον ρωτούν. «Αν εμείς το πιστέψουμε» τους απαντά.
Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 10 Οκτωβρίου 2013

Πηγή: tovima.gr

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Κοινωνικό Ιατρείο του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων

Be the first to comment on "Ρενάτο Ακορίντι : Ένας “ξυπόλητος” δήμαρχος εναντίον όλων"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!