1η Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων

Μια δημογραφική επανάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλο τον κόσμο. Σήμερα, σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχουν περίπου 600 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 60 ετών και πάνω. Το σύνολο αυτό θα διπλασιαστεί μέχρι το 2025 και θα φθάσει σχεδόν δύο δισεκατομμύρια μέχρι το 2050 – συντριπτική πλειοψηφία στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

 

alc_people_over_60Στον κόσμο μας που “γερνάει” ταχύτατα, άτομα μεγαλύτερης ηλικίας θα διαδραματίζουν όλο και περισσότερο έναν κρίσιμο ρόλο – μέσα από την εθελοντική εργασία, τη μετάδοση εμπειριών και γνώσεων, βοηθώντας τις οικογένειες τους αναλαμβάνοντας ευθύνες φροντίδας και αυξάνοντας τη συμμετοχή τους ως αμοιβόμενο εργατικό δυναμικό.

Ήδη σήμερα, άτομα μεγαλύτερης ηλικίας συνεισφέρουν σημαντικά στην κοινωνία. Για παράδειγμα, σε όλη την Αφρική – αλλά και αλλού – εκατομμύρια ενηλίκων ασθενών με AIDS βρίσκονται υπό την φροντίδα των γονιών τους στο σπίτι τους. Σε περίπτωση θανάτου τους, τα ορφανά παιδιά (επί του παρόντος, 14 εκατομμύρια ηλικίας κάτω των 15 ετών μόνο στις Αφρικανικές χώρες ) φροντίζονται κυρίως από τους παππούδες τους.

 Δεν είναι όμως μόνο στις αναπτυσσόμενες χώρες που τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας παίζουν ρόλο ζωτικής σημασίας στην ανάπτυξη.  Στην Ισπανία για παράδειγμα, η φροντίδα των εξαρτώμενων και άρρωστων ατόμων (όλων των ηλικιών) γίνεται ως επί το πλείστον από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (ιδιαίτερα από ηλικιωμένες γυναίκες). Ο μέσος αριθμός των λεπτών ανά ημέρα για την παροχή φροντίδας αυξάνεται εκθετικά με την ηλικία του φροντιστή: 201 λεπτά εάν ο φροντιστής είναι στην ηλικιακή ομάδα των 65-74 ετών και 318 λεπτά αν ο φροντιστής είναι ηλικίας 75-84  ετών- σε σύγκριση με μόνο 50 λεπτά, εάν ο φροντιστής ανήκει στην ομάδα ηλικίας 30-49 ετών (Durán H, Fundación BBVA, 2002).

Οι συνεισφορές αυτές στην ανάπτυξης μπορεί να εξασφαλιστούν μόνον εάν τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας κατέχουν επαρκή επίπεδα υγείας, για τα οποία οι κατάλληλες πολιτικές πρέπει να είναι σε θέση να παρέχουν. Σύμφωνα με τοδιεθνές σχέδιο δράσης της Μαδρίτης, η παγκόσμια οργάνωση υγείας ξεκίνησε το 2002 την δράση “Active Ageing – A Policy Framework” (ενεργή γήρανση – Ένα πολιτικό πλαίσιο), περιγράφοντας τις προσεγγίσεις και προοπτικές για την υγιή γήρανση καθόλη τη διάρκεια της ζωής.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

socialpolicy.gr

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Θέσεις Εργασίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Open Vacancies@WHO) | Closing Dates: Sep 7 - Sep 30, 2020

Be the first to comment on "1η Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!