Σκέψεις με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της βίας

Ελένη Τομπέα-Που σταματά η αντίσταση και που ξεκινά η βία; Θα μπορούσε να πει κανείς πως πολύ εύκολα ξεπερνιέται το οριακό σημείο, η νοητή αυτή γραμμή που χωρίζει δύο πλευρές που κατά την ουσιαστική τους σημασία απέχουν κατά πολύ.

Με οδηγό έναν από τους μεγαλύτερους ιδεολόγους και αντιβιστές του 20ου αιώνα, την μεγάλη ψυχή και το “χωρίς όρια” πνεύμα του Γκάντι, ξεδιαλύνονται οι μπερδεμένες σκέψεις για το πως θα πρέπει να παλεύει κανείς την επιβολή  και να διεκδικεί ότι δικαιωματικά του ανήκει, καταφέρνοντας τον στόχο του αλλά και παραμένοντας πιστός στην ανθρώπινη του πλευρά.

Η δυναμική υπεροχή και η επιβολή της αποτελεί δίχως αμφισβήτηση μια βίαιη πράξη που αφαιρεί από τον άνθρωπο που του ασκείται την επιλογή, γεγονός που τον καθιστά αντικείμενο. Εκείνος που επιθυμεί να ονομάζεται ιδεολόγος, δεν πρέπει επ ουδενί να ενσωματώνει στις πρακτικές του την άσκηση βίας, ακόμα και αν πρόκειται για έναν υπέρτατο σκοπό.

Η έκφραση “η ιδεολογία της βίας” είναι αβάσιμη, μιας και η βία δεν ακουμπά με κανένα τρόπο πάνω στον όρο της ιδεολογίας. Η ιδεολογία φέρει στην ουσία της μια ύψιστη ιδέα και μια ύψιστη ιδέα που έχει συλληφθεί από τον ανθρώπινου νου πρέπει-και θα πρέπει πάντα-να εξυπηρετεί την εξύψωση του πνεύματος προς το καλό του συνόλου της ανθρωπότητας.

Από την άλλη πλευρά, καθένας ως μέρος του κοινωνικού συνόλου, έχει υποχρέωση να αντισταθεί στην καταπάτηση των δικαιωμάτων και στην υποβίβαση της ανθρώπινης ζωής που πραγματοποιείται με σύγχρονους ή μη τρόπους, διαφοροποιώντας όμως τη θέση του από ένα βίαιο σύστημα που φορά ως κάλυψη τον όρο της δημοκρατίας.

Πως επιτυγχάνεται η διαφοροποίηση; Με μια συνολική στάση ζωής, που “πολεμά” την κάθε μορφή βίας σε όλα της τα μέτωπα , τόσο για τον ίδιο όσο και για τον διπλανό του. Η συσπείρωση και η αλληλεγγύη είναι το σημαντικότερο “όπλο” κατά της βίας και ο μοναδικός τρόπος καταπολέμησης της. Γιατί δεν αντιδρώ μόνο όταν ασκείται βία στους ομοιδεάτες μου, αλλά οφείλω να αντιδρώ στην άσκηση βίας ακόμα και στον ίδιο μου τον “εχθρό” (με τη λέξη εχθρός, προσδιορίζεται κάθε ιδέα ή σύστημα που τάσσεται εναντίον μου).

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Ομιλία της Επιτρόπου Ντάλι στο συνέδριο «Ισότητα 2020» για τα 20 χρόνια της οδηγίας για τη φυλετική ισότητα

Κράτα το

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!