Αίγυπτος: Συντονισμένες εκστρατείες κατά της βίας εναντίον των γυναικών

Περπατώντας σε ένα ήσυχο δρόμο στο Κάιρο, η 23-χρονη Heba αναρωτιέται εάν βάζει τον εαυτό της σε κίνδυνο . “Θα μπορέσω να παραστώ  στο δείπνο της οικογένειάς μου μετά από αυτή τη βόλτα;” Η Heba είναι μία από τις αμέτρητες γυναίκες στην Αίγυπτο που ανησυχούν μήπως πέσουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης σε καθημερινή βάση, ενώ κινούνται στην πόλη χρησιμοποιώντας τα μέσα μαζικής μεταφοράς, πηγαίνοντας στο σχολείο, ή απλά κάνοντας μια βόλτα.

Οι ανησυχίες αυτές δεν είναι αδικαιολόγητες. Μια έρευνα του 2008(μεταξύ 2.320 γυναικών και 2.088 ανδρών) , που διεξήχθη από το Συμβούλιο Ανάλυσης και Διοίκησης Κοινωνικού Σχεδιασμού και από το Εθνικό Συμβούλιο Γυναικών, σε επτά επαρχίες της Αιγύπτου αποκάλυψε απίστευτα δεδομένα για τη σεξουαλική παρενόχληση σε δημόσιους χώρους.
Το 72,4% των παντρεμένων γυναικών και το 94% των άγαμων νέων γυναικών είχαν υποστεί λεκτική μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης, ενώ το 22,2% των παντρεμένων γυναικών και το 21,7%των άγαμων γυναικών ανέφεραν ότι έχουν υποστεί σωματική παρενόχληση.

Στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της σεξουαλικής παρενόχλησης που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και τα κορίτσια σε δημόσιους χώρους, ο ΟΗΕ συνεργάζεται με την διεθνή οργάνωση φοιτητών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Enactus, προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές σε διάφορα αιγυπτιακά πανεπιστήμια, ώστε να αναπτύξουν εκστρατείες κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης. Η εκστρατεία αυτή αποτελεί μέρος ενός ετήσιου διαγωνισμού με την ονομασία “Γυναίκες, Ηγεσία και Ενδυνάμωση”, η οποία προωθεί επίσης έργα για την οικονομική ασφάλεια των γυναικών.

“Φέτος, 28 πανεπιστήμια συμμετέχουν στην πρωτοβουλία αυτή, βοηθόντας στην υλοποίηση έργων κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους τους για την ενδυνάμωση των γυναικών στην Αίγυπτο μέσω της εκπαίδευσης, ηγετικών θέσεων και οικονομικών πόρων”, δήλωσε η Fatma Sirry, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Enactus στην Αίγυπτο.

Ως αποτέλεσμα, αναπτύχθηκαν 28 δημιουργικές ιδέες, προκειμένου να ξεκινήσουν εκστρατείες ευαισθητοποίησης κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης. Μια κοινή πρωτοβουλία μεταξύ πολλών πανεπιστημίων ήταν να οργανώσουν ανθρώπινες αλυσίδες στους δρόμους κρατώντας πινακίδες και ζητώντας τη συμμετοχή των περαστικών, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης για την πανδημία της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, όσο και εξεύρεσης τρόπων για την αποτροπή της.

Αίγυπτος Συντονισμένες εκστρατείες κατά της βίας εναντίον των γυναικώνΔεδομένου ότι είναι ασυνήθιστο να δει κανείς γυναίκες πάνω σε ποδήλατα στους δρόμους, σε μέρη όπως το Zagazig, μέρος του δήμου Sharqia, μια ακόμη ιδέα περιλάμβανε αγόρια και κορίτσια του Πανεπιστημίου του Zagazig, σε μια κοινή βόλτα με ποδήλατο, τονίζοντας πως και οι γυναίκες έχουν το ίδιο δικαίωμα να απολαμβάνουν τους δημόσιους χώρους όπως οι άνδρες.

Το Πανεπιστήμιο της Shobra στο Κάιρο και η Enactus μετέφερε την εκστρατεία  ευαισθητοποίησης στους σταθμούς του μετρό, όπου οι γυναίκες παρενοχλούνται καθημερινά, κατά τη μετακίνηση τους. Η πρωτοβουλία αυτή, που περιλάμβανε διαλόγους με τους επιβάτες  και το μοίρασμα ενημερωτικού υλικού με μηνύματα κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης, στηρίχτηκε πάνω σε παρόμοιες εκστρατείες νέων ανθρώπων για τις δημόσιες συγκοινωνίες, που ήδη πραγματοποιούνται.

Η Enactus του Πανεπιστημίου του Helwan, συνεργάστηκε με ένα κίνημα που ξεκίνησε στο Facebook με την ονομασία “Give the Ribbons and Invite them to the Ladies’ Carts”. Οι συμμετέχοντες του κινήματος μαζί με τους μαθητές,  διακόσμησαν τα βαγόνια του μετρό του Καΐρου που προορίζονται μόνο για γυναίκες, με ροζ κορδέλες και αυτοκόλλητα με μηνύματα κατά της παρενόχλησης, αποτρέποντας τους άνδρες να επιβιβαστούν στα βαγόνια αυτά, με σκοπό την παρενόχληση.

Ενώ τα προηγούμενα χρόνια οι εκστρατείες είχαν επικεντρωθεί μόνο στην πρωτεύουσα του Καΐρου, αυτό το έτος, η εκστρατεία περιόδευσε σε ολόκληρη τη χώρα, δημιουργώντας “θόρυβο” και ευαισθητοποιώντας χιλιάδες Αιγύπτιους όλων των ηλικιών σε περιοχές σε όλη τη χώρα.

Η διεθνής φοιτητική οργάνωση Enactus υποστηρίζει επίσης το παγκόσμιο πρόγραμμα “Ασφαλείς πόλεις,  χωρίς βία κατά των γυναικών και κοριτσιών”, μια πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών, για την ενδυνάμωση των νέων για τη μείωση του επιπολασμού της βίας σε δημόσιους χώρους. Το πρόγραμμα αυτό θα στηρίξει επίσης την εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου για την αλλαγή της νοοτροπίας του κοινού σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών, μέσω των μέσων ενημέρωσης.

http://saynotoviolence.org/about-say-no

Κράτα το

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Πολωνία: το Συμβούλιο «επιτέλους να δράσει» για τις μειονότητες και το κράτος δικαίου

2 Comments on "Αίγυπτος: Συντονισμένες εκστρατείες κατά της βίας εναντίον των γυναικών"

  1. ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΛΑΠΟΔΗ | 25 Νοεμβρίου, 2013 at 6:18 μμ | Απάντηση

    Χαίρομαι ιδιαίτερα για τη πρωτοβουλία σας να δημοσιεύετε ειδήσεις για τη βία κατά των γυναικών σε χώρες που πλήττονται από τη φτώχεια και τους πολέμους. Ο δυτικός ευδαιμονισμός πολλές φορές μας κάνει να παραβλέπουμε “την άλλη όψη του φεγγαριού” που είναι τόσο σκοτεινή για αυτές τις γυναίκες, που ακόμα καίγονται, κακοποιούνται, βιάζονται. Συγχαρητήρια!

  2. Ευχαριστούμε πάρα πολύ για το σχόλιο σας. Όπως είχε αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο*, η Αίγυπτος αποτελεί τη χειρότερη χώρα όσον αφορά θέματα έμφυλης βίας και ανισοτήτων. Χαιρόμαστε και εμείς ιδιαίτερα που οι αναγνώστες/ριες του socialpolicy.gr ενδιαφέρονται και εκτιμούν την προσπάθεια μας. Να είστε καλά.

    Τομπέα Ελένη

    *Η Αίγυπτος η χειρότερη χώρα του Αραβικού κόσμου για τη γυναίκα

    Πηγή https://socialpolicy.gr/2013/11/%ce%b7-%ce%b1%ce%af%ce%b3%cf%85%cf%80%cf%84%ce%bf%cf%82-%ce%b7-%cf%87%ce%b5%ce%b9%cf%81%cf%8c%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b7-%cf%87%cf%8e%cf%81%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%b2%ce%b9%ce%ba.html

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!