Παγκόσμια Ημέρα για το Διαβήτη

H Παγκόσμια Ημέρα για το Διαβήτη έχει σκοπό την ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου πληθυσμού για τη νόσο, την ενημέρωση γα την κλιμάκωση των ποσοστών της ασθένειας σε όλο τον κόσμο και πώς μπορεί αυτή να αποτραπεί, στις περισσότερες περιπτώσεις.

Η ημέρα (που εδραιώθηκε από τη Διεθνή Ομοσπονδία για το Διαβήτη (IDF) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) εορτάζεται στις 14 Νοεμβρίου, ημέρα γέννησης του Frederick Banting, οποίος μαζί με τον Charles Best έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανακάλυψη της ινσουλίνης το 1922, την σωτήρια θεραπεία για τους ασθενείς με διαβήτη. 

Ο διαβήτης είναι μια χρόνια νόσος που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή όταν το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη που παράγει. Υπεργλυκαιμία, ή αυξημένο σάκχαρο στο αίμα, είναι μια κοινή επίδραση του μη ελεγχόμενου διαβήτη που με την πάροδο του χρόνου οδηγεί σε σοβαρές ζημιές σε πολλά από τα συστήματα του οργανισμού, ειδικότερα στο περιφερικό νευρικό σύστημα  και στα αιμοφόρα αγγεία.

Στατιστικά στοιχεία της νόσου:

  • 347 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από διαβήτη.
  • Περισσότερο από το 80% των ατόμων με διαβήτη ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
  • Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει ότι οι θάνατοι από διαβήτη θα διπλασιαστούν μεταξύ 2005 και 2030.

Η αποστολή του προγράμματος για το διαβήτη, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας,  είναι η πρόληψη της νόσου όποτε αυτό είναι δυνατόν, αλλά επίσης και όποτε δεν είναι υπάρχει αυτή η δυνατότητα,  σκοπός είναι η ελαχιστοποίηση των επιπλοκών και η βελτίωση της ποιότητας ζωής. Βασικές λειτουργίες  του προγράμματος είναι να θέσει κανόνες και πρότυπα, να ενθαρρύνει την ευαισθητοποίηση και να να ενισχύσει την πρόληψη και τον έλεγχο.

who.int/en/

Διαβάστε Επίσης  Τι είναι η πρόληψη των εξαρτήσεων;

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!