24 Οκτωβρίου – Ημέρα του ΟΗΕ

24 Οκτωβρίου 2013 –Με αφορμή την 68η επέτειο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Γενικός του Γραμματέας Ban Ki-moon δήλωσε πως με τον ετήσιο εορτασμό προσφέρεται η ευκαιρία για την αναγνώριση της πολύτιμης συνεισφοράς του Οργανισμού στην ειρήνη και την κοινή πρόοδο.

«Είναι ευκαιρία να σκεφτούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να πραγματοποιηθεί το όραμά μας για έναν καλύτερο κόσμο», δήλωσε ο κ. Ban Ki-moon στο μήνυμά του για την ημέρα, επέτειος της έναρξης ισχύος του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών από το 1945.

Ο κ. Ban Ki-moon δήλωσε ξανά φέτος, πως ο  ΟΗΕ συσπειρώθηκε για ακόμη μία φορά φέτος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το περιβάλλον και κατά των ενόπλων συγκρούσεων και τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία.

“Συνεχίζουμε να δείχνουμε τι μπορεί να καταφέρει η συλλογική δράση και μπορούμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα”. «Σε έναν κόσμο που διασυνδέεται ολοένα και περισσότερο, πρέπει να ενωθούμε ακόμη περισσότερο”.

Ο κ. Ban Ki-moon αναφέρθηκε στον πόλεμο στη Συρία  ως την μεγαλύτερη πρόκληση για την ασφάλεια, ενώ η πλέον επείγουσα αναπτυξιακή πρόκληση αποτελεί για τον ίδιο η υλοποίηση του αειφόρου μοντέλου ανάπτυξης.

“Οι αναπτυξιακοί στόχοι της χιλιετίας έχουν οδηγήσει στη μείωση κατά το ήμισυ των (παγκόσμιων) επιπέδων φτώχειας . Τώρα πρέπει να διατηρήσουμε την ορμή και να δημιουργήσουμε μια εξίσου εμπνευσμένη ατζέντα για την ανάπτυξη για τα έτη μετά το 2015, επιτυγχάνοντας επίσης μια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή. “

Ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης John Ashe είπε ότι από την ίδρυσή του οργανισμού το 1945, ο ΟΗΕ εκλαμβανόταν πάντα από τη διεθνή κοινότητα ως μια παγκόσμια οργάνωση που θα μπορούσε να οδηγήσει μελλοντικά σε ένα πιο δίκαιο κόσμο,  θεμελιώνοντας τις αξίες της ειρήνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ευημερίας για όλους.

Εξήντα οκτώ χρόνια έχουν περάσει και μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως τα Ηνωμένα Έθνη είναι  περισσότερο αναγκαία από ποτέ,” δήλωσε. «Καθώς ο κόσμος βιώνει θανατηφόρες συγκρούσεις και άλλα περιστατικά βίας, υποβαθμίζει το περιβάλλον, δημιουργεί ανισότητες με τις επίμονες προκλήσεις γα την εκπλήρωση των αναπτυξιακών στόχων, τα Ηνωμένα Έθνη παρέχουν ένα μοναδικό φόρουμ για τα κράτη-μέλη, ώστε να αναλύουν να συζητούν θέματα που απασχολούν τους λαούς του κόσμου και να εργάζονται για κοινές λύσεις.»

Πρόσθεσε ότι δεδομένου ότι τα κράτη μέλη αρχίζουν θέτοντας τις βάσεις για την αναπτυξιακή τους θέση για την ατζέντα μετά το έτος 2015, είναι απαραίτητο να “εκσυγχρονιστεί η προσέγγισή μας και για τους ανθρώπους και για τον πλανήτη” δημιουργώντας ένα καθολικό και κοινό αναπτυξιακό πρόγραμμα, που δεν αφήνει κανέναν πίσω.

“Ας θυμηθούμε τα ιδανικά και τις αξίες που τα ιδρυτικά μέλη κατοχύρωσαν στον χάρτη του ΟΗΕ. Ας αφήσουμε την έμπνευση που οδήγησε στην ίδρυση αυτής της οικογένειας των Εθνών να μας οδηγήσει και να μας εμπνεύσει για αυτό το νέο κεφάλαιο της κοινής ιστορίας μας,” δήλωσε ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε.

www.un.org

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  «Στάσου πλάι μου» : Εκδηλώσεις του ΚΕΘΕΑ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!