Φτώχεια και κοινωνικός αποκλεισμός: Κοινωνικό κράτος ή ευχολόγια;

Ντούνης Ανδρέας

Φτώχεια και κοινωνικός αποκλεισμός – δύο σύνθετες έννοιες που διαπλέκονται. Τόσο η φτώχεια (εκλαμβανόμενη στην “διασταλτική” της ερμηνεία) όσο και ο κοινωνικός αποκλεισμός διαρρηγνύουν ουσιαστικά την ιδιότητα του πολίτη θέτοντας εν αμφιβόλω την διεκδίκηση κατοχυρωμένων κοινωνικών δικαιωμάτων. Δεν θα ήθελα να σταθώ αποκλειστικά στην περίπτωση της Ελλάδας, καθότι η “καταιγίδα” των νεοφιλελεύθερων επιλογών και λύσεων που επιβάλλονται στους λαούς σχεδόν ολόκληρου του κόσμου οδήγησε άμεσα, απότομα και βίαια στο φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης της φτώχειας.

Επιπρόσθετα, ίσως θα πρέπει να απομακρυνθούμε από τον στατιστικό όρο της σχετικής φτώχειας ως βάση της ανάλυσης για τον προσδιορισμό της. Είναι ένα στατιστικό “τρικ” που αποκρύπτει (τεχνηέντως;) αρκετές φορές την απόλυτη/ακραία φτώχεια και την έκταση της στις χώρες που βιώνουν ανθρωπιστική κρίση.

Πλέον – ίσως ακουστεί επιστημονικά αυθαίρετο – αλλά θεωρώ ότι θα πρέπει να μετατοπίσουμε την προσοχή μας από τα φαινόμενα του κοινωνικού αποκλεισμού κατά μόνας – η ακραία φτωχοποίηση, η ανθρωπιστική κρίση που ταλανίζει την Ελλάδα και τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου επιβάλλουν άμεσα όχι μόνο την κοινωνική συσπείρωση – τα κοινωνικά αντανακλαστικά της κοινωνικής αλληλεγγύης- αλλά την άμεση απομάκρυνση από το πολιτικό προσκήνιο των πολιτικών προσώπων που επιμένουν στις αντικοινωνικές πολιτικές που καταστρέφουν ζωές ανθρώπων και εκτοξεύουν τις ανισότητες.

socialpolicy.gr, Φτώχεια και κοινωνικός αποκλεισμός Κοινωνικό κράτος ή ευχολόγια;

Στην χώρα μας δυστυχώς το κοινωνικό κράτος, που θα μπορούσε να απορροφήσει τους κραδασμούς της κοινωνικής κρίσης, αποσαρθρώνεται μέρα με την ημέρα. Οι φτωχοί συμπολίτες μας ουσιαστικά αυτό που χρειάζονται δεν είναι  κοινωνική αλληλεγγύη – είναι διασφαλισμένη εργασία, στέγη, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ποιοτικές υπηρεσίες, πρόνοια.

Ας αφήσουμε τα ευχολόγια και τις κατακερματισμένες πολιτικές: ήρθε η ώρα για σύνθετη δράση και επίπονη εργασία για τον επανασχεδιασμό της κοινωνικής πολιτικής και την αναδόμηση του κοινωνικού κράτους με καθολικούς και χειραφετικούς όρους.

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Τρίτη Δεκαετία των Ηνωμένων Εθνών για την Εξάλειψη της Φτώχειας 2018-2027

Be the first to comment on "Φτώχεια και κοινωνικός αποκλεισμός: Κοινωνικό κράτος ή ευχολόγια;"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!