Η Θετική Ανάλυση Λόγου

Ντούνης Ανδρέας – Ένα Νέο ερευνητικό πεδίο στην επεξήγηση των πρακτικών λόγου που διαμορφώνουν την άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Η Θετική Ανάλυση Λόγου έχει ως ιδεολογικές «σημαίες» τόσο την κοινωνική αλλαγή όσο και την κοινωνική αλληλεγγύη. Κύριοι θεμελιωτές του ρεύματος είναι ο Jim Martin και ο Rose. Δεν έχει ως στόχο την αποδόμηση των ρηματικών πρακτικών με την παράλληλη ανάπτυξη κριτικής, αλλά τον εποικοδομητικό σχολιασμό των πρακτικών λόγου που συνεισφέρουν θετικά προς την επίτευξη της κοινωνικής αλλαγής. Eξέχουσα θέση στην Θετική Ανάλυση Λόγου καταλαμβάνει η έννοια του αντι-λόγου.

Ο Αντίλογος δεν αποτελεί μία στατική οντότητα, αλλά όπως και στην θεωρία του λόγου, πρακτικές αντι-λόγων διεκδικούν την κατάκτηση του νοήματος. Οι Bamberg και Αndrews ορίζουν τον αντί-λόγο ως την συνεχή πάλη για την κατάκτηση του νοήματος η οποία δίνει έμφαση στην «ρευστότητα» του κυρίαρχου και του υποτελούς, δίδοντας χώρο για εναλλακτικές ερμηνείες να εμφανιστούν στο προσκήνιο.

Ο Αντίλογος αποτελεί μία κατεξοχήν εκδοχή ενός νέου χειραφετικού λόγου, ο οποίος όμως μπορεί να λάβει και για ορισμένους κοινωνικούς δρώντες την μορφή του περιθωριακού λόγου.

Η Θετική Ανάλυση Λόγου με την εποικοδομητική της ερευνητική διάσταση σε σύζευξη με την κριτική διάσταση της Κριτικής Ανάλυσης Λόγου (ΚΑΛ) μπορούν να συνδυαστούν μεθοδολογικά και να σχηματίσουν ένα νέο πεδίο πολυπρισματικής έρευνας, που θα ολοκληρώσει την επεξήγηση των πρακτικών λόγου που διαμορφώνουν την άσκηση κοινωνικής πολιτικής.

____

Πηγή: Ντούνης Ανδρέας: Εισαγωγή στην Κριτική Ανάλυση Λόγου, Πάντειο Πανεπιστήμιο, ΠΜΣ Μεθοδολογία και Εφαρμογές στην Κοινωνική Πολιτική, Εργασία Εξαμήνου για το Μάθημα Επιστημολογία και Μέθοδοι Κοινωνικών Επιστημών, Αθήνα Φεβρουάριος 2011

Διαβάστε Επίσης  ‘Ισχύς Νόμου’: Jacques Derrida

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!