«Εθνικό Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης»

Η παρούσα οικονομική κρίση έχει οδηγήσει την Ελλάδα σε παρατεταμένη ύφεση, ωθώντας στα όρια της φτώχειας ακόμη και τις μέχρι πρότινος υγιείς οικονομικά ομάδες πληθυσμού. Προς την κατεύθυνση αυτή δημιουργήθηκε το Εθνικό Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης, έχοντας ως σκοπό την καταπολέμηση της φτώχειας σε όλη τη χώρα. Μέσω ενός συνόλου ενεργειών του Δικτύου τα άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούνται από αυτή θα μπορούν υπό τη σωστή καθοδήγηση να υποστηριχθούν και να ενισχυθούν προκειμένου να ικανοποιήσουν τις καθημερινές τους ανάγκες με αξιοπρέπεια και σεβασμό.

Σκοπός του Δικτύου

  •  Η αντιμετώπιση της φτώχειας μέσα από μια οριζόντια δέσμη ενεργειών ψυχοκοινωνικής και υλικής υποστήριξης

Στόχοι του Δικτύου

  1. Η ενδυνάμωση και κοινωνική ενσωμάτωση των ευπαθών κοινωνικά και ειδικότερα των αστέγων και των ατόμων ευρισκόμενων σε κατάσταση φτώχειας.
  2. Η ευαισθητοποίηση, κινητοποίηση και ενεργοποίηση της κοινωνίας προκειμένου να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του φαινόμενου της Φτώχειας.

Συμμετέχοντες Φορείς

Στην εθνική αυτή προσπάθεια συμμετέχουν 51 Δήμοι, 46 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, 5 νομικά πρόσωπα ΟΤΑ, 8 φορείς του Δημόσιου τομέα και 18 φορείς του ιδιωτικού τομέα.

Οι ΟΤΑ θα συμβάλλουν διαθέτοντας τις κατάλληλες υποδομές για να λειτουργήσουν οι Κοινωνικές Δομές , οι ΜΚΟ με τη σειρά τους θα διαθέσουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και το προσωπικό και τέλος η κοινωνία θα προσφέρει χρόνο (εθελοντισμός) & υλικά αγαθά (Τρόφιμα και είδη παντοπωλείου, είδη ατομικής υγιεινής, είδη ένδυσης & υπόδησης, είδη οικιακού εξοπλισμού, βιβλία, παιχνίδια, cd – dvd και άλλα χρηστικά αντικείμενα).  

Κοινωνικές Δομές

Οι κοινωνικές δομές που λειτουργούν διαφέρουν ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε Δήμου που συμμετέχει στο έργο. Στις Κοινωνικές δομές θα παρέχονται άμεση υλική υποστήριξη και υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε όσους πολίτες πληρούν τις προϋποθέσεις και έχουν προμηθευτεί την ειδική κάρτα απόρου από το Γραφείο Διαμεσολάβησης.

Τα είδη των Κοινωνικών Δομών που λειτουργούν είναι:

Γραφεία Διαμεσολάβησης
Κοινωνικό Παντοπωλείο
Ανοιχτό κέντρο ημερήσιας υποδοχής αστέγων
Υπνωτήριο
Δομή παροχής Συσσιτίων
Κοινωνικό φαρμακείο
Δημοτικός Λαχανόκηπος
Τράπεζα χρόνου

Σε κάθε δομή ανεξαρτήτως των συγκεκριμένων υπηρεσιών που προσφέρουν θα παρέχονται παράλληλα υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και πληροφόρησης με στόχο την ενδυνάμωση και κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελουμένων μέσω του Κοινωνικού Λειτουργού που θα βρίσκεται στην κάθε δομή.

Διαβάστε Επίσης  Αλλαγές στις Εργασιακές Σχέσεις την Περίοδο των Μνημονίων

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!