Χάσμα των Φύλων: Παγκόσμια Έκθεση 2013

Ο Παγκόσμιος Δείκτης για το χάσμα των φύλων επιχειρεί να μετρήσει μια σημαντική πτυχή της ισότητας των φύλων: Τις σχετικές διαφορές μεταξύ γυναικών και ανδρών, σε ένα μεγάλο σύνολο χωρών και στους τέσσερις βασικούς τομείς,  της υγείας, της εκπαίδευσης, της οικονομίας και της πολιτικής.

Στην παγκόσμια έκθεση 2013, αναφέρεται πως 86 από τις 133 χώρες βελτίωσαν το έμφυλο χάσμα κατά τη διάρκεια 2012 – 2013, με ιδιαίτερα σημαντική πρόοδο στον τομέα της πολιτικής συμμετοχής.

Η χώρα της Ισλανδίας παρουσίασε την μεγαλύτερη πρόοδο, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση (για 5η συνεχόμενη χρονιά) με τις μικρότερες έμφυλες διακρίσεις στον κόσμο, ακολουθούμενη από τη Φινλανδία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία.

Τα στοιχεία δείχνουν μια μικρή γενική αύξηση όσον αφορά την ισότητα των φύλων στο τομέα της οικονομίας, γεγονός που αποδεικνύει ότι απαιτείται μια απαραίτητη πορεία προς την οικονομική ισότητα σε πολλές χώρες και περιοχές.

Η Παγκόσμια Έκθεση του δείκτη έμφυλου χάσματος αξιολογεί 136 χώρες, που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 93% του πληθυσμού του κόσμου, σχετικά με το κατά πόσο “διανέμονται” σωστά οι πόροι και οι ευκαιρίες μεταξύ των αντρών και των γυναικών. Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, η έκθεση μετρά το μέγεθος του χάσματος της ανισότητας των φύλων σε τέσσερις τομείς:

  • Οικονομική συμμετοχή και ευκαιρίες – μισθοί, συμμετοχή και απασχόληση υψηλής ειδίκευσης
  • Μορφωτικό επίπεδο – πρόσβαση στη βασική εκπαίδευση και στα υψηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης
  • Πολιτική χειραφέτηση – εκπροσώπηση στη λήψη αποφάσεων των δομών
  • Υγείας και επιβίωσης – προσδόκιμο ζωής και αναλογία φύλου

Χάσμα των Φύλων Παγκόσμια Έκθεση 2013, Ευρώπη, socialpolicy.gr

Η πορεία της Ευρώπης προς την εξάλειψη του χάσματος των φύλων είναι πολωμένη, με χώρες από τη Βόρεια και τη Δυτική Ευρώπη να παρουσιάζουν μια έντονη αντίθεση με εκείνες του Νότου και της Ανατολής. Η Ισπανία έρχεται στην 30η θέση, έχοντας κλείσει το 72% της διαφοράς μεταξύ των φύλων, η Γαλλία κατατάσσεται 45η, η Ιταλία 71η και η Ελλάδα 81η.

Η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική είναι οι μόνες περιοχές που δεν βελτιώσαν τη συνολική τους θέση για το 2013.

 

The Full Global Gender Gap Report 2013

weforum.org

 

Διαβάστε Επίσης  Ευρωπαϊκά Προγράμματα και σύγχρονη κοινωνία: αναδεικνύοντας τη συνθετότητα

Κράτα το

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!