200 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο κινδυνεύουν από την τοξική ρύπανση

Περιβαλλοντικές ομάδες προειδοποιούν πως εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της έκθεσης σε τοξική ρύπανση, δημοσιεύοντας μια λίστα με τις πλέον μολυσμένες περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβάνοντας μια Αφρικανική τοποθεσία επεξεργασίας Ευρωπαικών ηλεκτρονικών ειδών.

“Εκτιμούμε ότι η υγεία πάνω από 200 εκατομμυρίων ανθρώπων στον αναπτυσσόμενο κόσμο κινδυνεύει από τη ρύπανση “, δήλωσε ο Richard Fuller, που ηγείται του Αμερικανικού Ακτιβιστικού-Περιβαλλοντικού Ινστιτούτου Blacksmith.

Το ινστιτούτο Blacksmith και το Ίδρυμα Green Cross Switzerland, δημοσίευσε μια λίστα με τα 10 πιο μολυσμένα μέρη στον κόσμο – η πρώτη λίστα είχε δημοσιευθεί το 2007 – που βασίζεται σε περισσότερες από 2.000 αξιολογήσεις του κινδύνου σε μολυσμένες περιοχές 49 χωρών.

Η δεύτερη μεγαλύτερη περιοχή στον κόσμο επεξεργασίας  ηλεκτρονικών αποβλήτων, στη Δυτική Αφρική,  (Agbogbloshie -πρωτεύουσα της Γκάνα),  ήταν μεταξύ των νέων προσθηκών στη λίστα. Κάθε χρόνο, η Γκάνα εισάγει περίπου 215.000 τόνους μεταχειρισμένων ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης, κυρίως από τη Δυτική Ευρώπη – ένας αριθμός που σύμφωνα με την έκθεση, αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2020.

Η κύρια ανησυχία για την υγεία που συνδέεται με την επεξεργασία των ηλεκτρονικών αποβλήτων στην Γκάνα, είναι η καύση του μανδύα των καλωδίων για την ανάκτηση του χαλκού στο εσωτερικό τους, όπως ανέφερε η έκθεση, επισημαίνοντας ότι τα καλώδια μπορεί να περιέχουν μια σειρά από βαρέα μέταλλα, όπως μόλυβδο. Δείγματα εδάφους από ολόκληρη την πόλη Agbogbloshie καταδεικνύουν συγκέντρωση τοξικών μετάλλων που υπερβαίνει κατά 45 φορές τα αποδεκτά όρια.

“Τα ηλεκτρονικά απόβλητα είναι πραγματικά μια μεγάλη πρόκληση καθώς αυξάνονται συνεχώς με γεωμετρική πρόοδο. Όλοι θέλουν σύγχρονες ηλεκτρονικές συσκευές, και έτσι νομίζω ότι στην πραγματικότητα βλέπουμε μονάχα την κορυφή του παγόβουνου” δήλωσε ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτο Blacksmith, Jack Caravanos. 

Άλλες περιοχές που είναι νεοεισερχόμενες στον κατάλογο του 2013, είναι η Λεκάνη Απορροής του ποταμού Citarum στο West Java της Ινδονησίας, μια περιοχή όπου κατοικούν περίπου 9 εκατομμύρια άνθρωποι, αλλά και εδρεύουν,  περίπου 2.000 εργοστάσια. Το ποτάμι, το οποίο χρησιμοποιείται, μεταξύ άλλων, για ανθρώπινη κατανάλωση και για την άρδευση των αγροκτημάτων ρυζιού, έχει μολυνθεί από ένα ευρύ φάσμα τοξικών μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του αλουμινίου και του μαγγανίου. Έλεγχοι στο πόσιμο νερό έχουν δείξει πως τα επίπεδα του μόλυβδου είναι 1.000 φορές πάνω από τα πρότυπα των ΗΠΑ, όπως ανέφερε η έκθεση.

Μια άλλη περιοχή της Ινδονησίας, το Καλιμαντάν στο νησί του Βόρνεο, είχε επίσης προστεθεί στη λίστα, λόγω της μικρής κλίμακας αλλά ευρείας εξόρυξης χρυσού. Οι περισσότεροι επαγγελματίες χρησιμοποιούν υδράργυρο κατά τη διαδικασία εξόρυξης, και έτσι συμβάλουν κατά ένα μεγάλο μέρος στην παγκόσμια εκπομπή επικίνδυνων μετάλλων κάθε χρόνο.

Η φετινή λίστα περιλαμβάνει επίσης το Hazaribagh στο Μπαγκλαντές, την έδρα των περισσότερων -270 επίσημα εγγεγραμμένων- βυρσοδεψείων της χώρας. Κάθε μέρα, διαχέονται συνολικά περίπου 22.000 κυβικά λίτρα τοξικών αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένου του χρωμίου που προκαλεί καρκίνο στον Buriganga, τον κύριο ποταμό της Ντάκα που αποτελεί και την κύρια πηγή ύδρευσης.

Το Δέλτα του ποταμού Νίγηρα στη Νιγηρία και η Λεκάνη Απορροής του ποταμού Matanza-Riachuelo στην Αργεντινή προστέθηκαν επίσης στη λίστα.

Διάφορες τοξικές βιομηχανικές περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής όπου το 1986 προκλήθηκε η μεγάλη πυρηνική καταστροφή στο Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας, που υπήρχαν στην πρώτη λίστα, συμπεριλήφθησαν και στην νέα, όπως και η πόλη της Ζάμπια στην Αφρική, η Kabwe, όπου πραγματοποιείται εξόρυξη μολύβδου.

rawstory.com

blacksmithinstitute.org

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Παγκόσμια Ημέρα Ξενώνων & Παρηγορικής Φροντίδας - 10 Οκτωβρίου 2020 | Η Παρηγορική Φροντίδα στα δημόσια συστήματα υγείας

Be the first to comment on "200 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο κινδυνεύουν από την τοξική ρύπανση"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!