Ποιοι έχουν δικαίωμα για σύνταξη στα 55

Δικαίωμα για «έξοδο» σε σύνταξη σε ηλικία 55 ετών έχουν χιλιάδες ασφαλισμένοι που πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα. Μία σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων σε δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες και ΙΚΑ, καθιστούν εφικτή τη συνταξιοδότηση δώδεκα έτη νωρίτερα από το γενικό όριο ηλικίας των 67 ετών.

Τυχεροί είναι, κυρίως, όπως δημοσιεύει το «Έθνος» οι ασφαλισμένοι που πρόλαβαν να «κλειδώσουν» το συνταξιοδοτικό δικαίωμα, έως το τέλος του 2010. Ευνοϊκές ρυθμίσεις συνταξιοδότησης ισχύουν και για ένα μεγάλο τμήμα ασφαλισμένων που θεμελίωσε τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, τη διετία 2011-2012.

Μεγάλες κερδισμένες είναι οι μητέρες ανηλίκων, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως στο Δημόσιο ευνοϊκές διατάξεις ισχύουν και για τους πατέρες που συμπλήρωσαν 25ετία, τη διετία 2011-2012. Μάλιστα, για τις μητέρες η θεμελίωση γίνεται μόνο με τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης και την ύπαρξη ανήλικου τέκνου, χωρίς να απαιτείται, ταυτόχρονα, να υπάρχει το όριο ηλικίας.

Παράλληλα, το δικαίωμα «εξόδου» στο 55ο έτος έχουν κατοχυρώσει και χιλιάδες γυναίκες που καλύπτονται από το δημόσιο και τα Ταμεία ευρύτερου δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Ωστόσο, στην περίπτωση που βγουν με μειωμένη σύνταξη, θα έχουν ένα «πέναλτι» στο καταβαλλόμενο ποσό, το οποίο διατηρείται εφ’ όρου ζωής.

Τη δυνατότητα να βγουν σε σύνταξη στο 55ο έτος έχουν και ασφαλισμένοι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όσον αφορά τον αριθμό των ενσήμων. Για παράδειγμα, όσοι έχουν 10.500 ημέρες ασφάλισης -εκ των οποίων οι 7.500 στα βαρέα- θεμελιώνουν δικαίωμα με το όριο που ισχύει τη συγκεκριμένη χρονιά (π.χ. στο 55ο έτος με πλήρη σύνταξη για θεμελίωση το 2010).

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

real.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Καλύτερες συνθήκες εργασίας για οδηγούς φορτηγών σε ολόκληρη την ΕΕ

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!