Ενώ οι κατεστραμμένες καριέρες, οι προσωπικοί κωδικοί πρόσβασης και τα social media στο χώρο εργασίας δεν είναι ζητήματα που απασχολούν τους χρήστες των μεγάλων κοινωνικών δικτύων, τα νέα αποτελέσματα έρευνας του FindLaw.com παρουσιάζουν αυτά τα θέματα να είναι ολοένα και πιο αμφιλεγόμενα σε ένα ευρύ φάσμα επαγγελμάτων και δημογραφικών στοιχείων.
Απαραίτητο για συμμόρφωση ή παραβίαση της ιδιωτικότητας των εργαζομένων;
Ενώ η συντριπτική πλειονότητα (83%) των Αμερικανών ενηλίκων πιστεύει ότι δεν πρέπει να επιτρέπεται στους εργοδότες να αποκτούν τους κωδικούς πρόσβασης σε προσωπικούς λογαριασμούς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το 7% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν έχεινπρόβλημα οι εργοδότες τους να γνωρίζουν τους κωδικούς πρόσβασης στο κοινωνικό τους δίκτυο και 10% δεν ήταν σίγουροι για την απάντηση τους.
Τουλάχιστον δέκα πολιτείες έχουν ψηφίσει πρόσφατα νόμους που αποτρέπουν τους εργοδότες από το να ζητούν κωδικούς πρόσβασης σε προσωπικούς διαδικτυακούς λογαριασμούς και έχει εισαχθεί ή εκκρεμεί νομοθεσία σε είκοσι έξι τουλάχιστον επιπλέον πολιτείες.
Αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα οδηγούν μέχρι και στην απώλεια της θέσης εργασίας
Ένα δεύτερο σημαντικό θέμα έχει προκύψει από την “σχέση” που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της απασχόλησης και αυτό έχει να κάνει με τις εργασιακές επιπτώσεις όταν οι εργαζόμενοι αναρτούν “αμφιλεγόμενο” περιεχομένο στα δίκτυα τους.
Σύμφωνα με μια παρόμοια έρευνα του FindLaw.com, 4% των Αμερικανών ενηλίκων δηλώνει ότι το περιεχόμενο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οδήγησε είτε στην απόλυση τους, είτε στο να μην τους προσφερθεί μια θέση εργασίας, είτε να χάσουν μια προαγωγή, ή να δεχθούν μια επίσημη επίπληξη. Μια προηγούμενη έρευνα διαπίστωσε ότι το 21% των νεαρών χρηστών των social media είχε διαγράψει συγκεκριμένο αναρτημένο περιεχόμενο εξαιτίας του φόβου των επιπτώσεων.
Άλλες πτυχές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν επίσης πιθανά ζητήματα για τους εργοδότες.
Ο Stephanie Rahlfs, δικηγόρος και συντάκτης στο FindLaw.com ανέφερε: “Εάν ο εργοδότης. που έχει πρόσβαση στη προσωπική σελίδα ενός μέσου κοινωνικής δικτύωσης του εργαζομένου , ανακαλύψει πληροφορίες σχετικά με προστατευόμενα προσωπικά στοιχεία του τελευταίου, όπως θρησκευτικές πεποιθήσεις ή εμπιστευτικές ιατρικές πληροφορίες, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιθανά νομικά ζητήματα.”