Orthorexia Nervosa (Ορθορεξία) – Διαταραχή Υγιεινής Διατροφής

Ελένη Τομπέα – Αν και είναι δύσκολο να ισχυριστεί κανείς ότι η υγιεινή διατροφή είναι ανθυγιεινή, κάτι που λαμβάνει ακραίες διαστάσεις μπορεί να γίνει εξουθενωτικό. Η Ορθορεξία ή Orthorexia Nervosa δεν αφορά απλά έναν διαφορετικό τρόπο ζωής όσον αφορά την διατροφή. Για την ακρίβεια οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτή, είναι τόσο απασχολημένοι με τη σωστή διατροφή που πλέον η κατανάλωση τροφίμων παύει να αποτελεί ευχαρίστηση, αλλά μάλλον “δουλειά” πλήρης απασχόλησης.

Ο όρος Orthorexia Nervosa επινοήθηκε το 1997 από τον Dr Steven Bratman για να περιγράψει τη διατροφική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την εμμονή με την κατανάλωση υγιεινών τροφίμων. Είναι η εμμονή με την “καθαρή” διατροφή, ένας τρόπος ζωής γεμάτος με χρόνια ανησυχία για την ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνονται.

Οι Ορθορεκτικοί συνήθως δαπανούν τεράστια ποσότητα χρόνου σκεπτόμενοι και προγραμματίζοντας υγιεινά γεύματα. Ο προγραμματισμός των γευμάτων δεν είναι φυσικά κακό πράγμα. Είναι οι άλλες δραστηριότητες που παραμελούνται που κάνουν την εμμονή με τον υγιή προγραμματισμό των γευμάτων να αποτελεί πρόβλημα. Οι Ορθορεκτικοί μπορούν να δαπανήσουν άπειρες πνευματικές ώρες οργανώνοντας τα γεύματα ή κάνοντας λίστες και προσαρμόζοντας συνταγές. Άλλα ενδιαφέροντα της ζωής λαμβάνουν μικρότερης σημασίας από τον προγραμματισμό των γευμάτων και το μαγείρεμα.

Εκτός από την προσωπική ανάγνωση και την έρευνα σχετικά με τα τρόφιμα και τα γεύματα, οι ορθορεκτικοί συχνά προσφεύγουν σε εταιρείες τροφίμων και στα εστιατόρια για πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα. Αρχίζουν να ανησυχούν για τα μη αναγραφόμενα συστατικά και για τη μόλυνση κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας των τροφίμων.

Η εύρεση των τροφίμων γίνεται όλο και πιο δύσκολη και το κόστος τους συχνά ξεπερνά τον προϋπολογισμό των ανθρώπων που πάσχουν από Orthorexia Nervosa.  Η αναζήτηση και η αγορά των ειδικών τροφίμων που πληρούν τα προσωπικά πρότυπα ποιότητας που θέτει ένας ορθορεκτικός μπορεί να αποτελέσει πολύ ακριβή.

Η λίστα με τα απαγορευμένα φαγητά γίνεται μακρύτερη καθώς τα άτομα αυτά φοβούνται με κάθε ευκαιρία να καταναλώσουν μη ασφαλή “ακάθαρτα” τρόφιμα. Καθώς η λίστα μεγαλώνει περισσότερο, είναι σχεδόν αδύνατο για έναν Ορθορεκτικό να φάει εκτός σπιτιού και η κοινωνική απομόνωση έτσι γίνεται ένα ζήτημα.

Orthorexia Nervosa (Ορθορεξία) - Διαταραχή Υγιεινής Διατροφήw, socialpolicy.gr

Ο Bratman αναφέρει δέκα σημάδια σχετικά με την Orthorexia Nervosa στο βιβλίο του Health Food Junkies (Εθισμένοι στην υγιεινή διατροφή). Αυτά τα συμπτώματα κυμαίνονται από τη σπατάλη περισσότερο από τρεις ώρες την ημέρα σκεπτόμενοι υγιεινά τρόφιμα, μέχρι την αίσθηση ελέγχου, όταν κάποιος επιλέγει σχολαστικά τις τροφές του.

Σε γενικές γραμμές, η διαταραχή γίνεται ένα ζήτημα όταν το φαγητό γίνεται μια τέτοια εμμονή που οι άλλοι τομείς της ζωής τίθενται σε κίνδυνο ή όταν ένας πάσχων υποσιτίζεται ή αρρωσταίνει, επειδή δεν είναι σε θέση να καταναλώσει αρκετή τροφή λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια των τροφίμων ή την καθαρότητα τους. Συνήθως η πείνα δεν σχετίζεται με την Orthorexia Nervosa , αν και ο Bratman έχει τεκμηριώσει τουλάχιστον μια περίπτωση θανάτου που αποδίδεται ανεπίσημα στη συγκεκριμένη διαταραχή.

Η ορθορεξία, δεν έχει ακόμη καταχωρηθεί στο DSM-IV (Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο), το οποίο είναι το πρότυπο αναφοράς για τις αναγνωρισμένες ψυχιατρικές παθήσεις. Ως εκ τούτου, ο ορισμός αυτός είναι άτυπος και βασίζεται απλώς στην παρατήρηση. Συνήθως αυτές οι διατροφικές εμμονές που σχετίζονται με την υγιεινή διατροφή ταξινομούνται ως Ανορεξία ή ως μια μορφή ψυχαναγκαστικής διαταραχής.

Ανεξάρτητα από την ετικέτα, ασφαλώς ορισμένα άτομα έχουν προβλήματα με τα τρόφιμα και τα γεύματα. Διαταραχές, όπως η ανορεξία δεν έγιναν αρχικά δεκτές από τις καθιερωμένες ιατρικές κοινότητες ως πραγματικές διαταραχές.

Η Orthorexia Nervosa μπορεί τελικά να εμπίπτει στην κατηγορία της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής (δεδομένου ότι η απώλεια βάρους δεν είναι ο βασικός στόχος για εκείνους που φτάνουν την υγιεινή διατροφή στα άκρα).

Πηγή: suite101.com

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Η τυφλή υπακοή στην εξουσία: Το πείραμα του Milgram

Be the first to comment on "Orthorexia Nervosa (Ορθορεξία) – Διαταραχή Υγιεινής Διατροφής"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!