Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου χορηγεί ισότιμα επαγγελματικά επιδόματα σε ζευγάρια ίδιου φύλου

Οι εργαζόμενοι που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης δικαιούνται τα ίδια επαγγελματικά επιδόματα με τα παντρεμένα ζευγάρια, σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Η απόφαση αυτή αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στη σύναψη των συμβάσεων απασχόλησης αλλά και στα προνοιακά καθεστώτα της Ευρωπαϊκής Επικράτειας.

Σε απόφαση που ελήφθη την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απεφάνθη ότι η άρνηση των ίσων δικαιωμάτων αναφορικά με τα χορηγούμενα επιδόματα συνιστά διάκριση με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Η απόφαση έρχεται ως «απάντηση» στην υπόθεση Frederic Hay (2012): εργαζόμενος στην τράπεζα Credit Agricole. Ο Hay οδήγησε την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έπειτα από την άρνηση του τραπεζικού οργανισμού να συμφωνήσει στο αίτημα του για πρόσθετες μέρες αδείας και bonus στον μισθό του, παρότι είχε συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον σύντροφό του το 2007.

Το Δικαστήριο απεφάνθη ότι η αποτυχία της συλλογικής συμφωνίας να παράσχει ταυτόσημα επιδόματα στα ζευγάρια ίδιου φύλου που δεν είχαν τη δυνατότητα να παντρευθούν «οδηγεί σε άμεση διάκριση βασισμένη στον σεξουαλικό προσανατολισμό».

Οι συνθήκες των ανθρώπων που παντρεύονται και αυτές των ανθρώπων ίδιου φύλου που δεν μπορούν να παντρευθουν και ως συνέπεια συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης (PAC) είναι συγκρίσιμες για τον σκοπό της χορήγησης των εν λόγω δικαιωμάτων“, συμπέρανε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Πηγή: euobserver.com

socialpolicy.gr

Κράτα το

Διαβάστε Επίσης  Ερωτηματολόγιο για την εμπειρία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων σε δημόσιους φορείς και υπηρεσίες

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!