17η Νοεμβρίου: Διεθνής Ημέρα Σπουδαστών

Η 17η Νοεμβρίου είναι η Διεθνής Ημέρα των σπουδαστών, μια ημέρα αφιερωμένη στον φοιτητικό ακτιβισμό.

Η ημερομηνία μνημονεύει την ημέρα που Ναζί εισέβαλαν στο Πανεπιστήμιο της Πράγας (1939), μετά τις διαδηλώσεις ενάντια στη δολοφονία του Jan Opletal και την κατάληψη της Τσεχοσλοβακίας. Οι Ναζί εκτέλεσαν εννέα φοιτητές, πάνω από 1200 στάλθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και όλα τα πανεπιστήμια και κολέγια της Τσεχοσλοβακίας έκλεισαν .

Ο εορτασμός της ημέρας αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 1941 στο Λονδίνο από το Διεθνές Συμβούλιο των Φοιτητών. Η Διεθνής Ένωση Φοιτητών, που αποτέλεσε την μετεξέλιξη του Διεθνούς Συμβουλίου των Φοιτητών, άσκησε πίεση μαζί με τις Εθνικές Ενώσεις Φοιτητών στην Ευρώπη, με στόχο να ανακηρυχθεί η 17η Νοεμβρίου, ως η επίσημη διεθνής ημέρα εορτασμού των σπουδαστών από τα Ηνωμένα Έθνη.

Στις 17 Νοεμβρίου, κορυφώθηκε και η εξέγερση του Πολυτεχνείου εναντίον της ελληνικής στρατιωτικής χούντας το 1973, με βίαιη καταστολή και με ένα τανκ να συνθλίβει τις πύλες του πανεπιστημίου.

Οι φοιτητές ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή του κινήματος της αλλαγής. Πάντα, όταν μια χώρα βρισκόταν σε κρίση οι σπουδαστές άρπαζαν την ευκαιρία να διαδηλώσουν για τις απόψεις τους, ακόμη και αν αυτές ήταν ενάντια στις αξίες και τις πεποιθήσεις του τρέχοντος καθεστώτος.

Δυστυχώς, αυτές οι ενέργειες έλαβαν χώρα μόνο όταν υπήρχε κρίση ή αφόρητη καταπίεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τι γίνεται σήμερα; Οι σπουδαστές πρέπει να έχουν φωνή και να εκφράζουν τις απόψεις τους. Έχουν την υποχρέωση, αν όχι προς τον εαυτό τους, προς τους άλλους που θα τους ακολουθήσουν, να τους διδάξουν τι μας άφησαν οι προηγούμενες γενιές.

17thofnovember-internationaldayofstudents.webstarts.com

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  «Στάσου πλάι μου» : Εκδηλώσεις του ΚΕΘΕΑ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!