Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

 

  • Η βία κατά των γυναικών αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
  • Η βία κατά των γυναικών είναι αποτέλεσμα των διακρίσεων εις βάρος τους, εκ του νόμου αλλά και στην πράξη, καθώς και των υφιστάμενων ανισοτήτων μεταξύ ανδρών και γυναικών.
  • Η βία κατά των γυναικών έχει επιπτώσεις και παρεμποδίζει την πρόοδο σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της εξάλειψης της φτώχειας, την καταπολέμηση του HIV / AIDS, την ειρήνη και την ασφάλεια.
  • Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών δεν είναι αναπόφευκτη. Η πρόληψη είναι εφικτή και απαραίτητη.
  • Η βία κατά των γυναικών εξακολουθεί να είναι μια παγκόσμια πανδημία. Έως και 70% των γυναικών βιώνουν τη βία κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Ο Γενικός Γραμματέας της εκστρατείας UNITE για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών ανακήρυξε την 25η ημέρα του Νοέμβρη Orange Day. Μεταξύ άλλων ενεργειών, η Orange Day μας προσκαλεί να φορέσουμε κάτι πορτοκαλί για να επισημάνουμε τις εκκλήσεις για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών χωρίς επιφυλάξεις, υπεκφυγές ή καθυστέρηση.

Η ημερομηνία της 25ης Νοεμβρίου επιλέχθηκε για να τιμήσει τις αδελφές Mirabal, τρεις αγωνίστριες του πολιτικού ακριβισμού, που ο Δομινικανός κυβερνήτης Rafael Trujillo (1930-1961) διέταξε τη βάναυση δολοφονία τους το 1960.

Δεδομένα και Στοιχεία

  • Έως και 70% των γυναικών βιώνουν τη βία κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
  • Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, 500.000 έως 2 εκατομμύρια άνθρωποι πέφτουν θύματα εμπορίας κάθε χρόνο, μέσω εκπόρνευσης, καταναγκαστικής εργασίας, δουλείας ή υποτέλειας. Οι γυναίκες και τα κορίτσια αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% των θυμάτων αυτών.
  • Εκτιμάται ότι περισσότερα από 130 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες που ζουν σήμερα έχουν υποστεί ακρωτηριασμούς των γυναικείων γεννητικών οργάνων, κυρίως στην Αφρική και σε ορισμένες χώρες της Μέσης Ανατολής.
  • Το κόστος της συντροφικής βίας μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεπερνά τα 5.800 εκατομμύρια δολάρια ανά έτος: 4.100 εκατομμύρια δολάρια πηγαίνουν για τις υπηρεσίες άμεσης ιατρικής και υγειονομικής περίθαλψης, ενώ οι απώλειες παραγωγικότητας αντιπροσωπεύουν περίπου 1.800 εκατομμύρια δολάρια.

www.un.org

socialpolicy.gr

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Καταδίκη όλων των μορφών ρατσισμού, μίσους και βίας: το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά λύσεις άμεσα

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!