Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

 

  • Η βία κατά των γυναικών αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
  • Η βία κατά των γυναικών είναι αποτέλεσμα των διακρίσεων εις βάρος τους, εκ του νόμου αλλά και στην πράξη, καθώς και των υφιστάμενων ανισοτήτων μεταξύ ανδρών και γυναικών.
  • Η βία κατά των γυναικών έχει επιπτώσεις και παρεμποδίζει την πρόοδο σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της εξάλειψης της φτώχειας, την καταπολέμηση του HIV / AIDS, την ειρήνη και την ασφάλεια.
  • Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών δεν είναι αναπόφευκτη. Η πρόληψη είναι εφικτή και απαραίτητη.
  • Η βία κατά των γυναικών εξακολουθεί να είναι μια παγκόσμια πανδημία. Έως και 70% των γυναικών βιώνουν τη βία κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Ο Γενικός Γραμματέας της εκστρατείας UNITE για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών ανακήρυξε την 25η ημέρα του Νοέμβρη Orange Day. Μεταξύ άλλων ενεργειών, η Orange Day μας προσκαλεί να φορέσουμε κάτι πορτοκαλί για να επισημάνουμε τις εκκλήσεις για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών χωρίς επιφυλάξεις, υπεκφυγές ή καθυστέρηση.

Η ημερομηνία της 25ης Νοεμβρίου επιλέχθηκε για να τιμήσει τις αδελφές Mirabal, τρεις αγωνίστριες του πολιτικού ακριβισμού, που ο Δομινικανός κυβερνήτης Rafael Trujillo (1930-1961) διέταξε τη βάναυση δολοφονία τους το 1960.

Δεδομένα και Στοιχεία

  • Έως και 70% των γυναικών βιώνουν τη βία κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
  • Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, 500.000 έως 2 εκατομμύρια άνθρωποι πέφτουν θύματα εμπορίας κάθε χρόνο, μέσω εκπόρνευσης, καταναγκαστικής εργασίας, δουλείας ή υποτέλειας. Οι γυναίκες και τα κορίτσια αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% των θυμάτων αυτών.
  • Εκτιμάται ότι περισσότερα από 130 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες που ζουν σήμερα έχουν υποστεί ακρωτηριασμούς των γυναικείων γεννητικών οργάνων, κυρίως στην Αφρική και σε ορισμένες χώρες της Μέσης Ανατολής.
  • Το κόστος της συντροφικής βίας μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεπερνά τα 5.800 εκατομμύρια δολάρια ανά έτος: 4.100 εκατομμύρια δολάρια πηγαίνουν για τις υπηρεσίες άμεσης ιατρικής και υγειονομικής περίθαλψης, ενώ οι απώλειες παραγωγικότητας αντιπροσωπεύουν περίπου 1.800 εκατομμύρια δολάρια.

www.un.org

socialpolicy.gr

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Net-Care: διαδικτυακή εκπαίδευση πολιτισμικών διαμεσολαβητών και διερμηνέων

Be the first to comment on "Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!